Hlavní obsah

Kam na půlnoční mši: 25 vánočních tipů na kostely po celém Česku

Foto: CzechTourism, Lubomír Stibůrek, Seznam Zprávy

Půlnoční v katedrále sv. Víta slouží tradičně pražský arcibiskup.

Reklama

Návštěva kostela patří ke štědrovečerním zvykům v mnoha rodinách. Seznam Zprávy připravily tipy na významná místa, v nichž má první vánoční mše obzvlášť silné kouzlo. Pozor na to, že někde ji kněží slouží dříve než o půlnoci.

Článek

Chrám svatého Víta v Praze, katedrály v Brně či Olomouci, chrám svaté Barbory v Kutné Hoře nebo bazilika na Velehradě. Tyto i další významné katolické kostely na Štědrý večer pořádají bohoslužby, které připomínají narození Ježíše Krista.

„Půlnoční mše se koná v noci, kdy se podle tradice Ježíš narodil. Podle křesťansko-židovské tradice den začíná večerem. A tak i Slavnost Narození Páně 25. prosince začíná již na Štědrý večer,“ popisuje páter Michal Němeček, ředitel Pastoračního střediska Arcibiskupství pražského.

Co v článku najdete

  • 25 tipů na půlnoční ve významných kostelech po celém Česku
  • Rozšířené tipy pro Prahu
  • Další dění v kostelech na Štědrý den
  • Kdy půlnoční mše začíná a jak dlouho trvá
  • Obsah a program bohoslužby
  • Kde najít termíny půlnočních v dalších kostelech

Vedle plamenů svíček atmosféru dokreslují vánoční stromky, betlémy a vůně kadidla, stejně jako zpěv koled a někdy i melodie Rybovy České mše vánoční. Nutné je počítat s vysokou návštěvností, protože půlnoční navštěvuje i řada lidí, kteří jinak do kostela nechodí. Bohoslužby budou letos provázet i modlitby za oběti tradického neštěstí v Praze na filozofické fakultě.

Kdy mše začíná

Na mnoha místech se začíná o půlnoci, ale není to úplným pravidlem. Pojem „půlnoční“ totiž není z pohledu církevních pravidel oficiální. „Čas bohoslužby, tradičně označované jako půlnoční, není nijak stanoven,“ upozorňuje páter Vladimír Mrázek, farář ve Vizovicích, děkan Vizovického děkanátu a odborník na liturgii.

Bere se třeba ohled na to, že jeden kněz za večer slaví více mší v různých kostelech, a není tedy možné začínat všechny ve stejný čas. „Někde, například v olomoucké katedrále, kde se půlnoční slaví od 21 hodin, je to zkrátka místní zvyklost,“ vysvětluje otec Mrázek. Protože dle tradice nový den začíná večerem, noční bohoslužbu lze sloužit už dříve po setmění. Časté jsou začátky ve 22:00 nebo 23:00, případně i ve zmíněných 21:00.

„V moderní historii se prosazují večerní bohoslužby určené především pro rodiče s dětmi, respektive pro starší účastníky, kterým pozdní hodina už nevyhovuje,“ doplňuje páter Němeček. Takové štědrovečerní mše začínají už mezi 15:00 a 16:30 a mohou být i obsahem cílené na děti. Není přitom výjimkou, že se v kostele slouží dvě „půlnoční“ mše – jedna před večerem a druhá o půlnoci.

Jak dlouho trvá

Délka půlnoční mše je standardně asi hodina. „Ale velmi záleží, jak rozsáhlé zpěvy jsou do bohoslužby zařazeny a jak dlouhé kázání si hlavní celebrant připraví. Délka bohoslužby se tak může lišit až o 20 minut,“ podotýká otec Michal Němeček z pražského Pastoračního střediska.

V případě zařazení Rybovy České mše vánoční se bohoslužba může protáhnout i na hodinu a půl. Obřad může prodloužit i větší množství lidí u svatého přijímání, stejně jako zapojené liturgické prvky a symbolika. „Tyto rozdíly přitom nijak nesouvisejí s velikostí kostela, i v malém kostelíku může být bohoslužba slavnostnější, a tedy delší,“ srovnává vizovický farář Vladimír Mrázek.

Více o půlnoční mši

Čím se liší od běžné bohoslužby

  • Liturgie bývá bohatší a slavnostnější. Patří k ní zpěv koled, často se využívá symboliky tmy a světla.
  • Protože přicházejí i lidé, kteří se běžně bohoslužeb neúčastní, hudebníci kostela často volí doprovod, který obohatí „půlnoční“ o něco zajímavého nebo umožní zapojit se všem příchozím.

Co se dělá na půlnoční mši

  • Po příchodu liturgického průvodu k oltáři a zahájení zazní slavnostní zpěv Sláva na výsostech Bohu a modlitba.

Kostely a termíny konání půlnočních

Ve výběru Seznam Zpráv jsou zahrnuty všechny české katedrály, známá poutní místa, národní kulturní památky i památky UNESCO, nejnavštěvovanější místa a další významné kostely ve velkých městech.

1. Katedrála svatého Víta, Praha

Z větší části gotická katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském Hradě patří k nejposvátnějším místům v českých zemích. Je místem uložení korunovačních klenotů, pohřebištěm zemských patronů, knížat i králů. Půlnoční mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, zazní i Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, přenášet se bude také online. Otevřeno bude od 23:25, příchozí přivítá zpěv koled. V katedrále se konají mše také v 8:30 a v 10 hodin.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

2. Bazilika na Vyšehradě, Praha

Vyšehradská bazilika svatého Petra a Pavla je součástí Královské kolegiátní kapituly, založené už roku 1070. Kapitulní chrám má původ v gotice, ale je přestavěný ve zdobném novogotickém stylu. Půlnoční bude celebrovat sídelní kanovník, páter Michal Němeček, mši bude od 23:30 předcházet varhanní hudba. Od 10 do 16 hodin si lze do kostela přijít pro betlémské světlo.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

3. Plečnikův kostel na Vinohradech, Praha

Farní kostel Nejsvětějšího Srdce Páně ve stylu moderního klasicismu je dílem slovinského architekta Jože Plečnika, který pro prezidenta Masaryka upravil i Pražský hrad. Stavba inspirovaná Noemovou archou je na čekací listině k zařazení mezi památky UNESCO. Kromě půlnoční se zde koná i vigilie, tedy podvečerní mše v 16 hodin. Rybova Česká mše vánoční zde zazní 25. prosince od 15 hodin.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

4. Kostel Nejsvětějšího Salvátora, Praha

Staroměstský chrám Nejsvětějšího Salvátora na Křižovnickém náměstí naproti vstupu na Karlův most je součástí Klementina. Vystavěn byl v renesanci a upraven v raném baroku. Půlnoční mši tradičně slouží Tomáš Halík. Bohoslužba se tu na Štědrý den koná i od 14 hodin, od 13:00 do 15:45 si lze mimo čas mše prohlédnout betlém.

Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

Další kostely v Praze

KostelČtvrťČas
Kostel sv. Jiljí, HusovaStaré Město24:00
Bazilika sv. Jakuba Většího (Staršího), Malá ŠtupartskáStaré Město24:00
Kostel sv. Ignáce, Karlovo nám.Nové Město24:00 (online)
Kostel Panny Marie Sněžné, Jungmannovo nám.Nové Město24:00
Kostel sv. Petra, BiskupskáNové Město24:00
Kostel Panny Marie Vítězné (u Pražského Jezulátka), KarmelitskáMalá Strana24:00 (ČT2)
Kostel sv. Tomáše, LetenskáMalá Strana24:00
Bazilika sv. Ludmily, nám. MíruVinohrady24:00
Kostel sv. Václava, nám. 14. říjnaSmíchov24:00
Bazilika sv. Markéty, Břevnovský klášterBřevnov24:00
Kostel sv. Václava, nám. Svatopluka ČechaVršovice24:00

5. Katedrála na Petrově, Brno

Chrám svatého Petra a Pavla neboli brněnský dóm je katedrálou Biskupství brněnského. Zvenčí má gotickou a novogotickou podobu, uvnitř barokní. Slavnostní půlnoční mši doprovázenou koledami slouží biskup Pavel Konzbul. Od 16 hodin se koná bohoslužba pro rodiče a děti s emeritním biskupem Vojtěchem Cikrlem.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

6. Bazilika ve starobrněnském klášteře, Brno

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie patří k augustiniánskému opatství na Starém Brně. Klášter založila královna Eliška Rejčka a spojený je i se zakladatelem genetiky Gregorem Johannem Mendelem. Perla moravské gotiky je pro české země méně obvykle postavená z cihel. Zdejší betlém obsahuje některé známé brněnské stavby v podobě z 19. století. Na Štědrý den se zde koná mše i od 15 hodin.

  • Čas půlnoční mše: 22:00 hodin

7. Katedrála Božského Spasitele, Ostrava

Katedrála v Moravské Ostravě je trojlodní bazilikou v neorenesančním stylu z konce 19. století. Letos slaví výročí 800 let od postavení prvních jesliček. Půlnoční celebruje biskup Martin David, zazní i Rybova Česká mše vánoční v podání členů Národního divadla moravskoslezského, Janáčkovy filharmonie a několika sborů. Otevřeno je od 13 hodin, od 14 hodin mohou děti pomoci zdobit stromek a od 15 hodin se koná mše pro rodiny. Přenos z katedrály online.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

8. Chrám Nanebevzetí Panny Marie, Opava

Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie je mohutným chrámem ve stylu cihlové gotiky, s barokní a novogotickou úpravou. Celebrantem večerní bohoslužby bude děkan Václav Koloničný. Mše bude také v 15 hodin, zejména pro rodiny s dětmi.

  • Čas půlnoční mše: 22:00 hodin

9. Katedrála svatého Bartoloměje, Plzeň

Jednověžová plzeňská katedrála půdorysem představuje největší městský kostel z doby vrcholné a pozdní gotiky na českém území. V 19. a 20. století prošla novogotickými úpravami. Půlnoční bude sloužit biskup Tomáš Holub. Na Štědrý den v 11 hodin pořádá biskupství na náměstí Republiky Staroplzenecký živý betlém.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

Mše online

Z některých kostelů se vysílají přenosy mší online. Odkazy lze najít na stránkách jednotlivých farností nebo na webu Mše online.

10. Kostel svatého Antonína Velikého, Liberec

Arciděkanský kostel v Liberci má barokní základ, dnešní podoba pochází z barokního rozšíření a novogotické přestavby. Půlnoční se uskuteční jako jednodušší bohoslužba slova, mše s prvky pro děti se koná od 16 hodin.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

11. Olomoucký dóm, Olomouc

Katedrála svatého Václava stojí na území Olomouckého hradu, její 100 metrů vysoká jižní věž je nejvyšší ze všech kostelů na Moravě. Dnešní podoba je převážně novogotická. Pro chrám je tradiční čas pro půlnoční už od 21 hodin, celebrovat bude administrátor diecéze, biskup Josef Nuzík. Mše pro rodiny se uskuteční v 15 hodin.

  • Čas půlnoční mše: 21:00 hodin

12. Poutní bazilika, Svatý Kopeček u Olomouce

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku je dominantou Olomoucka a významným poutním místem, vybudovaným jako schránka pro zázračný reliéf Panny Marie. Půlnoční bude předsedat biskup Antonín Basler, mše se na Štědrý den konají i v 7:30, 10 a 15 hodin – ta třetí zvláště pro děti.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

13. Katedrála svatého Mikuláše, České Budějovice

Katedrála, sousedící s Černou věží, je stylově směsí gotiky, renesance a baroka. Neobvyklým prvkem je tu barokní kaple Smrtelných úzkostí Páně, postavená za kněžištěm. Půlnoční mši bude celebrovat biskup Vlastimil Kročil, Rybova mše v kostele zazní 25. prosince od 17 hodin.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

14. Katedrála svatého Ducha, Hradec Králové

Významným příkladem polabské cihlové gotiky, i když poznamenané purismem 19. století, je katedrála v Hradci Králové, založená královnou Eliškou Rejčkou. Vyznačuje se mimořádně štíhlým a vysokým chórem. Půlnoční mši celebruje biskup Jan Vokál, mše se na Štědrý den konají i v 7 hodin, 9 hodin, 10:30 a 16 hodin. Mezi 14. a 16. hodinou je chrám otevřený pro návštěvy u betléma.

Čas půlnoční mše: 23:00 hodin

Termíny v dalších kostelech

Chcete-li si ověřit konání vánoční půlnoční mše v konkrétním kostele, zadejte jeho název a v rozšířeném hledání klikněte v kalendáři na datum 24. nebo 25. prosince. Některé farnosti půlnoční mši řadí na 24. prosince, 24:00 hodin, jiné na 25. prosince, 0:00 hodin.

15. Kostel svatého Bartoloměje, Pardubice

Goticko-renesanční kostel svatého Bartoloměje, apoštola, je farním chrámem pardubického arciděkanství a také rodovým pohřebištěm rodu Pernštejnů. Půlnoční mši povede arciděkan Jan Uhlíř, mše budou v kostele také v 7, 9, 16 a 22 hodin, ta odpolední bude pojatá jako dětská. Přenosy mší online.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

16. Katedrála svatého Štěpána, Litoměřice

Součástí raně barokního kostela svatého Štěpána je i dominantní věž zvonice z konce 19. století. Zatímco fasády jsou strohé, interiér je bohatě zdobený. Kromě půlnoční se zde na Štědrý den slouží bohoslužba i v 10 hodin.

  • Čas půlnoční mše: 23:59 hodin

17. Poutní kostel ve Štípě, Zlín

Barokní poutní areál ve Štípě je bývalá kartouza, založená Albrechtem z Valdštejna. S kostelem Narození Panny Marie je těsně spjatá údajně zázračná středověká soška Madony ze Štípy. Půlnoční mši bude předcházet koledování od 22:30, od 15 hodin se slouží bohoslužba slova pro děti.

  • Čas půlnoční mše: 23:00 hodin

18. Poutní bazilika, Velehrad

Významné poutní místo nedaleko Uherského Hradiště korunuje bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje, monumentální barokní chrám postavený na románských základech. Na Štědrý den se slouží mše také od 7:30 a 10 hodin. Mezi 12:00 a 23:15 hodin bude bazilika uzavřena. V úterý 26. prosince se tu koná tradiční Svatoštěpánský koncert Hradišťanu a Jiřího Pavlici s hosty. Živé vysílání online.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

19. Kostel svaté Maří Magdaleny, Karlovy Vary

Barokní kostel naproti Vřídelní kolonádě je jedním z vrcholných děl architektonického génia Kiliána Ignáce Dientzenhofera. I když je oválný, má centrální uspořádání kolem oválu. Štědrý den zde začíná ranní mší v 9 hodin.

  • Čas půlnoční mše: 23:30 hodin

20. Románská bazilika, Třebíč

Bazilika svatého Prokopa v Třebíči patří mezi české památky na seznamu UNESCO. Stojí v areálu bývalého benediktinského opatství a postavená je v románském slohu. V kalendáři na Štědrý den má kromě půlnoční také mše v 10 a 16 hodin.

  • Čas půlnoční mše: 22:00 hodin

21. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie, Stará Boleslav

Poutní areál baziliky ve Staré Boleslavi stojí nedaleko místa zavraždění svatého Václava. Patří k nejhodnotnějším stavbám raného baroka v Česku, tvoří přechod mezi renesancí a barokem. Uchovávané je tu vzácné Palladium země české. Na Štědrý večer se zde slouží i mše od 16 hodin, ta půlnoční bude doplněna o Rybovu mši vánoční.

  • Čas půlnoční mše: 23:59 hodin

22. Chrám svatého Bartoloměje, Kolín

Farní kostel svatého Bartoloměje, zčásti dílo Petra Parléře, je jedním z mála příkladů katedrální gotiky v Česku, i když v nedokončené fázi. Chrám má zcela nový pískovcový oltář od sochaře a architekta Václava Ciglera. Kromě půlnoční mše se zde tradičně 24. prosince slouží také bohoslužba v 16 hodin.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

23. Chrám svaté Barbory, Kutná Hora

Další česká gotická katedrála, i když rovněž nedokončená, je dominantou Kutné Hory a památkou na seznamu UNESCO. Podíleli se na ní stavitelé pražského chrámu svatého Víta Petr Parléř, Matěj Rejsek a Benedikt Rejt. V chrámu se koná pouze půlnoční, na mši pro děti od 16 hodin i prohlídky betléma je možné zajít do nedalekého kostela svatého Jakuba.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

24. Klášterní kostel, Roudnice nad Labem

Mezi české národní kulturní památky patří i klášter augustiniánů, jehož součástí je kostel Narození Panny Marie. Gotický kostel prošel přestavbou ve stylu barokní gotiky, přičemž výjimečně není dílem architekta Santiniho, ale Octavia Broggia. První vánoční bohoslužba se koná v 16 hodin, kostel bude otevřený už od 10 hodin, v 15:15 zazní zvonění před první mší.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

25. Rotunda svatého Petra a Pavla, Budeč

Románský kostel na hradišti Budeč u středočeských Zákolan, který spadá pod farnost Roztoky, je spojený s počátky křesťanství v Čechách a formování českého státu. Mše se tu konají jen jednou za měsíc, jedna připadla i na vánoční půlnoc. Vzhledem ke komornímu prostoru se ovšem dovnitř nevejde příliš mnoho lidí.

  • Čas půlnoční mše: 24:00 hodin

Reklama

Doporučované