Hlavní obsah

Sedm lidí se soudí se státem kvůli následkům po očkování proti covidu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19. Ilustrační foto.

Reklama

Stát vzal na sebe odpovědnost za případnou zdravotní újmu způsobenou očkováním proti covidu. Zatím ale všechny žádosti zamítnul. Čelí proto žalobám.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na konci roku 2020 přijal český Parlament zákon o náhradě újmy způsobené očkováním proti covidu-19. V důvodové zprávě jsme se mohli dočíst, co bylo jeho účelem: „Ulehčit osobám, které se nechají očkovat, cestu k odškodnění, byla-li by těmto osobám způsobena daným očkováním újma, čímž se také chce nepřímo docílit zvýšení zájmu o očkování proti onemocnění covid-19.“

Jenže ani po třech letech stát nikomu žádnou náhradu nepřiznal. Podle mluvčího Ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba už se sedm odmítnutých žadatelů obrátilo na soud.

123 lidí žádá odškodné

„Ministerstvo vede celkem sedm soudních sporů týkajících se odškodnění následků očkování proti covid-19,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Jakob.

Žadatelů o náhradu je mnohem víc. Do února 2024 dostalo Ministerstvo zdravotnictví přesně 123 žádostí o odškodnění následků očkování proti covidu-19.

„Některé žádosti jsou odmítnuty – nejednalo se o zvlášť závažné ublížení na zdraví – a některé se dosud posuzují, například probíhá komunikace s podateli nároků,“ popsal mluvčí.

V České republice je od března 2020 možné žádat o náhradu újmy způsobené každým povinným očkováním. Kromě toho zákonodárci přijali na konci roku 2020 další podobný zákon, který se týká výhradně vakcíny proti covidu.

Na rozdíl od jiných vakcín bylo očkování proti covidu vždy dobrovolné, alespoň tedy formálně. I přesto mají lidé, kterým prokazatelně toto očkování způsobilo závažnou újmu, díky zákonu č. 569/2020 Sb. nárok na odškodné.

Žádat mohou až tři roky od okamžiku, kdy se objevily zdravotní obtíže. Ministerstvo má přesně půl roku na vyřízení žádosti, ať už formou jejího odmítnutí nebo vyplacení náhrady. Pokud jim ministerstvo nevyhoví, mohou podat žalobu.

Seznam Zprávy přinesly zprávu o případu, kdy ministerstvo v zákonné lhůtě žádost vůbec nevypořádalo. Úředníci po osmi měsících a opakovaných urgencích poslali žadateli dopis s poznámkou, že se může obrátit na soud:

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje kolem 13 tisíc nahlášených případů nežádoucích účinků po očkování proti covidu-19. Většinou jde o vcelku banální a dočasné potíže, jako je zarudnutí, otok nebo bolest v místě vpichu, zvýšená teplota nebo horečka. V takových případech nárok na odškodné nevzniká.

Na rozdíl od povinných vakcín také zákon nepřipouští žádnou náhradu pro pozůstalé v případě, že následkem očkování proti covidu člověk zemře.

Reklama

Doporučované