Hlavní obsah

Rusko se vrátilo do 19. století, říká historik Zubov, který uprchl do Česka

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Ruský historik Andrej Zubov.

Reklama

Výrazný kritik Putinova režimu, ruský profesor Andrej Zubov dorazil do Česka a začal přednášet na Masarykově univerzitě v Brně. „Konec Putina a jeho nejbližšího kruhu je základní krok k tomu, abych se mohl vrátit,“ říká.

Článek

„Putin řekl několikrát, že mobilizace nenastane a že Rusko bude úspěšné v této válečné operaci bez nutnosti větších bojů. Ale v září všichni viděli, že to je jinak,“ řekl dnes novinářům uznávaný historik Andrej Zubov, který z Ruska uprchl do Brna.

Už dříve obdržel nabídku pracovního místa na Masarykově univerzitě, Česko navštívil naposledy v červenci. Emigrovat se ale rozhodl až po vyhlášení mobilizace v Rusku 21. září.

„I po ruské agresi na Ukrajině jsem chtěl být v Rusku, byl jsem přesvědčený, že to je potřeba s ohledem na mé studenty i na politiku. Ale po mobilizaci a změně rétoriky ruské propagandy mi bylo jasné, že mám dvě možnosti: mlčet, nebo být ve vězení,“ zdůvodnil změnu svého rozhodnutí.

„Situace se zhoršila“

Zubov dodal, že věřil v rychlejší konec války na Ukrajině. „Doufal jsem, že změny ve vztazích mezi Ruskem a Ukrajinou nastanou na konci léta nebo v září. A změny nastaly, ale ne takové, jaké jsem chtěl. Situace se zhoršila a je naléhavější.“

Putinův režim historik kritizuje dlouhodobě. „KGB vytváří krok za krokem v Rusku policejní despocii a omezování svobody slova vrhá občany do válečné propasti. Tento režim nepotřebuje myslící lidi, kteří znají dějiny své země a světa, potřebuje vojáky s vymytým mozkem připravené jít a zabíjet nevinné lidi,“ popsal.

Do České republiky přijel Zubov společně se svou rodinou. Na svůj facebookový profil napsal, že finskou hranici překročili v poslední chvíli před jejím zavřením.

„Moje cesta do Česka byla poměrně dobrodružná – je nepředstavitelné v 21. století neletět letadlem z Moskvy, ale řídit přes půl Evropy. Vrátil jsem se do 19. století,“ popsal ruský historik.

„A do 19. století se vrátilo i Rusko – k nacionalismu, rasismu, totalitnímu státu, autokracii a absolutismu. To všechno bylo historií, ale stalo se skutečností současného Ruska,“ dodal.

Přednášky po osmi letech

Expert na dějiny evropské filozofie, dějiny náboženství a ruskou a srovnávací historii bude nyní přednášet na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. První studenti si poslechli jeho výklad ve středu, tématem jsou dějiny Ruska ve 20. století.

„Přednášet a setkávat se se studenty mi neskutečně chybělo,“ řekl Zubov, který dříve působil jako vyučující v Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů. Z funkce byl ale odvolán v roce 2014 poté, co vyjádřil nesouhlas s anexí Krymu.

Nabídku na působení v Brně obdržel už v roce 2014 od tehdejšího rektora a současného ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka.

Tenkrát ji odmítl, s univerzitou ale zůstal v kontaktu. V roce 2019 mu například byl udělený čestný doktorát za mimořádné vědecké zásluhy a rozvoj lidského poznání a za angažovanost ve společenském dění.

„Když přišla možnost pomoci profesorovi Zubovovi, který se díky své odvaze říkat pravdu v totalitním režimu ocitl v nouzi, neměli jsme žádný důvod váhat,“ okomentoval působení Zubova rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Připomněl také, že Masarykova univerzita podpořila aktivity ruských a běloruských studentů, kteří vyjádřili nesouhlas s Putinovým válečným tažením na Ukrajině.

Na univerzitě studuje několik set ukrajinských studentů a pracuje na ní také asi 80 ukrajinských výzkumníků a vědců.

„Jsem opravdu vděčný za to, že tady nemusím být jako uprchlík, ale jako hostující profesor,“ doplnil Zubov.

Cyklem přednášek chce studentům i veřejnosti přibližovat současnou situaci v Rusku. „Většina lidí tam není připravena se politicky vyjadřovat. Když se zeptáte na otázku, jestli podporují režim, ve většině případů vám nebudou chtít odpovědět a řeknou, že neví,“ myslí si.

Zatím ho čeká šest přednášek, pokud to bude ale situace vyžadovat, zůstane v Česku déle. Přesto doufá, že se do Ruska bude moct vrátit.

Pravděpodobně to bude ale možné jen za předpokladu, že padne současný režim v Rusku. „Konec Putina a jeho nejbližšího kruhu je zásadní krok k tomu, abych se mohl vrátit,“ uvedl.

Do té doby se by se totiž nemohl svobodně vyjadřovat ani pokračovat ve své akademické práci. „Vidíme, že všechny demokratické organizace nemohou být dále v Rusku činné, byly zcela zablokované. Je tedy nemožné být aktivní,“ vysvětlil.

Česká vláda rozhodla krátce po počátku ruské invaze na Ukrajinu o zastavení vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních případů. Možnost pobývat v Česku ale dostávají podle Ministerstva zahraničí odpůrci režimu.

Reklama

Související témata:

Doporučované