Hlavní obsah

Praha mu pronajala dům u orloje. Za tři roky dluží 30 milionů na nájmu

Foto: Mapy.cz

V červenobílém době č. 18 na Staroměstském náměstí v Praze sídlí restaurace Orloj.

Reklama

aktualizováno •

Radní se bojí, že když podnikateli vypoví smlouvu, Praha přijde o desítky milionů. Dluh narostl do takových rozměrů, že ho bude řešit zastupitelstvo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražská městská společnost Trade Center Praha (TCP) uzavřela před třemi lety zdánlivě výhodnou smlouvu: Pronajala na patnáct let dům číslo 18 na Staroměstském náměstí firmě Lorinfaj Promotion česko-albánského podnikatele Lorence Hysiho.

Uspěl s cenou 327 milionů korun, tedy 22 milionů korun ročně. Částka dalece překonala všechny ostatní nabídky a společnost díky tomu s přehledem vyhrála ve veřejné soutěži.

Nyní vyšel najevo skrytý háček - firma tento nájem z velké části neplatí. V červnu 2023 její dluh vůči městu překonal 30 milionů korun. Přitom prvních několik měsíců - v souladu se smlouvou - platila za třípatrový dům na Staroměstském náměstí jen symbolický nájem 10 tisíc korun měsíčně.

Dluh už vystoupal do takové výšky, že představitelé městské společnosti TCP nemohou v této věci dál samostatně rozhodovat. Smlouvu se společností Lorinfaj Promotion bude muset projednat zastupitelstvo hlavního města. Dluhem se intenzivně zabývají pražští radní i dozorčí rada TCP.

Podnikatel: Může za to covid, dluhy zaplatíme

Lorenc Hysi vlastní český i albánský pas. Do Prahy přicestoval za studiem před dvaceti šesti lety a většinu života tak prožil v Česku. Pohybuje se ve fotbalovém prostředí - trénoval fotbalisty, jako agent zastupoval zahraniční hráče a při nedávné výpravě české reprezentace do Albánie působil coby prostředník a organizátor hladkého průběhu celé akce.

Foto: Česká televize

Lorenc Hysi vystupoval v české i albánské televizi během vzájemného střetnutí fotbalových výběrů.

Jeho hlavní doménou je ale podnikání v centru Prahy, a to především v objektech pronajatých od hlavního města nebo jeho městské části. Jak sám říká, se společností Lorinfaj Promotion podniká v oblasti gastronomie a šperků.

„Dům na Staroměstském náměstí 18 jsem začali rekonstruovat, protože byl ve špatném stavu, celý zchátralý. Krátce poté se ale začal řešit covid, což nejdřív ztížilo rekonstrukci. V červenci 2021 jsme spustili zkušební provoz a znovu jsme se setkali s restrikcí. Výsledkem je, že dneska je ten barák celý rekonstruovaný na úrovni, ale dluh na nájmu teď musíme řešit s městem,“ říká pro Seznam Zprávy Hysi.

Dům č. 18 se nachází na jižní hraně Staroměstského náměstí. Dvě podzemní a tři nadzemní patra mají celkovou rozlohu úctyhodných 900 metrů čtverečních.

Hysi uvnitř provozuje restauraci Orloj zaměřenou na turisty - kachnu se zelím a knedlíkem si mohou objednat přibližně za šest set korun a smažený sýr s brambory za čtyři sta. Ani tak se ale firmě nedaří platit nájem, ke kterému se zavázala.

Podle zprávy majetkového výboru dlužila v červnu 2023 společnost Lorinfaj Promotion hlavnímu městu celkem 30,5 milionu korun, z toho 25 milionů za nájem domu č. 18 na Staroměstském náměstí. V tomto roce navíc firma platí podle dohody s TCP pouze polovinu měsíčního nájmu, za dům č. 18 tedy asi 900 000. Příští rok to má být 70 % a teprve v roce 2025 plná výše. Nejde o odpuštění, ale pouze odložení platby.

Dluh se tak každým měsícem zvyšuje o další miliony.

Pohled do veřejného rejstříku přináší několik varovných informací: Aplikace Cribis pro kontrolu obchodních partnerů uvádí, že Hysiho firmy Lorinfaj Promotion a Lorinfaj jsou předlužené. Stejně jako firma Galerie Kozí plácek, která Hysimu v minulosti patřila. Hysiho společnost Lorinfaj Promotion Hotels předlužená není, tu ovšem založil teprve v dubnu 2023, a to se základním kapitálem 10 tisíc korun.

Podnikatel ale trvá na tom, že celý dluh uhradí.

„Máme pronajaté i další prostory hlavního města na Staroměstském náměstí, na Náměstí Franze Kafky, v Rytířské, jsme v tomto směru jeden z hlavních partnerů Prahy. Na nájmech už jsme zaplatili 70 milionů korun. Dneska vedeme jednání - k dluhu jsme se postavili čelem, máme podepsanou dohodu o uznání dluhu se splátkovým kalendářem. Byly uzavřeny notářské zápisy s přímou vykonatelností. Na základě těchto dohod je dluh dále zajištěn přistoupením k dluhu jediného společníka, což jsem já a moje manželka. Tyto dohody dodržujeme a dluh průběžně hradíme,“ říká Hysi.

Je to průšvih městské firmy, říká radní pro majetek

Radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti) ale Hysiho optimismus nesdílí. Uzavření smlouvy považuje ze strany představenstva TCP za nezodpovědné.

„Je to velké pochybení společnosti TCP. Už od počátku toho nájemního stavu začal mít nájemník problémy s dluhy. Výběrové řízení probíhalo za covidu a nájemní smlouva se uzavírala v době, kdy už jsme měli po prvním kole dramatických omezení, zavírání podniků a podobně. A přesto ten nájemník do toho šel a nabídnul výši nájemného, která je dost vysoká i v porovnání s ostatními restauracemi na Staroměstském náměstí,“ říká Zábranský.

Společnost TCP podle Zábranského slíbila doplnit všechny podklady k tomu, aby o dalším osudu spolupráce Prahy a Lorinfaj Promotion mohli rozhodnout zastupitelé na prosincovém shromáždění. Jenže Praha se kvůli nestandardní smlouvě ocitla v pasti.

„Praha by to mohla vyřešit tak, že mu vypoví smlouvu a bude se s ním soudit. Pořád ještě to zvažuju, ale je tam obrovské riziko, že to položí celou společnost (Lorinfaj Promotion), ta půjde do insolvence a ty desítky milionů Praha nikdy neuvidí. Z diskuze na majetkovém výboru vyšel požadavek, že pokud máme tomu provozovateli vycházet vstříc, tak chceme, aby za ten dluh ručil nemovitostmi, které v Praze vlastní,“ dodává radní pro majetek.

Radní se pohádali kvůli skrytému prodloužení smlouvy

Smlouva se společností Lorenfaj Promotion sehrála roli i v menší roztržce mezi politiky minulé koalice.

V červnu 2022 přinesl vlivný ředitel odboru majetku Jan Rak na jednání Rady hlavního města několik dokumentů. Byly to dodatky k nájemním smlouvám, prostřednictvím kterých měla Rada slevit podnikatelům z nájmu, a tím jim pomoci v covidové krizi. Formálním předkladatelem byl tehdejší radní pro majetek Jan Chabr.

Předseda Prahy Sobě Jan Čižinský ale upozornil, že součástí dodatků je i prodloužení už tak nestandardně dlouhých smluv.

„Mgr. J. Čižinský konstatoval, že informace o tom, že předkládaným materiálem se nenavrhuje prodloužení smluv, je nepravdivá,“ píše se v zápisu z jednání Rady.

Tehdejší radní pro transparenci Zábranský zase upozornil, že prodloužení nájmu se týká i smlouvy s Lorinfaj Promotion. S kritikou se přidali i další zástupci Prahy Sobě a Pirátů.

„Náměstek primátora Vyhnánek vystoupil v diskuzi s názorem, že desítky let trvající nájemní smlouvy jsou přežitkem a hl. m. Praha by je nemělo uzavírat. Vyzval ředitele Ing. Raka, aby objasnil, jak je to s prodloužením doby nájmu v předkládaných dodatcích. Ing. Rak hovořil o nedorozumění. … Radní Chabr se ohradil proti nařčení z nepravdy a hovoří o problému odlišné právní terminologie,“ uvádí zápis z jednání.

Radní tehdy materiály neschválili, a smlouvu se společností Lorinfaj Promotion tak neprodloužili.

Šéf TCP: Na vině je covid a válka

Smlouvu se společností Lorinfaj Promotion podepsali v roce 2020 tehdejší předseda představenstva TCP Filip Veselý a místopředseda Jan Bouška.

Dnes je Bouška předsedou představenstva. Redakce ho proto oslovila s dotazem, jak uzavření smlouvy s Lorinfaj Promotion zpětně hodnotí.

„Dlužné nájemné lze u provozovatele evidovat od počátků omezení segmentu cestovního ruchu vydaných v důsledku pandemie covidu-19. Po odeznění jejích dopadů začal válečný konflikt na Ukrajině a s ním spojená energetická krize. V předchozím období nájemce řádně plnil stanovené závazky,“ napsal v odpovědi Bouška.

Aktualizace: V článku jsme uvedli, že podle veřejného rejstříku má Lorenc Hysi bydliště na městském úřadu. Šlo ale o starou informaci, kterou jsme po upozornění smazali - nyní má bydliště v běžném domě v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované