Hlavní obsah

Případ prázdné nemocnice za 100 milionů už ministerstvo nechá ležet

Foto: Profimedia.cz

Za pronájem prostor pro tuto nemocnici chtěl policista obvinit Romana Prymulu. Jenže žalobce řekl ne.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo, že nepodá stížnost proti odložení kauzy polní nemocnice, která stála přes 100 milionů, ale nebyl v ní ani jeden pacient s covidem-19.

Článek

Policejní prověřování okolností, za nichž byly na podzim roku 2020 pronajaty pozemky pro záložní nemocnici pro covidové pacienty, nejspíš definitivně skončí.

Ministerstvo zdravotnictví podle zjištění Seznam Zpráv přijme rozhodnutí státního zástupce, že případ má být ukončen. Stížnost, kterou mu nabízí zákon, proti postoji žalobce nepodá.

„Pokud jde o stížnost, tak nevidíme důvod, proč zpochybňovat závěry Policie ČR na základě pokynu státního zástupce,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Jak Seznam Zprávy popsaly, pro vyšetřovatele případu policistu Tomáše Hádka byl v kauze hlavním podezřelým bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, který podle policisty mohl spáchat dva trestné činy – porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Na pokyn obvodního státního zástupce pro Prahu 2 Tomáše Svobody musel však policista případ před několika dny odložit.

Případem by se mohlo ještě také zabývat nadřízené pražské městské státní zastupitelství. To však dosud nedostalo podnět k tomu, aby provedlo kontrolu šetření.

Navíc, jak uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala, samotné toto šetření – takzvaný dohled – nelze využít k tomu, aby se přezkoumalo rozhodnutí policie.

Zjištění k případu letňanské polní nemocnice popsal už zmíněný policista Hádek ve čtrnáctistránkovém rozhodnutí.

Podle něho zaplatil kvůli Romanu Prymulovi stát za nájem prostor firmě podnikatele Pavla Sehnala přes dvacet milionů korun, i když pro zřízení nemocnice existovala i nabídka společnosti PPF, která by poskytla prostory pro polní nemocnici zadarmo.

Jenže do případu poté zasáhl žalobce Svoboda. V pokynech pro vyšetřovatele mimo jiné napsal, že v době, kdy bylo rozhodnuto o nutnosti vybudovat co nejrychleji záložní polní nemocnici, existovala jediná nabídka. A to právě od Sehnalovy firmy.

Provoz záložní nemocnice byl ukončen loni v únoru. Celkové náklady na její provoz se vyšplhaly ke sto milionům korun, aniž přijala jediného pacienta.

Reklama

Doporučované