Hlavní obsah

Mynář přepsal pravidla v Lánech. Aby mohl zdarma lovit a zvát si, koho chce

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Dřív mohl na bezplatné lovy zvát jen prezident republiky, dodatek zakládací listiny tuto pravomoc vložil do rukou kancléře i šéfa lánské správy.

Reklama

Vratislav Mynář, dnes už bývalý kancléř, si v tichosti přisvojil pravomoc, která mu umožnila takřka bez omezení střílet zvěř v lánských honitbách. Po výtce Nejvyššího kontrolního úřadu totiž změnil zřizovací listinu lesní správy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stačilo doplnit 17 slov. Sedmnáct slov, které kritizované lovy kancléře Vratislava Mynáře v prezidentských honitbách legalizovaly.

Byl v tom zjevný rozpor: Nejvyšší kontrolní úřad v dosud neveřejném protokolu kritizoval Mynáře za to, že lovil v lánské oboře jen s pozvánkou lesního správce a svého podřízeného Miloše Baláka. Kontroloři se opírali o konkrétní odstavec zřizovací listiny. „Z tohoto ustanovení je zřejmé, že účast na bezpoplatkových lovech je umožněna pouze prezidentu republiky, jeho hostům, případně ostatním ústavním činitelům,“ napsali do protokolu s tím, že vychází z listiny účinné v kontrolovaném období.

Mynář to však tvrdošíjně popíral. „V souladu s platnou zřizovací listinou může lov v honitbách Lesní správy Lány povolit prezident republiky, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky a ředitel správy,“ tvrdil Mynář v oficiálním stanovisku.

Zádrhel spočívá ve slovíčku „platnou“.

Seznam Zprávy se nyní s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím dostaly k vnitřním předpisům správy a Mynářův úhybný manévr osvětlily.

Původní zřizovací listina z ledna 1993 má sedm dodatků: Jeden zanesl kancléř prezidenta Václava Havla Ivo Mathé, druhý schválil vedoucí kanceláře Václava Klause Jiří Weigl. A zbylých pět dodatků podepsal Vratislav Mynář.

O lánských lovech čtěte ZDE:

Ten klíčový nese datum 16. září 2022. Na Hradě v tu dobu vrcholila prověrka Nejvyššího kontrolního úřadu, která kancléři vyčítala mimo jiné i takzvaný bezpoplatkový lov.

Nově tak ve zřizovací listině stojí, že myslivost se v lánských honitbách neprovozuje jen pro prezidenta, ale i „pro plnění úkolů souvisejících s činností Lesní správy Lány nebo Kanceláře prezidenta republiky“.

A aby nebylo napříště sporu, objevila se v listině i půlvěta, že „jsou bezpoplatkové“.

Vratislav Mynář se tak zpětně pokusil legalizovat vlastní lovy zdarma: Ve zkoumaných letech 2019 až 2021 Mynář zastřelil 11 kusů trofejní zvěře za 280 tisíc korun. Ale nejen ty. Samotný Mynář pozval na lovy zdarma i několik desítek lidí, lánskou správu jeho hony jen v kontrolovaném období stály více než tři a půl milionu korun.

Foto: Seznam Zprávy

Soupiska zvěře, kterou Mynář - podle NKÚ - neoprávněně ulovil.

Poté, co Seznam Zprávy na pochybné lovy upozornily, připustil Miloš Zeman, že o nich nevěděl. A tudíž nemohl ani Mynáře, ani jeho hosty zvát.

„Já nejsem papaláš, lidi, kteří loví zvěř z nějakých prestižních důvodů, příliš nechápu, na druhé straně pan kancléř je dlouholetý myslivec, tak mu to nedalo a propadl pokušení. Nedá se říci, že bych tím byl nadšen, i když mi tvrdil, že to je legální, protože regulovaný lov znamená odstřel nějakých maximálně 20 kusů zvěře, která by se stejně tak musela odstranit,“ reagoval na kauzu odcházející prezident.

Redakce se pokoušela získat i stanovisko Vratislava Mynáře, od čtvrtka už pouze vlekaře z Osvětiman. Neúspěšně. Na otázky nereagoval. Není proto jasné, jestli Zeman věděl alespoň o dodatku, který pravidla lovu v Lánech změnil.

Foto: Radek Kedroň, Seznam Zprávy

Dodatek ke zřizovací listině Lesní správy Lány

Hrad a paroháči

  • 1. listopadu 2022

Hrad ke snížení rozpočtu lánské správy:

„…zajistit takovému množství zvěře potravu na zimu je za současné situace nemožné. Početní stav chované zvěře proto musíme redukovat. Musí dojít k vynucenému odlovu přibližně třetiny zvěře, přestože jsou zde v chovu výhradně zdravé a silné kusy.“

  • Únor 2023

NKÚ o postřílených jelenech:

„Skupina kontrolujících NKÚ provedla kontrolu prováděných bezpoplatkových lovů v letech 2019–2021 a zjistila, že celkové náklady činily 3 994 420 Kč.“

  • 2. března 2023

Hrad o postřílených jelenech:

„Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky se zúčastňoval regulačních odlovů, kdy takto ulovená zvěř nebyla předmětem nabídky poplatkových lovů Lesní správy Lány.“

Aktualizace: do textu jsme doplnili dodatek zřizovací listiny.

Reklama

Doporučované