Hlavní obsah

560 tisíc hotově za lov v oboře. Hrad porušil paragrafy o praní peněz

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák. Dvakrát odsouzen, jednou zatím nepravomocně, z funkce odešel loni v prosinci.

Reklama

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že Lesní správa Lány přijala 560 tisíc korun v hotovosti za možnost lovit v oboře zvěř. Identita plátce je nejasná. Kontroloři uvedli, že to porušuje paragrafy proti praní peněz.

Článek

Prezidentská kancelář v úterý zveřejnila fragmenty dosud utajovaných zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ten na podnět protikorupčních expertů zkoumal hospodaření v sídle prezidenta.

Hrad se nyní pokouší obhájit a některá usnesení NKÚ zveřejnil. Argumentuje mimo jiné tím, že v části původně kritizovaných věcí kontroloři vyhověli jeho námitkám a své výtky vzali zpět.

Mimoděk tím však Hrad odhalil další střípek o tom, jak fungovaly lovy v prezidentské Lánské oboře. Seznam Zprávy už informovaly, že tam jen od roku 2019 sám kancléř Vratislav Mynář zadarmo postřílel zvěř za čtvrt milionu a jeho dosud neznámí hosté si pak bezplatně dopřáli lovy v hodnotě téměř 3,7 milionu.

Nyní se ale ukazuje, že nejasnosti panují i v tom, jak se nakládalo s penězi těch lovců, kteří si lov jelenů, daňků nebo muflonů zaplatili.

NKÚ totiž Hradu mimo jiné vytýká, že v listopadu 2021 přijal v hotovosti za lov platbu ve výši 560 tisíc. A více než dvojnásobně tak podle kontrolorů překročil limit, který stanovuje zákon.

Identita plátce neznámá

„Účelem zákona je omezit daňové úniky (…) a v neposlední řadě působit proti legalizaci výnosů z trestné činnosti,“ napsali Hradu kontroloři s tím, že podřízení kancléře Vratislava Mynáře zákon nepochybně porušili.

Lesní správa se bránila, že nechtěla odmítnout zákazníky dychtivé lovu i v covidové pandemii. Hájí se tím, že by ztratila klienta nejen v daný moment, ale i do budoucna.

Takovou argumentaci ale NKÚ odmítl jako nerelevantní.

Kdo přesně statisíci v hotovosti za lov v lánských lesích platil, není z dokumentů jasné. A tehdejší ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák, dvakrát odsouzený (jednou zatím nepravomocně) za manipulace veřejných zakázek, věc odmítl komentovat.

„Já jsem žádné hotové peníze nepřijal, to máte mylnou informaci, a opakovaně vás žádám, ať se prosím se svými dotazy obracíte na kompetentní osoby Kanceláře prezidenta republiky a Lesní správy Lány,“ uvedl Balák, i když kontroloři prověřovali v Lánech období 2019 až 2021, kdy právě on Lesní správu Lány vedl.

Informace ke zjištění NKÚ však nedokázal poskytnout ani jeho nástupce Pavel Rus. Uvedl, že je na cestách a k podkladům bude mít přístup až ve čtvrtek.

NKÚ: Máme mlčenlivost

Zatímco kancléř Vratislav Mynář nyní části výsledků kontrol o hradním a lánském hospodaření zveřejňuje a interpretuje, samotný Nejvyšší kontrolní úřad jeho vyjádření o závěrech prověrky komentovat nemůže. Výsledky si totiž vyžádala Národní centrála proti organizovanému zločinu, která je prověřuje.

„Dokud jsme vázáni mlčenlivostí z důvodu součinnosti s orgány činnými v trestním řízení, nemohu nic z této kontroly komentovat,“ řekla mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

Sám Mynář už ale na webu Hradu ohlásil, že na základě výsledků kontrol na Hradě podává trestní oznámení. To cílí na Mynářovy podřízené, které už loni na podzim propustil. Mynář chce, aby policie řešila údajně vyprázdněný sklad alkoholu v lánském zámku či nejasnosti ve výběru peněz za toalety na Hradě.

Dvakrát odsouzeného dosavadního šéfa Lesní správy Baláka se ale Mynář opakovaně zastával, lobboval za něj i u soudů a jen loni mu vyplatil odměny 410 tisíc.

Nyní ohledně ohýbání milionových zakázek v Lesní správě Lány prý Hrad přijal „organizační opatření“.

Nezákonné porcování milionových zakázek

  • NKÚ také Lesní správě Lány vyčítá, že ve sledovaném období mezi roky 2019 a 2021 porušovala zákon o veřejných zakázkách.
  • Porcovala například tendry na dodávku sadebního materiálu tak, aby se vešly pod dvoumilionový zákonný limit. Tím pádem nebylo třeba práce soutěžit podle striktních pravidel a za manipulace odsouzený Miloš Balák mohl miliony rozdělovat napřímo konkrétním firmám.
  • NKÚ upozorňuje, že miliony plynuly stále stejnému okruhu firem. Seznam Zprávy už popsaly, že loni mezi společnosti přibyl nový dodavatel. A to společnost, která předtím kancléři Mynářovi dodala stromky do jeho soukromého reálu v Osvětimanech. Kancléř si je tam nechal navážet hradním náklaďákem.
  • Veřejné zakázky pro Hrad spravovala živnostnice Jindřiška Koblihová. I jí práce Balák opakovaně zadával tak, aby se vešly pod dvoumilionový soutěžní limit. NKÚ ale konstatoval, že následně jí zaplatila lesní správa více. A tedy měla vše vysoutěžit.
  • Koblihová dohlížela i na stamilionový tendr vodní nádrže v Lánech, za jehož zmanipulování dostal tři roky vězení a prezident Miloš Zeman mu následně udělil milost. Jako předsedkyně hodnoticí komise, která stanovovala pravidla tendru či otvírala obálky s nabídkami, musela být ze zákona nezávislá. Policisté ale na odposleších sledovali, že se spřátelila s manažerem firmy, který je dnes odsouzený s Balákem.
  • NKÚ také tvrdě kritizoval i částky, za jaké svým zaměstnancům Lesní správa pronajímá domy a byty. Ty se pohybovaly mezi 13 a 40 korunami za čtvereční metr.
  • Seznam Zprávy už informovaly, že ještě než šéf Lesní správy Lány Miloš Balák ohlásil svůj odchod, zařídil bydlení pro svého známého – muže, jehož policie původně stíhala s ním. A současně muže, jenž má zálibu v dezinformacích a zbraních. Cenu, za jakou mu Lesní správa pronajímá usedlost, utajila. Dle expertů nezákonně.

Reklama

Doporučované