Hlavní obsah

Proč policie zadržela útočníka z Plas po deseti dnech

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Tuto středu odpoledne přijeli plzeňští policisté na ubytovnu pro Teťanu Tolsťihinu, aby ji odvezli na výslech.

Reklama

aktualizováno •

Okresní soud Plzeň-sever poslal do vazby osmačtyřicetiletého muže, který v Plasech na Plzeňsku napadl dvě Ukrajinky. Policii trvalo deset dnů, než útočníka zadržela. Proč tak dlouho, když od počátku znali jeho totožnost?

Článek

Osmačtyřicetiletý muž, který brutálně zbil dvě Ukrajinky, pobýval ještě deset dní na svobodě, než ho policie zadržela, obvinila a vzala do vazby.

Seznam Zprávy zjišťovaly, zda kriminalisté neměli obavy, že muž napadne někoho dalšího, a případně proč jej nedopadli dříve, když od počátku věděli, o koho jde.

„V celé věci figuroval větší okruh osob, které bylo nutné ustanovit a hovořit s nimi. Samotná totožnost dnes již obviněného muže nám byla známa hned po přijetí oznámení,“ napsala Seznam Zprávám k postupu policie mluvčí Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Pavla Burešová.

O tom, že zadržený muž může být nadále nebezpečný, je však přesvědčený státní zástupce. Byl to i jeden z důvodů, proč navrhl, aby byl vzat do vazby a nemohl se dopustit dalšího násilí. Soudkyně nicméně rozhodla o udělení vazby pouze z důvodu, aby neovlivňoval svědky. Státní zástupce proto podal stížnost.

„Dozorový státní zástupce Dušan Nový navrhoval i vzetí obviněného do vazby z toho důvodu, že existuje důvodná obava z opakování trestné činnosti,“ potvrdila jeho nadřízená, státní zástupkyně Lenka Kocurová.

Podle policejní mluvčí kriminalisté postupovali standardně. „Z důkazního hlediska jsme potřebovali zajistit i celou řadu důkazních prostředků k potvrzení a stanovení přesné právní kvalifikace skutku, pro které nyní padlo obvinění vůči jedné z osob,“ píše Pavla Burešová.

Totožnost díky SPZ

Seznam Zprávy požádaly o komentář rychlosti policejního postupu dva odborníky. Nejprve ale pro připomenutí časová souslednost:

Útok na Teťanu Tolsťihinu a Liliu Kostyšinu se stal v neděli 13. srpna kolem 19. hodiny. O čtvrt hodiny později přijela na místo policejní hlídka. Útočník sice stihl odjet, ale Teťana pořídila několik fotografií jeho automobilu a přívěsu, na nichž jsou zcela jasně vidět poznávací značky. Všechny snímky ten večer policistům předala.

V pondělí ráno si ji policie pozvala na výslech a tam jim opět ukázala fotografie s SPZ.

Ve středu propustili z nemocnice druhou napadenou Ukrajinku Liliu.

A přesně o týden později o napadení dvou Ukrajinek informoval server Novinky.cz, článek vyvolal velký ohlas mezi lidmi i politiky. Tento den odpoledne policie oznámila, že znají totožnost jednoho z podezřelých a že s ním probíhají úkony trestního řízení. Jinými slovy, že byl v ten moment na policejní stanici na výslechu.

Kriminalisté ho následně obvinili z ublížení na zdraví a výtržnictví. Hrozí mu až pět let ve vězení. Dnes byl osmačtyřicetiletý muž vzat do vazby.

„Samozřejmě je otázkou, zdali byla policie dost aktivní, ale to je spekulace,“ míní advokát Jan Vučka, který dříve působil jako státní zástupce se specializací na hospodářskou trestnou činnost.

„Je možné, že policie čekala na lékařské zprávy a jejich vyhodnocení soudním lékařem, než bude možné určit, o jaký trestný čin se vlastně může jednat,“ vysvětluje postup plzeňských policistů.

„Alternativně nemusel být znám aktuální pobyt podezřelého, třebaže jeho identitu policie znala; podezřelý mohl trvat na tom, že si nejprve opatří advokáta, než půjde k výslechu; podezřelý mohl uvést zcela jinou verzi událostí a policie musela zjišťovat další svědky,“ nabízí další vysvětlení, proč osmačtyřicetiletého útočníka policie vyslechla až po deseti dnech.

Policie chtěla mít nabito

Další možná vysvětlení nabízí Filip Ščerba z katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

„Může to být zcela standardní postup. Obecně je běžné, správné a taktické, že podezřelý ve fázi před zahájením stíhání je vyslýchán až tehdy, když na něj má policie takzvaně nabito,“ říká Filip Ščerba a vysvětluje, co tím míní.

„Policie se snaží nejprve vytěžit ostatní zdroje informací, aby měla co největší přehled o situaci, a teprve potom vyslechne podezřelého, aby se mohli efektivněji ptát. Třeba ho nachytat při nějaké lži,“ vysvětluje pedagog Právnické fakulty.

Předpokládá také, že si případ předaly jednotlivé útvary policie.

„Pravděpodobně byl tento čin vyhodnocen tak, že ten útok byl vedený s národnostním nebo předsudečným motivem, což má vliv na právní kvalifikaci, a tudíž to přejímá jiný útvar,“ zmiňuje další možné zdržení Filip Ščerba.

Reklama

Související témata:

Doporučované