Hlavní obsah

Prezident Zeman jmenoval ústavním soudcem Jana Svatoně

Foto: Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková

Prezident Zeman jmenoval ústavním soudcem Jana Svatoně.

Reklama

Sedmdesátiletý Jan Svatoň na Ústavním soudu nahradí Kateřinu Šimáčkovou, která již předloni přešla k Evropskému soudu pro lidská práva.

Článek

Novým ústavním soudcem se stal bývalý děkan brněnské právnické fakulty Jan Svatoň. Do funkce ho dnes jmenoval prezident Miloš Zeman. Svatoň dosud působil na katedře ústavního práva brněnské Masarykovy univerzity, kde byl i prorektorem. Slib dnes složila také nová soudkyně Veronika Vlčková, která bude soudit na Okresním soudu v Trutnově.

Sedmdesátiletý Svatoň na Ústavním soudu nahradí Kateřinu Šimáčkovou, která již předloni přešla k Evropskému soudu pro lidská práva. Jmenování koncem ledna schválil na Zemanův návrh Senát, jeho nominaci jednomyslně doporučily senátní výbory ústavně-právní a pro lidská práva. Rovněž předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský již dříve označil Svatoně, který byl asistentem tří ústavních soudců, za velmi kvalitního kandidáta.

„Věřím, že právě ve vaší osobě a na základě vašich bohatých profesních zkušeností je záruka, že Ústavní soud nebude, jak se někdy říká, jakousi třetí komorou Parlamentu. A že jeho představitelé budou skutečnými soudci, nikoli politickými aktivisty,“ řekl Zeman při jmenování Svatoně.

Zeman původně na místo po Šimáčkové navrhoval advokáta Petra Poledníka, ten ale loni v Senátu potřebnou podporu nezískal. Svatoň získal v senátní tajné volbě 57 ze 68 odevzdaných senátorských hlasů.

Svatoň v kandidátské řeči senátorům řekl, že si je vědom reálného významu Ústavního soudu, ale také jeho odpovědnosti před společností a obyvatelstvem. Chtěl by dbát nejen na kontrolu ústavnosti, ale také na důsledný respekt k právům a svobodám jednotlivců a skupin, nediskriminaci a sociální solidaritu. Odmítl zkratkovitý a formalistický přístup při rozhodování soudu.

Za jedno z nejpodstatnějších rozhodnutí Ústavního soudu označil Svatoň verdikt, podle něhož ústava není založena na hodnotové neutralitě, ale vyjadřuje základní hodnoty demokratického státu, a že právo a spravedlnost není předmětem volné dispozice zákonodárce.

Děkanem Právnické fakulty Masarykovy univerzity byl Svatoň v letech 2001 až 2007. Později též zastával pozici prorektora pro sociální záležitosti a další vzdělávání. Je odborníkem na ústavní právo a státovědu. V minulosti byl asistentem ústavních soudců Jiřího Malenovského a Vojena Güttlera, nyní působí ve stejné pozici u soudce Vladimíra Sládečka. Vztah k ústavnímu soudnictví proto Svatoň označil za ‚osudovou přitažlivost‘. Byl také přísedícím kárného senátu Nejvyššího správního soudu.

Na Pražském hradě dnes složila slib i soudkyně Vlčková, kterou Zeman společně s dalšími soudci jmenoval počátkem prosince. Vlčková se ale tehdy z důvodu nemoci akce nemohla zúčastnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované