Hlavní obsah

Radnice se zaměří na dětské gangy. Policie rozplétá případ s pistolí

Foto: Seznam Zprávy

Na videu z pražských Řep míří jeden chlapec na druhého falešnou pistolí.

Reklama

Na chování dětí si stěžují i místní obyvatelé. „Žádné gangy to určitě nejsou, to je přitažené za vlasy,“ mírní vášně pražská policie.

Článek

Chlapec klečí na kolenou a druhý mu na hlavu míří pistolí. Další ho kope do zad a následně škrtí rukama na zemi. Minulý týden toto video obletělo sociální sítě a následně i celostátní média. Jak redakci potvrdilo několik místních obyvatel, záznam vznikl na sídlišti v pražských Řepích nedaleko obchodního centra.

Další násilná videa pocházejí z pražských Modřan. Podle serverů Novinky.cz a iDnes.cz jde o vyřizování účtů mezi skupinami dětí právě z těchto dvou čtvrtí. Někteří obyvatelé Řep si stěžují na to, že chlapci v okolí obchodního centra napadají i další náhodně vybrané školáky, a to přímo na ulici.

„Jela jsem v neděli z návštěvy a můj syn na mě čekal před obchodním centrem. Už z tramvaje jsem viděla, že u něj stojí dva kluci, každý z jedné strany. Myslela jsem, že jsou to asi kamarádi, ale pak si jeden z nich zacpal nosní dírku a smrkl přímo na něj. Zrychlila jsem krok a říkám: Přijde vám tohle normální?“ popisuje mladá recepční Helena, která v Řepích bydlí.

Ukázalo se, že starší kluci požadovali po jejím synovi peníze. Když jim pohrozila policií, odešli zpátky do obchodního centra. Cestou jí sprostě nadávali.

„Napřed jsem volala měšťáky. Ti mi řekli, ať si zavolám na státní, i přestože sami mají služebnu z druhé strany obchodního centra. Tak volám na státní a ti mi řekli: My je ale chytat nebudeme, když tam nezůstanou stát,“ říká Helena.

Její syn se teď bojí chodit sám ze školy. „Normálně chodil sám na kroužky. Teď se bojí, že se mu budou mstít, že ho někde potkají a vezmou mu třeba mobil.“

Identitu chlapců na videu už policie zná

Radnice chce chování místní omladiny řešit, ujišťuje řepská starostka Alena Kopejtková.

„Jako městská část nebereme situaci na lehkou váhu. Případ musí prošetřit Policie ČR, ale my musíme už teď přijít s opatřeními, která budou předcházet vzniku dalších takových incidentů. Proto v nejbližších dnech svolám jednání krizového štábu, aby tuto situaci řešil,“ uvedla pro Seznam Zprávy Kopejtková.

Podle místostarosty Martina Benkoviče zvažuje městská část zavedení pozic asistentů prevence kriminality.

Policie mezitím zjistila identitu aktérů všech čtyř videí, na kterých si nedospělí chlapci brutálně ubližují.

„Žádné gangy to určitě nejsou, to je hodně přitažené za vlasy. Náš právní řád ani slovo ‚gang‘ nezná, jsou to prostě nějaké skupinky dětí,“ mírní vášně policejní mluvčí Jan Daněk.

Scény zachycené na videích z Řep a z Modřan policisté stále prošetřují.

„Teď to rozplétáme, máme všechny osoby ztotožněné. Ta pistole by neměla být pravá. Právní kvalifikace bude záležet na věku těch osob - někdo je dítě, někdo mladistvý, někdo z nich je poškozený, jiný podezřelý. Musíme to dát všechno dohromady a podle toho se posuneme dál,“ dodává mluvčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované