Hlavní obsah

Povodí Moravy preventivně upouští nádrže. Objem sněhu narostl šestinásobně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Sníh v posledním týdnu zasypal celou republiku. Jeho tání ale může znamenat problém. Ilustrační fotografie.

Reklama

Vodohospodáři budou preventivně upouštět nádrže v povodí Moravy. Objem vody ve sněhu se tam totiž za několik dní šestinásobně zvýšil. Vzhledem k předpokládanému oteplení by se voda mohla uvolnit, což by představovalo riziko.

Článek

Sněhové srážky za uplynulý víkend značně navýšily zásoby vody ve sněhu v povodí Moravy. Aktuální stav zásob vody ve sněhu činí na Moravě pod soutokem s Dyjí 491 milionů metrů krychlových, množství sněhu v povodí Moravy se tak za několik dní zvýšilo šestinásobně.

Některé vodní nádrže proto vodohospodáři preventivně upouštějí, jelikož se má v následujících dnech oteplit. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

Na většině vodních nádrží je hladina snížená kvůli letošnímu suchu a nedostatku srážek. Na dalších nádržích Povodí Moravy aktuálně uvolňuje zásobní prostory. Hladina jde dolů na Plumlově, Mostišti, Výrovicích, Jevišovicích, Boskovicích a Bystřičce. Cílem je uvolnit přibližně 30 procent zásob vody.

„Jde o preventivní opatření. V následujících dnech má dojít k oteplení a my budeme pečlivě sledovat, jaké množství vody se vsákne do země a kolik přiteče do řek a potoků. Situaci pravidelně vyhodnocujeme a manipulujeme dle aktuální situace. Současně musíme dbát na to, abychom hladinu nesnížili příliš, aby byl dostatek vody pro vodárenské, průmyslové a další účely,“ popsal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Sněhová pokrývka i v nižších polohách je v posledních letech spíše výjimečná. Zásoby vody v ní jsou ale důležité pro doplňování povrchových i podzemních vod. „Aktuální situace není nijak zásadně výjimečná, jen jsme si na podobnou situaci v posledních letech kvůli klimatické změně odvykli,“ doplnil Gargulák.

Reklama

Doporučované