Hlavní obsah

Pracující rodiče malých dětí by mohli získat dva měsíce volna navíc za osm let

Foto: Shutterstock.com

S malými dětmi by rodiče mohli být doma až o dva měsíce déle.

Reklama

Podpořit rodinný život u pracujících lidí má nový lidovecký návrh. Chce jim zajistit až dva měsíce volna navíc během prvních osmi let dítěte. V průměru by to vycházelo na týden volna ročně navíc.

Článek

Rodiče dětí do osmi let by mohli získat celkově dva měsíce volna navíc. Opatření by mělo platit od letošního srpna. Pomoct by to mělo především o letních prázdninách, kdy se řada rodičů dostává do svízelné situace s péčí zejména o mladší děti kvůli nedostatku své řádné dovolené.

„Zejména samoživitelky mají veliký problém pokrýt letní prázdniny svojí dovolenou. Existují i případy, kdy před prázdninami musí dát výpověď v práci, aby se přes léto mohly starat o své děti,“ vysvětluje navrhovatelka opatření, lidovecká poslankyně Marie Jílková.

Lidovci si od návrhu slibují, že přinese rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem rodičů. Týkat se bude všech – otců i matek. Ti by si mohli volno navíc vybírat během prvních osmi let dítěte po dnech i po týdnech tak, jak to bude jejich rodinnému a pracovnímu životu vyhovovat. Podle Jílkové by to v průměru mohlo vycházet na týden volna navíc v roce.

Poslanci prý mají opatření předjednané už i s největšími zaměstnavateli. Půjde totiž i o zátěž pro ně. „Konzultovali jsme to s nadnárodními firmami, které takový nápad uvítaly. Chápou, že součástí péče o zaměstnance je i poskytnout jim čas na rodinný život,“ uvedla.

Nové opatření bude zapracované do českého právního řádu ve formě institutu rodičovského volna. Na volno budou mít nárok oba rodiče, matka i otec, každý dva měsíce.

Podle vedoucí týmu poradců ministerstva práce a sociálních věcí Jany Skalkové je nedostatečná rovnováha mezi pracovním a rodinným životem věcí, kterou Česku dlouhodobě vyčítá Evropská komise.

„Vyčítají nám velmi malé zapojení matek malých dětí do pracovního procesu a také malé zapojení otců do rodinné péče,“ uvedla. Ministerstvo si od novinky slibuje velký zájem, podobný, jako byl po zavedení otcovské dovolené.

Forma vyplácení peněz by neměla být cestou sociální dávky, ale spíš náhrady mzdy od zaměstnavatele. Tomu stát platby vrátí formou odpočtu z odvodu na sociální pojištění.

„Rodičovství není nemoc, nemůžeme proto tento příspěvek řešit jako nemocenskou dávku,“ dodala Skalková. Ministerstvo se tím zároveň chce vyhnout přetěžování úřadů práce. „Na úřad práce by neměli pro dávky chodit rodiče zdravých dětí,“ dodala Jílková.

Opatření by se netýkalo rodičů, kteří pracují jako osoby samostatně výdělečně činné.

Reklama

Doporučované