Hlavní obsah

Kancléř Mynář odchází od Zemana s majetkem v řádu stamilionů korun

Foto: Profimedia.cz

Po deseti letech neskončí příští týden jen prezident Miloš Zeman, ale i jeho kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Seznam Zprávy spočítaly, že během své éry kancléře uzavřel Vratislav Mynář v Osvětimanech 29 kupních smluv s majiteli místních pozemků. V současnosti má na sebe napsaných 106 pozemků a na dalších parcelách spoluvlastnický podíl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Konec éry prezidenta Miloše Zemana je i koncem desetileté kariéry jeho kancléře Vratislava Mynáře. Zanechává za sebou nesmazatelnou stopu v podobě dlouhé řady skandálů, ale nejde jen o to.

Na úřednickém postu končí velmi movitý člověk, jehož majetek se pohybuje minimálně v řádu stamilionů korun. V novodobé historii by jej předčil zřejmě jen Karel Schwarzenberg, který byl ale na úřednickém místě (také jako prezidentův kancléř) ještě za federace.

Ani dekáda na úřednickém postu pro Vratislava Mynáře neznamenala majetkovou újmu. Nejzřetelněji je to vidět na realitním portfoliu v domovských Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kde končící kancléř vlastní a provozuje lyžařský areál. I při práci na Hradě stačil Vratislav Mynář své pozemkové portfolio v okolí tohoto areálu dále rozšiřovat. Téměř každý rok podepisoval nějakou kupní smlouvu, často však i několik.

Seznam Zprávy po analýze údajů v katastru nemovitostí spočítaly, že od roku 2013, kdy je na Pražském hradě ve funkci, uzavřel kancléř doma v Osvětimanech 29 kupních smluv s majiteli místních pozemků. Za 3,55 milionů od nich vykoupil celkem 85 parcel či podílů na těchto parcelách. Některé byly jen velmi malé, jiné v řádu jednotek hektarů.

V současnosti má Mynář na sebe v Osvětimanech jako výlučný vlastník napsaných 106 pozemků. Na dalších devíti, zapsaných na jiných listech vlastnictví, má spoluvlastnický podíl. Nikdo jiný v městysu uprostřed Chřibů takto rozsáhlou pozemkovou držbou nedisponuje.

Detailní informace z jednotlivých let 2013 až 2022 jsou k nahlédnutí v této grafice:

Na jednom ze zakoupených pozemků v Osvětimanech – ve svahu proti sjezdovce, kde dříve stávala chata – si nechal postavit i nový rodinný dům.

Na druhou stranu Mynář v Osvětimanech počítal i ztráty, když mu loni shořela pod sjezdovkou dřevěná restaurace „Na srubu“.

Majetek přiznaný i tušený

Během svého „prezidentského“ období investoval Mynář i jinde. Významnou realitní kupní smlouvu uzavřel už na počátku hradní kariéry v hlavním městě. V roce 2014 po boku nové partnerky koupil za 5,5 milionu vilu ve Strašnicích a další vyšší miliony korun vynaložil v dalších letech na její kompletní rekonstrukci.

Když se Seznam Zprávy ptaly samotného Vratislava Mynáře, nakolik se mu během uplynulé dekády podařilo rozmnožit osobní majetek, pouze se zaštítil výkazy, které z povinnosti předkládá státním úřadům, nic bližšího neuvedl.

„Pravidelně v souladu se zákonem podávám daňové přiznání a také hlášení podle zákona o střetu zájmů,“ uvedl kancléř stroze v textové zprávě.

V případě Mynáře ale nemusí jít jen o oficiálně přiznané jmění. Více než u kohokoliv jiného se u tohoto státního úředníka, jenž nezískal bezpečnostní prověrku, v minulých letech spekulovalo o tom, že část majetku má napsánu na jiné osoby či firmy.

To je případ i jednoho domu v brněnské rezidenční čtvrti Stránice. Firma Tessile ditta services, napojená na Mynáře, jej v roce 2016 koupila za téměř 17 milionů korun a následně objekt prošel rekonstrukcí. Nyní je v katastru registrována na společnost TDS Real Property vlastněnou Mynářovým dlouholetým přítelem a podnikatelským kolegou z řady firem Vladimírem Pavlíkem.

+9

Byl to právě Pavlík – muž s bydlištěm na okraji Brna – kdo v minulosti Vratislava Mynáře nejčastěji doprovázel na jeho podnikatelských aktivitách. Mimo jiné třeba přes firmu Petrcíle sváděli kdysi boj o ovládnutí ostravské Nové huti.

Spolupráce v byznysu začala už v 90. letech, kdy se Mynář a Pavlík zapojili do lukrativního byznysu s odpady. Vybudovali skupinu RCP Recycling Park, kterou následně za stovky milionů korun – jak Mynář v minulosti sám přiznal – prodali francouzskému environmentálnímu koncernu Suez.

Po tomto „životním obchodě“ začal nynější kancléř na začátku nového milénia mohutně investovat právě do nemovitostí. Nejen v Osvětimanech, kde s tehdejší manželkou Kamilou začali budovat lyžařský areál, ale i v Praze, kde Mynář tehdy koupil dům pod Pražským hradem, na Jánském vršku. Tento historický objekt je dnes v majetku firmy VV invest, kterou z pozice šéfa správní rady vede – jak jinak než – Vladimír Pavlík.

V poslední době se často hovoří i o Mynářových údajných skrytých investicích v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Jisté je, že je to další sektor, kde působí kolega Pavlík a spřízněný advokát Jiří Jestřáb.

Majetková přiznání až pod nátlakem

Odkud Mynář čerpá prostředky na své investice, nelze bez znalostí detailních informací o jeho celkovém jmění rozklíčovat.

Je veřejně známé, že s Vladimírem Pavlíkem se před lety zapojil také do výnosného obchodu s vymáháním pohledávek, a to skrze již zmíněnou firmu Tessile ditta services, která svého času vymáhala peníze od černých pasažérů v pražské MHD.

Majetková přiznání podal kancléř poprvé až za rok 2017. A to až pod tlakem soudu, kdy už bylo jasné, že se této povinnosti donekonečna vyvlékat nemůže. I tak jsou ale údaje, které o svých poměrech uvádí, velmi střídmé. Hlavně v posledních letech.

Foto: Profimedia.cz

Vratislav Mynář u své vily v pražských Strašnicích.

Redakce Seznam Zprávy i tato majetková přiznání detailně prostudovala. Hlavní zdroje Mynářových příjmů mají dle těchto údajů pocházet z firem, které kancléř oficiálně vlastní či spoluvlastní: VV invest, VV invest Osvětimany, O.LG.A. a O.L.G.A. – S.K.I.

Pokud budeme věřit kancléřovým číslům z posledních pěti let, ze „svých“ firem měl každý rok od čtyř do jedenácti milionů korun. Samozřejmě vedle platu kancléře. K tomu v inkriminovaných letech vykazoval i mnohamilionové pohledávky, nejvíce v prvním majetkovém přiznání (přes 60 milionů korun), v posledních dvou už o pohledávkách vůbec nepíše.

Ale mohou zde být i jiné zdroje příjmů. Seznam Zprávy už popsaly vícero případů, kdy se kancléř Mynář bez jasného mandátu zapojil do vyjednávání strategických obchodů.

Jde třeba o kauzu, kdy se angažoval při jednáních o zvažovaném prodeji břidlicového dolu na Moravě Číňanům. Také případ české firmy Liglass Trading, která podepsala za účasti kyrgyzského prezidenta kontrakt na stavbu vodních elektráren za miliardy korun, a to i díky doporučení kancléře Mynáře.

Nebo kauza z poslední doby, kdy se ukázalo, že při jednáních s katarským emirátem myslel Mynář vedle národních zájmů i na své vlastní projekty.

Zda z toho měl i nějaký vedlejší příjem, z něhož financuje třeba nákup nemovitostí, ve veřejně přístupných dokumentech uvedeno není.

Reklama

Doporučované