Hlavní obsah

Šéf Lánské obory Rus končí, Hrad vybral jeho nástupce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pavel Rus končí po sérii přešlapů, na které upozornily Seznam Zprávy. Michal Pernica už v Lesní správě Lány v minulosti působil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lesní správa Lány bude mít od příštího týdne nového ředitele. Stane se jím Michal Pernica, který ve funkci vystřídá Pavla Rusa. „Ten bude k 5. únoru z funkce odvolán,“ informovala na webu Kancelář prezidenta republiky.

Absolvent Mendelovy univerzity v Brně a dosavadní ředitel společnosti Lesy Colloredo Mansfeld, podle Hradu uspěl ve čtyřkolovém výběrovém řízení, do kterého se přihlásily více než čtyři desítky uchazečů.

Do Lán se podle Hradu vrací po 11 letech. Dříve tam pracoval jako vedoucí střediska lesní výroby, dopravy a odbytu.

„Od nového ředitele si slibujeme kvalitní vedení organizace, zodpovědnou správu majetku a rozvojové programy pro veřejnost,“ uvedla kancléřka Jana Vohralíková, která zanedlouho na Hradě rovněž skončí.

Prezidentská kancelář začala nového ředitele Lánské obory hledat loni na podzim, a to poté, co Seznam Zprávy upozornily na sérii přešlapů současného šéfa Pavla Rusa. Týkala se veřejných zakázek či lovů trofejní zvěře za statisíce.

Kauzy Pavla Rusa

  • I po nástupu Petra Pavla na Hrad tekly peníze ze zakázek dál ke známým odsouzeného exšéfa Lán Miloše Baláka. Zakázky podepisoval Pavel Rus, dobrý známý Baláka, který ještě jako soukromník v éře Baláka v prezidentské oboře zadarmo střílel státní zvěř a který naopak nechal v oboře v době svého ředitelování lovit Vratislava Mynáře v doprovodu Baláka.
  • Miloš Balák se po vydání tohoto textu ale od Rusa v prohlášení distancoval. „Pavel Rus nikdy nebyl a není ani mým známým ani přítelem. Nepřeji si a neměl bych být spojován s jeho osobou jinak než tak, že byl mým následovníkem ve funkci ředitele Lesní správy Lány,“ přál si Balák zveřejnit.
  • Pavla Rusa dosadil ještě Vratislav Mynář po výběrovém řízení. Seznam Zprávy však vypátraly, že dva členy komise, kteří přišli zvenčí a jmenování Pavla Rusa Mynářovi posvětili, Lesní správa Lány hostila v prezidentské oboře. Okolnosti tamních lovů dlouhodobě prověřuje policie a oba zmínění členové výběrové komise o nich mlží.
  • Pavel Rus po nástupu do funkce půl roku beze smlouvy bydlel na zámečku Amálie, nájemné splatil až po dotazech Seznam Zpráv, netypickou zpětnou nájemní smlouvu mu podepsala tehdejší kancléřka Jana Vohralíková. Část zaměstnanců lesní správy proti Rusovi sepsala petici.
  • Seznam Zprávy také popsaly případ, jak si v oboře uspořádal lov významný sponzor Petra Pavla. Objednávka a smlouva na naháňku zvěře za 700 tisíc však vznikla a byla vložena lesní správou do registru smluv až potom, co se o akci začaly zajímat reportéři. Vohralíková nakonec novinářům řekla, že šlo o administrativní pochybení, ze kterého nebude vyvozovat žádné důsledky.
  • Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v Lánech doteď prověřuje nejenom činnost Baláka, ale i Rusa. Detektivové se podle zdrojů Seznam Zpráv detailně zaměřili například na okolnosti některých Balákových kroků v pozici ředitele nebo jeho hospodaření s majetkem. Reportéři také informovali, že jeho syn se s puškou vyfotil v prezidentské oboře u mrtvého stříbrného daňka v hodnotě zhruba 40 tisíc korun. Rus tvrdí, že zvíře ale střelil on, a to ještě před nástupem do funkce. Na pozvání Vratislava Mynáře a zadarmo.
  • Miloš Balák v dodatečně zaslaném prohlášení Seznam Zprávám uvedl následující: „Pokud vím, NCOZ prověřuje závěry Nejvyššího kontrolního úřadu, který provedl v Lesní správě Lány kontrolu. V této věci jsem svědkem podobně jako desítky dalších, nejedná se však o prověřování mojí činnosti.“

Reklama

Doporučované