Hlavní obsah

Když se rozvedení rodiče neshodnou: O střední škole může rozhodnout až soud

Foto: Shutterstock.com

Až soud může rozhodovat o tom, kam se dítě bude hlásit na střední školu. Ilustrační foto.

Reklama

Pokud se rozvedení rodiče neshodnou na přihlášce, jedna ze škol je vyzve, aby se domluvili. Pokud to nevyjde, věc může dojít až k soudu. Každopádně se dítě dostává do obtížné situace, protože hrozí, že přihláška propadne.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rozvedení rodiče se nedokážou shodnout, jaká budoucnost bude pro jejich syna nejlepší. Jeden by ho viděl raději na ekonomickém oboru, druhý hodlá rozdělit přihlášku mezi více oblastí.

„Na nějaké variantě asi shodu máme, lišit se ale budou další obory,“ obává se Jan, který se snaží, aby došlo mezi bývalými partnery k dohodě.

Každý rodič podá přihlášku sám

Rodiče jsou ale teď v situaci, kdy se spolu domluvit nedokážou, a každý proto podá za syna přihlášku sám. Takovou možnost systém elektronického přihlašování umožňuje. Na školu navíc může zákonný zástupce přihlásit dítě i papírově, stejně jako v minulosti.

Jan proto volal s dotazem i na infolinku Ministerstva školství pro rodiče. Zajímalo ho, ke které přihlášce škola nakonec přehledně.

„Ředitel školy vás vyzve, abyste se dohodli. Když se nedohodnete, tak se to bude řešit soudně. Jinak to není možné, protože je možné mít podanou pouze jednu přihlášku,“ říká operátor z infolinky Ministerstva školství na nahrávce, kterou Jan pořídil a Seznam Zprávy si ji poslechly.

To samé potvrzuje i v oficiální odpovědi Cermat, na který se Seznam Zprávy obrátily. Pokud do 20. února rodiče neodstraní neplatné přihlášky v digitálním přihlašovacím systému (DIPSY), bude je kontaktovat škola. Nerozhoduje přitom ani čas podání přihlášky.

„Ve chvíli, kdy se rodiče nedohodnou společně na jedné přihlášce, musí rozhodnout soud. Tím ovšem riskují, že soudní rozhodnutí nepřijde do termínu a oni ohrozí celé přijímací řízení svého dítěte,“ doplňuje Patáková.

Na jednu stranu není nutné vše vyřešit do 20. února, nedá se ale očekávat, že by se na rozhodnutí soudu čekalo.

„My mu umožníme konat jednotné přijímací zkoušky, ale problém nastává při rozdělování uchazečů na školy, kde je nutnost vědět priority tří škol,“ dodává Patáková.

Teprve na konci dubna se koná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky. Na začátku května budou pak k dispozici výsledky a uchazeči se začnou rozdělovat mezi školy.

Právo mají oba rodiče

A jak je vlastně možné, že výběr školy může zablokovat rodič, který dítě nemá svěřené do péče?

„Pečující rodič není oprávněn dominantně rozhodovat o věcech týkajících se vzdělání, typicky o výběru školy. Je to součást rodičovské odpovědnosti, a ta i v případě svěření do péče jednoho z rodičů, zůstává zachována oběma. Rodiče se tak musí domluvit, kde bude dítě studovat,“ vysvětluje právnička a členka Unie rodinných advokátů Jana Tomešová.

I ona je zvědavá, jak se Ministerstvo školství nakonec k těmto sporům postaví. I když půjde spíš o jednotlivé případy, stále je v sázce budoucnost konkrétních dětí.

Tyto spory nejsou v českém právním prostřední nové. Až soudy musí například také rozhodovat o tom, kam dítě rozvedených rodičů nastoupí na základní školu, pokud se na tom zákonní zástupci neshodnou. Zatímco v tomto případě o sobě ještě šestileté děti mohou rozhodovat omezeně, k názorům 15letých už bude soud ale přihlížet.

„Pokud se rodiče neshodnou, musí – jako i v jiných případech neshody – rozhodovat soud, který by měl přihlédnout k zájmu dítěte,“ potvrzuje mluvčí Ministerstva školství Tereza Fojtová.

Na druhou stranu letošní změny v přijímacím řízení mohou vést k většímu počtu rozepří. Zatímco dříve bylo možné podat jen dvě přihlášky a navíc nebylo nutné uvádět pořadí, letos jsou poprvé k dispozici tři možnosti, kterým musí navíc rodiče přidělit prioritu. Podání přihlášky je navíc snadnější, protože je možné to provést elektronicky, a tak se k tomu dostanou snáze oba rodiče. O to důležitější je tak vzájemná domluva.

„Samotný proces přijímacích zkoušek je pro děti náročný. Apelovala bych proto na rodiče, aby řešili budoucnost dítěte, a ne vlastní spory. Mohou tak velmi pomoci tím, že přihlédnou k jeho potřebám a ne k těm svým,“ dodává právnička.

Proto také doporučuje rozvedeným rodičům, aby podobně zásadní otázky řešili s dostatečným předstihem. Pokud očekávají potíže, měli by začít jednat klidně rok před podáním přihlášky na střední školu, aby se vše stihlo i s případným rozhodnutím soudu.

Reklama

Doporučované