Hlavní obsah

Odtajněno: Mynář hostil v Lánech zdarma ministry, lékaře i známé z Osvětiman

Foto: Adam Borový, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Vratislav Mynář pozval kamarády užít si lovecký adrenalin v lánské oboře. Šlo se na holou a spárkatou zvěř, přiznáni byli i bažanti.

Reklama

aktualizováno •

Vratislav Mynář, bývalý hradní kancléř, se v prezidentských honitbách choval jako v soukromém revíru: na lovy zdarma zval své známé z Osvětiman i lékaře, kteří jej ošetřovali. Hostil také exministry či lobbisty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Osvětimanský vlekař Vratislav Mynář dokázal jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky využít lesy v prezidentské Lánské oboře jak pro vlastní potěchu, tak pro budování vztahů a vazeb, které se mohou hodit.

Seznam Zprávy získaly přehled se jmény dvou desítek Mynářových společníků, které jako mocný kancléř hlavy státu do lesů obory zval na lovy státní zvěře, které byly zdarma. U dvanácti z nich se redakci podařilo zjistit, kdo jsou. I tak se ale jedná o seznam částečný.

Mezi Mynářem zvanými jsou spolupracovníci Hradu, dva bývalí ministři, lobbista, ale také několik lékařů, kteří se starali o Mynáře či jeho blízké. A v několika případech i vlekařovi kamarádi z Osvětiman a blízkého okolí.

Lze předpokládat, že to nejsou všichni, které Mynář do Lánské obory pozval za léta, kdy byl ve funkci. Že se něco takového skutečně děje, upozornili až kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu, kteří na Mynářovy pozvánky k bezpoplatkovým lovům přišli v letech 2019–2021.

Státní účet za lovecké zážitky Mynářových přátel vyčíslili celkem na částku přesahující 3,6 milionu korun. A napsali k tomu, že Mynář nebyl podle zřizovací listiny Lesní správy Lány v té době jako kancléř oprávněn na lovy zdarma nikoho zvát. Že tato výsada patřila jenom prezidentovi.

Miloš Zeman však v rozlučkovém televizním rozhovoru přiznal, že o ničem takovém nevěděl. A naplnění lovecké vášně v prezidentských lesích označil za papalášské.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Jména 12 mužů, co nedokázali odolat.

Šest kusů neparohaté a nějaký bažant

Seznam pozvaných nešlo zjistit oficiální cestou. Současný šéf Lesní správy Lány Pavel Rus řekl redakci, že se k zatím neveřejné zprávě NKÚ nemůže vyjadřovat. Vymezil pouze okruh Mynářových hostů. „Na bezpoplatkové lovy byli zváni lovečtí hosté z portfolia politického, podnikatelského a akademického prostředí, dále z lesního hospodářství a ochrany přírody,“ uvedl bez dalších podrobností.

Tato charakteristika odpovídá i zjištěním redakce. Mezi Mynářovými hosty byli totiž dva bývalí ministři – Miroslav Toman jako ministr zemědělství z Babišovy vlády a František Lukl jako někdejší ministr pro místní rozvoj z kabinetu Jiřího Rusnoka jmenovaného prezidentem v roce 2013.

Toman účast na honech nepopřel – otázky zaslané redakcí nechal bez reakce. František Lukl, dnes předseda Svazu měst a obcí a současně náměstek jihomoravského hejtmana (STAN), byl otevřenější.

„Byl jsem pozván jako člen expertního týmu prezidenta,“ připomněl svoji blízkost k Zemanovu prezidentskému okolí. „Vnímal jsem to jako nějaký bonus k této práci, kterou jsem vykonával zadarmo,“ vysvětluje účast, než přejde k lovecké bilanci.

„Střelil jsem dva kusy holé neparohaté zvěře, ale neodnesl jsem si je. A pak při jiné příležitosti ještě nějaké bažanty.“

Foto: Facebook/František Lukl, Seznam Zprávy

František Lukl na sociálních sítích loveckou vášeň neskrývá. V Lánech však lovil zvěř neparohatou.

Zároveň bývalý ministr dodává, že je připraven lov v Lánech uhradit. Říká, že netušil, že ho pozval někdo, kdo k tomu neměl oprávnění.

„Prosím o sdělení, zda s mou účastí vyvstaly, či jsou evidovány nějaké náklady. Jsem připraven tyto výdaje uhradit,“ stojí v dopise, který hodinu po rozhovoru s reportérem poslal František Lukl do Lán.

Další den potom odeslal ze svého účtu 120 tisíc korun jako dar na krmení pro zvěř v Lánské oboře. S tím, že nechce zůstat nic dlužen.

Pracovní událost právníka Nespaly

Účastníkem honu byl i majitel advokátní kanceláře Marek Nespala, jemuž Hrad v Zemanově éře vyplatil za právní služby desítky milionů a který hájil Miloše Zemana v jeho soukromých sporech – za to se také dostal do hledáčku lidí z NKÚ.

„Byl jsem tam,“ přiznává svoji účast na Mynářově akci. „Ale účastnil jsem se jen společenské části, nestřílel jsem,“ říká právník a detaily lovecké akce nechce popisovat s odkazem na mlčenlivost.

„Vnímal jsem to jako pracovní událost,“ vysvětluje ještě Nespala, jehož poslední službou pro kancléře bylo, že zpracoval trestní oznámení na Mynářem vyhozené úředníky, potažmo na špatné hospodaření v Lánech.

Na otázku, zda do trestního oznámení zahrnul i neoprávněný odstřel zvěře, však odpovídá zamítavě: „K tomu jsem nedostal podklady od klienta.“

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Kancléř Mynář a právník Nespala – spolupráce sahající až na loveckou výpravu.

Ta krása, když má srnec „na hlavě“

Z toho, co ze zpráv státních kontrolorů zveřejnil sám Hrad, pracoval pro Zemanovu administrativu v úzkém spojení s právníkem Nespalou také další účastník lánských honů, kde se za odstřel zvěře neplatilo.

Pražský lobbista a píárista Pavel Kočiš však otázkami reportéra není nadšen. „Je to moje soukromá věc,“ odmítal dokolečka vysvětlit svou účast, a to i po připomenutí, že byl pozván neoprávněně nebo že střílel na zvěř, kterou vlastní stát.

Přitom Pavel Kočiš jinak neskrývá, jak náruživým nimrodem je. V roce 2008 se třeba svěřil týdeníku Euro, že nejraději loví „srnčí“, a vyznal se, jaké to je, zažívat „loveckou horečku“ nebo nervozitu, když před posed přijde srnec a podaří se ho skolit. „Pocit štěstí, když pak nejenom trefíte, ale také srnce dohledáte a zjistíte, že ‚má na hlavě‘ to, co smíte střílet. Tedy tu správnou trofej, kterou máte napsanou v povolence,“ svěřil novinářům lobbista Kočiš s tím, že jeho velkým snem je lovit v Africe.

Kočiš a Nespala

Foto: Profimedia.cz

Pavel Kočiš.

Spolupráci Pavla Kočiše s Hradem poodhalují fragmenty dokumentů ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, které těsně před koncem mandátu Miloše Zemana zveřejnil Hrad na webu s cílem dokázat, že prověrka státních kontrolorů dopadla dobře. Podle zveřejněného „píárista“ Kočiš pracoval pro Hrad, jeho služby přefakturovával Kanceláři prezidenta republiky advokát Nespala. Kočiš se podle zprávy věnoval „přípravě mediálních výstupů pro kancelář prezidenta k soudním kauzám“.

„Mynář něco střelil, bylo to na holou“

Seznam hostů, které zval Vratislav Mynář jako kancléř do Lánské obory, aby si zadarmo zastříleli na státní zvěř, nemá jenom položky z kategorie spolupracovníci Hradu.

V pomyslných spodních patrech seznamu jsou totiž jména, která mohla být prospěšná spíše Mynářovu soukromí nebo jeho potřebě ukázat se v Osvětimanech.

Do prezidentské obory tak díky pozvánce od kancléře přijeli lovit lékaři – minimálně na některé z nich se obraceli Mynářovi jako pacienti.

Bylo to od zubaře přes ORL specialistu až po chirurga-ortopeda.

„Pozvánku jsem dostal z prezidentské kanceláře. Nenapadlo mne, že by na tom mohlo být něco špatně,“ přiznává ihned lékař a ORL specialista Jaromír Astl. „Měl jsem si to rozmyslet,“ koriguje však svou odpověď vzápětí.

Sám prý v Lánech nic nestřelil, protože se mu tamní zvěř vyhnula.

Kdo přesně jej pozval, udržel v tajnosti, avšak motiv pozvání prozradil. „To přesně nevím,“ říká o pozvánce. „Ošetřoval jsem jich víc z kanceláře, ano, kancléře Mynáře také.“

Od doktora Astla se také dovídáme, že kancléř byl při lovu úspěšnější než on sám. „Vím, že on něco trefil. Byla tam nějaká střelená muflonka, byl to hon na holou,“ dodává zasvěceně doktor Astl. Hon na holou v myslivecké hantýrce znamená, že je povoleno střílet jen zvěř bez paroží.

Několik bažantů a spárkatá

Více loveckého štěstí měl po Mynářově pozvání v oboře ředitel Úrazové nemocnice Brno Pavel Piler.

„Ulovil jsem několik kusů bažantů a nějakou spárkatou zvěř,“ rekapituluje akci v Lánech. „Na důvod pozvání jsem se neptal, přišla mi oficiální pozvánka,“ dodává doktor Piler a elegantně vyjádří své vztahy s Vratislavem Mynářem: „Pravdou je, že s panem kancléřem se znám díky své dlouholeté medicínské praxi.“

Zubař Jan Pavlečka, další ze seznamu, na žádosti redakce o rozhovor nereagoval. Ozval se až s odstupem po zveřejnění článku - s tím, že byl na dovolené.

„Pozvání jsem obdržel pokud vím od kanceláře prezidenta republiky,“ uvedl s tím, že „absolutně odmítá jakékoliv obchodní spojení s Lánskou oborou a jejími pracovníky“ a že z účasti na lovu nemá žádné výhody.

„Poskytuji špičkovou péči v oblasti stomatologie, věnuji se dalšímu vzdělávání lékařů  a pozvání na lov pravděpodobně pramenilo z této skutečnosti,“ vysvětlil důvody pozvání na Mynářovu lánskou naháňku. „Myslím si, že pokud někdo 22 let poskytuje péči pro občany ČR na takové úrovni, odpočinek si zaslouží,“ dodává.

Chirurg z Brna Anas Shaker, zase odmítal říci, kdo přesně ho pozval, protože by tím prý porušil lékařské tajemství.

„To víte, lékařské tajemství je pro nás důležité, ale myslivost je moje vášeň.“

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Mynářův přítel Jiří Lukeštík na snímku s kolegy z Lesní správy Osvětimany. Co trefil v Lánech, neřekl. Reportérovi rychle položil telefon.

V Osvětimanech se mlčí

Na posledních řádcích Mynářova seznamu lovců jsou kamarádi z jeho Osvětiman, kde má sjezdovku, penzion a nově i dům s výhledem na své „panství“.

Předseda představenstva mysliveckého spolku Osvětimany Karel Korda nebo jeho další člen Miroslav Zrník, stejně jako místopředseda lesního družstva Osvětimany Jiří Lukeštík či Jakub Slačík, místostarosta Medlovic, obce vedle Osvětiman, jsou však na otázky novináře mlčenliví.

Jiří Lukeštík sice aspoň telefon reportérovi zvedl, jakmile však zjistil, kdo volá, zavěsil, a to beze slova. A víc už na volání nereagoval.

To, kolik toho v Lánech střelili a jaký byl vůbec lov, za ně nezodpoví ani jejich moravský soused a vlekař Vratislav Mynář.

Otázky a žádost o vysvětlení k lánským lovům si přečetl, ale zpátky už nezavolal.

Text vznikl s přispěním Kristiny Cirokové.

Článek jsme doplnili o vyjádření stomatologa Jana Pavlečky.

Reklama

Doporučované