Hlavní obsah

Proč nepřidáte všem? Poslanci se přeli o zvýšení příspěvku na péči

Foto: Richard Skoumal

Státní příspěvek na péči lidem závislým na pomoci by měl od července vzrůst. Ilustrační snímek.

Reklama

Opozice kritizuje plánované navýšení příspěvku na péči. Poslancům se například nezdá, že v I. stupni závislosti zůstane příspěvek na péči nadále 880 korun.

Článek

Plánované navýšení příspěvku na péči od července letošního roku se stalo terčem ostré kritiky na poslaneckém výboru pro sociální politiku.

Opozice kritizuje zejména fakt, že u I. stupně závislosti zůstává státní podpora stejná, u dospělých 880 korun, a usiluje o úpravu.

„Myslím si, že to byla velká chyba,“ předznamenal poslanec Aleš Juchelka z hnutí ANO, že logiku zvyšování příspěvku budou chtít na výboru detailně rozebrat.

Jako neadekvátní mu přijde i finanční rozdíl u příspěvků pro II. a III. stupeň závislosti. „Bude strašný tlak, aby se spousta dvojkařů nechala překvalifikovat na trojku. Desetitisícový rozptyl je velká chyba,“ varoval dále Juchelka, že vznikne velký tlak na nové přezkoumání stupňů závislosti.

Jak se mají změnit příspěvky na péči, ukazuje tato tabulka:

Stupeň IV+ představuje navýšení pro osoby zůstávající v domácí péči.

Také poslankyni SPD Lucii Šafránkové se nelíbí, že se nijak nezvýší příspěvek u prvního stupně závislosti. „To je pro mě něco naprosto nehorázného. A ve druhém stupni přidat jen o 500 korun? Nezlobte se, to je výsměch,“ ohradila se.

Koaliční poslanecký návrh, který finálně představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden, má celkově přidat na příspěvek na péči přes sedm miliard korun.

Výše příspěvku se liší u dětí a u dospělých a podle stupně závislosti od lehké závislosti (I. stupeň) až po úplnou závislost (IV. stupeň). První stupeň zůstává beze změny. Znatelně se přidává od III. stupně a nově se u úplné závislosti zohledňuje i péče v domácím prostředí.

„Jsme si vědomi velkého významu této formy pomoci, a proto ještě více peněz dostanou lidé s úplnou závislostí, kteří nevyužívají pobytové služby. Umožní jim to tak lepší péči v jejich domácím prostředí,“ uvedl ministr Jurečka.

„Jedničky“ nejsou zdravé

Koaliční poslanci se snažili vysvětlovat, že v rámci balíku peněz, který se podařilo vyjednat, chtěli co nejvíce zvýšit příspěvek osobám, které jsou nejvíce odkázané na péči druhých.

„Dali jsme si za cíl podpořit co nejvíce ty, kteří mají v rodinné péči nejvíce postižené v režimu 24/7,“ uvedl Vít Kaňkovský, předseda výboru a poslanec za KDU-ČSL. Sám ale přiznal, že I. a zejména II. stupeň podle něj nejsou odpovídající.

„Osobně bych také rád přidával a rozdával, ale mám i zodpovědnost a chci, aby se stát nezadlužoval,“ zmínil další lidovecký poslanec Jiří Navrátil.

Poslanci hnutí ANO ovšem na příkladech dokládali, že lidé v I. stupni závislosti zůstali ve velmi složité situaci.

„Když si člověk sám nedojde pro nákup, přijde vám, že je zdravý? To není zdravý člověk,“ odkazovala poslankyně Jana Pastuchová na logiku samotného příspěvku. Posuzuje se totiž schopnost zvládat základní životní potřeby. Jednou z nich je například mobilita, další jsou orientace, stravování, komunikace, oblékání a obouvání, tělesná hygiena a další.

Aby mohla být osoba v I. stupni závislosti, nesmí zvládat tři až čtyři základní potřeby.

„Kvadruplegik, který má ochrnuté všechny končetiny, ale má hlavu pořádku. Fakt se nehne, ale má orientaci a komunikaci v pořádku. A je v trojce a leží doma,“ popsala jeden z příkladů Pastuchová.

Z ministerstva zazněl na výboru příslib nápravy. „Máme to v plánu a bude to další krok. Vnímáme to a musíme to řešit postupně, tak jak to počkalo až na naši vládu,“ reagovala náměstkyně ministra práce a bývalá lidovecká senátorka Šárka Jelínková. Zmínila, že na ministerstvu pracují například s tím, že ze systému vypadávají lidé s lehkým duševním onemocněním.

Poslankyně ANO Jana Hanzlíková popsala, že ze své praxe vnímá, že faktický rozdíl v závislosti mezi lidmi v I. a II. stupni často není.

„Věřím, že se nad tím ještě zamyslíme. Nemůžeme se nedívat na konkrétní příklady,“ uvedla.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Reklama

Doporučované