Hlavní obsah

Připomínka okupace 1968: Češi poslali Ukrajincům na zbraně přes 24 milionů

Foto: Profimedia.cz

Sověti přijeli do Československa na tancích v srpnu 1968. Rusové vtrhli na Ukrajinu v únoru 2022. Archivní foto.

Reklama

Finanční pomoc ukrajinské armádě zesílila s výročím okupace Československa. Češi začali Ukrajincům na zbraně posílat symbolickou částku 1 968 korun.

Článek

Češi v uplynulých dnech, kdy si připomínali 44. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem, věnovali na zbraně pro ukrajinskou armádu 24,2 milionu korun.

„Tak v noci z 20. na 21. všichni posíláme 1 968 Kč na zbraně Ukrajincům, jo?“ Tweet v tomto znění napsal ve středu 17. srpna advokát Petr Němec a strhl lavinu, na jejímž konci byly již zmíněné desítky milionů korun.

Češi posílali peníze na účet ukrajinské ambasády, a to právě jako připomínku událostí noci na 21. srpna 1968. Kyjev se ruské agresi brání od konce letošního února.

Podle Tetiany Okopne z ukrajinské ambasády v Praze se do akce zapojilo na 14 tisíc lidí. „Nejvíce z nich přispělo částkou 1 968 korun, trochu méně pak 68, 196,80 nebo 19 680 korun,“ přiblížila mluvčí pro Seznam Zprávy.

„Češi a Slováci, kteří sami zažili zkušenost okupace v roce 1968, si dobře uvědomují tragédii ukrajinského lidu, který čelí ruské agresi. S podporou našich nejbližších partnerů, mezi které Česká republika bezpochyby patří, Ukrajina dokáže odrazit útoky státu-agresora a obhájit svoje právo na život ve svobodě a demokracii,“ poděkoval Čechům chargé d’affaires velvyslanectví Vitalij Usatyj.

Sám iniciátor akce prý netušil, že jeho tweet vyvolá takovou odezvu. „Mám z toho radost. Najednou pro nás rok 1968 nebyl jen něčím, z čeho jsme byli smutní a poraženečtí, ale mohli jsme pomoct někomu, kdo je ve stejné situaci, jako jsme tehdy byli my,“ řekl Petr Němec Seznam Zprávám.

Zbraně pro Ukrajinu

„Místo toho, abychom si pouštěli Pelíšky a podobně a říkali, že nás zradili, tak můžeme být aktivní a udělat něco pozitivního pro někoho ve stejné situaci,“ řekl právník Petr Němec.

Účet určený na nákup zbraní zřídila ukrajinská ambasáda krátce po 24. únoru, kdy začala ruská invaze. Peníze přímo ukrajinské ambasádě jdou i skrze e-shop Dárek pro Putina na webu Zbraně pro Ukrajinu, kde si lidé mohou vybrat i konkrétní „dárek“, na který chtějí přispět.

V nabídce jsou věci, jež ukrajinská armáda potřebuje. Dárci si mohou vybírat od nejlevnější soupravy na dezinfekci vody za 160 korun až po tank za 30 milionů. Přispět ale mohou i na termoprádlo, bojové přilby nebo třeba protitankovou střelu Javelin. Lidé tam mohou přispívat i v kampaních na nákup dronů.

„Nekupujeme nic, co si nevyžádají přímo jednotky ukrajinské armády. Výběr toho, co se nakoupí, je pod dozorem Ministerstva obrany,“ uvádějí organizátoři sbírky.

Přes web Zbraně pro Ukrajinu se dosud vybralo přes 132 milionů korun od téměř 27 tisíc přispěvatelů. Na webu ukrajinského velvyslanectví se sešlo přes 1,2 miliardy.

„To je celosvětovým unikátem. Samozřejmě největší částky na tento účet chodily během jara, kdy probíhaly boje o Kyjev. Avšak během tohoto víkendu vybraný jeden milion amerických dolarů výrazně svědčí o tom, že česká podpora Ukrajině nepolevuje,“ dodal Vitalij Usatyj.

Reklama

Doporučované