Hlavní obsah

Záhada v oboře. Syn ředitele Lán se fotil s puškou u daňka, ale prý nestřílel

Foto: Seznam Zprávy

Fotografie syna nynějšího ředitele lánské lesní správy z lovu v prezidentské oboře.

Reklama

aktualizováno •

Syn ředitele lánské lesní správy se nechal vyfotit nad tělem stříbrného daňka, za jehož skolení se účtuje kolem 40 tisíc korun. Jeho otec Pavel Rus a Hrad však tvrdí, že syn tuto zvěř nestřelil. Že střílel sám Rus.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ředitel Lesní správy Lány Pavel Rus se zaplétá do vysvětlování, zda a jak on a jeho rodina střílejí v prezidentské oboře zvěř, která je majetkem státu.

Dříve se po počátečních výmluvách reportérům přiznal, že nechal v prezidentských lesích střílet svého syna a že za ulovený kus se neplatilo, protože otec-ředitel Rus nechal odlov napsat v evidenci na sebe. „Syn si střelil koloucha siku,“ uvedl tehdy Pavel Rus s tím, že syn „má veškerou dokumentaci k výkonu práva myslivosti“. „Samozřejmě, že si na mě vystřelili, za ten život,“ uvedl ještě. Kolouch má dle ceníku lesní správy hodnotu dva tisíce korun.

Když však nyní reportéři Seznam Zpráv získali fotografii, na které Pavel Rus mladší v lánské oboře klečí s puškou nad mrtvým tělem stříbrného daňka s mohutným parožím, jehož hodnota činí podle expertů kolem 40 tisíc korun, vysvětlil to otec-ředitel Rus tak, u mrtvého zvířete je sice jeho syn, ale ve skutečnosti střílel on sám ještě v éře Miloše Zemana.

A to poté, co zpočátku tvrdil, že na snímku svého syna nepoznává. „Já mu nevidím do obličeje,“ uvedl a zajímal se, zda mají reportéři další fotografie, kde by bylo vidět víc.

„Tady syn lovil pouze… Byl se mnou v lese a to, co jsem říkal předtím,“ pokračoval pak ředitel Rus v odkazu na své několik měsíců staré tvrzení o kolouchovi.

A pak uvedl, že si nevybavuje, že by jeho syn v prezidentském lese ulovil stříbrného daňka. „To já nevím, kde k tomu přišel,“ dodal nakonec ředitel Lesní správy Lány s tím, že se syna zeptá. A reportéry odkázal s dalšími dotazy na Hrad.

Že je snímek autentický, přitom ředitel Rus nepopřel. A redakce s pomocí geolokace ověřila, že snímek skutečně vznikl v prezidentské oboře, která je pro veřejnost uzavřena. A to v místě zvaném Hrázka.

Nikdo nestřílí, tvrdil. Pak přiznal koloucha

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Lánský ředitel Pavel Rus.

Oba rozhovory s lánským ředitelem o tom, zda a jak jeho rodinní příslušníci v prezidentském lese střílejí, ačkoli toto oprávnění má jen otec Pavel Rus, měly podobný průběh - ředitel zprvu odrážel reportéry vyhýbavými odpověďmi.

V prvním z nich, než přiznal synův lov na jelena siku, nejprve ředitel Rus uvedl: „Z mé rodiny nikdo nechodí.“

Na další otázku, zda tedy ani jeho děti, dal opět zamítavou odpověď. „Nestřílí,“ řekl.

Odpověď přiznávající, že syn v oboře střelil koloucha siku, padla teprve po třetí otázce.

Ředitel Lesní správy Lány zvěř v lánské oboře sám střílet může, toto oprávnění mají zaměstnanci například proto, aby se zvěř nepřemnožila a její stavy se regulovaly. Platí to však zpravidla pro odlov takzvané holé zvěře, která nemá – například jako na snímku zachycený stříbrný daněk – paroží. Trofejní zvěř totiž Hrad jinak prodává lovcům, třeba i za stovky tisíc za kus.

Způsob, jakým se v Lánech pravidla pro lov zvěře dodržují, byla v minulé éře Rusova předchůdce Miloše Baláka předmětem řady podezření, zejména kvůli zjištěnému seznamu lidí, kteří byl zváni na hony, kde se střílelo bez poplatku.

Policie to nyní zkoumá, a jak se ukazuje, prověřuje i to, za jakých okolností lovil v oboře Balákův nástupce Rus a jeho blízcí.

„To bylo za Mynáře,“ zní z Pavlova Hradu

Na další dotazy k tomu, jak může lovit v prezidentských lesích jeho syn, už pak ředitel lesní správy nereagoval.

Seznam Zprávy se proto obrátily na nadřízenou prezidentskou kancelář, pod niž Lesní správa Lány jako příspěvková organizace spadá, a ta přišla s překvapivým vysvětlením: foto syna ředitele Rusa nad trofejním daňkem prý vzniklo ještě v éře Miloše Zemana a Vratislava Mynáře - v době, kdy Rus ještě nebyl ředitel Lesní správy Lány.

„Pavel Rus se podle svého vyjádření účastnil lovu v areálu Lesní správy Lány na pozvání kanceláře prezidenta v únoru 2021 spolu se svým synem, daňka však ulovil on sám,“ uvedla Mária Pfeiferová z tiskového odboru prezidentské kanceláře.

U lidí, kteří se myslivosti věnují, vzbuzuje toto vysvětlení nedůvěru. Myslivci se podle zvyklostí zvěčňují zásadně se zvěří, kterou ulovili.

„To by žádný myslivec neudělal, že by si klekl s puškou ke zvířeti, které nestřelil,“ řekl Seznam Zprávám bývalý vrchní lesní inspektor národního parku Šumava Petr Ješátko.

K mrtvému zvířeti přitom neexistuje faktura, kterou by Pavel Rus starší případně zaplatil, Šlo o lov, který byl zdarma. „Lov je podle Lesní správy Lány vykázán v evidenci bezpoplatkových lovů za rok 2021 a okolnosti jsou vyšetřovány policií,“ doplnila Mária Pfeiferová.

Poškozený i prověřovaný

Ředitel Lesní správy Lány Pavel Rus tak fakticky figuruje ve dvou rolích.

Na jedné straně zastupuje jako ředitel Lesní správu Lány, která ve výše zmíněném policejním prověřování figuruje jako možná poškozená strana a detektivům má poskytovat důkazy. Jak ale plyne z odpovědí hradní kanceláře, je Pavel Rus starší zároveň mezi těmi, kteří na pozvání Vratislava Mynáře v Lánech lovili zadarmo, což kritizoval ve své zprávě i Nejvyšší kontrolní úřad.

A Pavel Rus už dříve odmítl, že by zvěř zpětně zaplatil. „Byl jsem pozván jako cizí člověk. Je to, jako kdyby vás někdo pozval na večeři a za dva roky vám řekne: ‚Zaplať ji,‘“ říká Pavel Rus.

Seznam Zprávy ale přinesly i další podezření z éry, kdy lánské oboře šéfoval už Pavel Rus poté, co ho jmenoval ještě Zemanův kancléř Vratislav Mynář.

Pavel Rus už redakci přiznal, že jako ředitel nechal Vratislava Mynáře v oboře střílet, a to v doprovodu svého dvakrát odsouzeného předchůdce Miloše Baláka. O to, jakou zvěř ulovili, se prý ředitel Rus nezajímal, ač ji měl dle pravidel vykazovat v listinách lesní správy.

Oboru za Rusova ředitelování navštěvoval i jeho dobrý známý a exředitel Lesů ČR Kamil Vyslyšel. Ten byl jako zástupce veřejnosti ve výběrové komisi, která Rusa pro Mynáře vybrala jako ředitele. Vyslyšel i Rus odmítli upřesnit, zda něco z majetku státu ulovil, Kamil Vyslyšel však potvrdil, že se lánské lovy prověřují. „Byli za mnou dva plukovníci. Tam jsem nějaké odpovědi dal,“ uvedl Vyslyšel.

Reportéři také popsali případ, jak v oboře lovili obchodní partneři volebního sponzora Petra Pavla. Objednávka a smlouva na naháňku zvěře za 700 tisíc však vznikla a byla vložena lesní správou do registru smluv až potom, co se o akci začaly zajímat Seznam Zprávy.

Aktualizace: 9:40, 15. 11.: Upřesněna pasáž o tom, zda existuje na mrtvé zvíře faktura.

Naše inventura Hradu:

Mynářova říše

Foto: Seznam Zprávy

Vratislav Mynář.

Případ prezidentských darů:

Zemanovy milosti

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Balákovy Lány

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Miloš Balák.

Reklama

Doporučované