Hlavní obsah

Zeman o lovci Mynářovi: Propadl pokušení, nadšený z papalášství nejsem

Foto: FTV Prima

Miloš Zeman se loučí s prezidentským úřadem.

Reklama

Miloš Zeman prý nerozumí „papalášskému chování“ svého kancléře Vratislava Mynáře, který lovil trofejní zvěř v lánské oboře. „Nedá se říct, že bych tím byl nadšen,“ řekl v neděli Zeman.

Článek

Končící prezident Miloš Zeman plánuje, že si po odchodu z Pražského hradu zřídí v Praze svou kancelář pro kontakt s veřejností.

„Má být v nějaké uličce blízko Hradu. Já jsem tam ještě nebyl. Bude to jenom takové místo setkávání pro lidi, kteří se se mnou chtějí vidět, protože - upřímně řečeno - ze svého domu nemohu udělat průchozí místo,“ řekl v neděli v poslední televizní debatě na CNN Prima News. Kancelář má být podobného zaměření, jako má exprezident Václav Klaus, ale menší.

Zeman připustil, že asistentku mu bude dělat jeho manželka Ivana. „Je to možné, protože ona je teď bez práce a musíme snižovat nezaměstnanost,“ dodal v ironickém tónu.

Stejně tak, že za vším mohou být i ekonomické důvody, kdy renta pro exprezidenty je pouze 50 tisíc korun. „Budeme z toho muset vyžít, já mám kromě toho starobní důchod, který po všech valorizacích je 23 tisíc (korun),“ popsal prezident svou ekonomickou situaci.

V televizní debatě došlo i na aktuální politické témata. Končící prezident Miloš Zeman je přesvědčen, že Ústavní soud zruší rozhodnutí parlamentní většiny, na základě kterého má být snížena o tisícovku letošní valorizace důchodů. „Je to právní chyba, kvůli které to asi zamítne Ústavní soud,“ vyjádřil názor.

Podle něj by vláda měla hledat chybějící peníze jinde než šetřit na důchodcích. Soudí, že by se měla držet původního slibu (Babišova kabinetu) a znovu u zaměstnanců zvýšit daň z příjmu. Původně schválené snížení mělo totiž být jen na dva roky. „Radil bych vládě, aby vrátila daňové zatížení na původní hodnotu,“ vyzval Zeman.

Zastal se současné politiky bankovní rady ČNB, která nepočítá s dalším zvyšováním úrokových sazeb. „Jsem spokojen (s bankovní radou),“ prohlásil také v debatě. Vyjádřil názor, že je lepší bojovat s vysokou inflací s pomocí devizových rezerv než zvyšováním úroků. Věří, že se takto předchází hypoteční krizi a inflace se bude v dalším období už snižovat.

Cesta k prezidentskému systému

Nevidí důvod pro odvolání guvernéra Aleše Michla, jenž stále nemá bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Podle něj je chyba na straně Národního bezpečnostního úřadu, který se k věci stále nevyjádřil.

Jako velmi sporné by Zeman viděl případné Michlovo odvolání, které připustil nastupující prezident Petr Pavel. „Prezident jmenuje guvernéra, ale nikde není uvedeno, že má právo jej odvolat,“ prohlásila dosluhující hlava státu. (V zákonu o České národní bance se ovšem píše, že „guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy jmenuje a odvolává prezident republiky“.)

Miloš Zeman zavzpomínal i na některé sporné kapitoly svého mandátu. Konkrétně na jmenování Rusnokovy úřednické vlády v roce 2013. Připustil, že šlo o snahu posunout Českou republiku k prezidentskému systému. Domnívá se totiž, že po schválení přímé volby prezidenta by měly být kompetence hlavy státu rozšířeny.

Papaláš Mynář

Miloš Zeman se v závěru debaty vyjádřil i k poslední kauze končícího hradního kancléře Vratislava Mynáře, kterou popsaly Seznam Zprávy. Jde o to, že v lánské oboře lovil zdarma trofejní zvěř. Šlo o 11 kusů - jeleni, daňci, mufloni a siky. Podle NKÚ byly tyto bezpoplatkové lovy v rozporu s tehdejšími pravidly.

Zeman na jednu stranu vyjádřil názor, že moc nerozumí „papalášskému chování“, kdy někdo loví zvěř z prestižních důvodů, ale od Mynáře si prý k tomuto případu už vyžádal vysvětlení.

„Pan kancléř je dlouholetý myslivec, tak mu to nedalo a propadl pokušení. Nedá se říct, že bych tím byl nadšen, i když mi kancléř tvrdil, že je to legální, jelikož regulovaný lov znamená odstřel nějakých maximálně dvaceti kusů zvěře, která by se stejně tak musela odstranit,“ prohlásil v posledním rozhovoru pro CNN Prima News Miloš Zeman.

Moderátorkou byl dotázán i na budoucnost některých svých spolupracovníků, ale konkrétněji pohovořil jen o ekonomickém poradci Martinu Nejedlém. „On podniká v nějakých benzinových pumpách nebo v něčem podobném, takže se k tomu podnikání vrátí,“ tlumočil Zeman, co prý zjistil od Nejedlého.

Reklama

Doporučované