Hlavní obsah

Na daňky se slevou. Pavlův sponzor si výhodně zastřílel, Hrad nevidí problém

Foto: Facebook Petra Pavla, Seznam Zprávy

Petr Pavel navštívil Lánskou oboru v říjnu. Jeho podřízení dlouho odmítali sdělit podmínky, za nichž zde uspořádali hon pro významného sponzora prezidentovy kampaně. Vyhověli až žádosti podané podle informačního zákona.

Reklama

Až na základě informačního zákona Seznam Zprávy zjistily, že sponzor kampaně ušetřil při lovu 22 trofejních daňků v Lánech statisíce. Hrad se brání tím, že zvěře je nadbytek a slevu by dostal každý.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ani za úřadování nového prezidenta Petra Pavla není jednoduché získat z Hradu informace o tom, co se odehrává v prezidentských lesích Lánské obory.

Seznam Zprávy v říjnu upozornily, že zde uspořádali hon významnému sponzorovi Pavlovy kampaně a že smlouvu na tuto akci za stovky tisíc uzavřeli úředníci až dodatečně – když se na akci začali ptát reportéři.

Společnost WOOD & Company, kterou Pavlův sponzor Jan Sýkora spoluvlastní, pak zaplatila. Na lov části zvěře ale dostala slevu 40 procent.

Dotaz redakce na důvody slevy zůstal ze strany kancléřky Jany Vohralíkové dodnes bez odpovědi. A Hrad nereagoval ani na žádost, aby poskytl fakturu, která byla Sýkorově firmě za naháňku vystavena. Z ní je totiž například možné vyčíst výši částky, kterou sleva činila.

Zaplaťte a odpovíme

Seznam Zprávy proto podaly žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Prezidentská kancelář i tak odpovědět odmítla – s tím, že jde o agendu jí podřízené organizace Lesní správy Lány. Ta si za poskytnutí informací naúčtovala 600 korun – se zdůvodněním, že její úředníci museli fakturu za naháňku hledat dvě hodiny. Teprve po zaplacení dokument poskytla.

O akci sponzorovy firmy z něj lze vyčíst, že osm soukromých lovců v Lánech odstřelilo 22 trofejních daňků s rozložitým parožím. Šlo o jedny z největších kusů, které v prezidentské oboře tehdy pobíhaly.

A z poskytnutého dokumentu také plyne, že WOOD & Company místo 1,11 milionu korun zaplatila za hon a ulovenou zvěř 666 tisíc korun. Čtyřicet procent z běžné ceny, tedy 444 tisíc, společnost Pavlova sponzora ušetřila.

WOOD & Company tak celkem naháňka přišla i s několika kusy další zvěře a službami lánského personálu na 832,5 tisíce koruny. Podmínky i se zmíněnou slevou považuje společnost za normální. Na dotaz, zda o slevu žádala, nebo ji nabídl naopak Hrad, firma neodpověděla.

„Společnost WOOD & Company lov zvěře objednala za zcela standardních podmínek, tak jako během roku desítky dalších akcí pro klienty,“ řekl mediální zástupce firmy Jan Šprincl. Objednávku stvrdil svým podpisem přímo sponzor Pavla Jan Sýkora.

Foto: Seznam Zprávy

Zápis o lovu, který odhaluje, jakou slevu dostal sponzor prezidenta.

„Neatraktivní trofejová zvěř“

Lesní správa Lány slevu zdůvodňuje tím, že daňci jsou v oboře přemnožení, což prý zjistilo opakované sčítání. Proto se podle ředitele Pavla Rusa Hrad snažil slevou motivovat soukromníky, aby do obory přijeli zvěř střílet.

V oficiálním ceníku odstřelu zvěře, který má Lesní práva Lány veřejně vyvěšený na webu, však doteď není o možnosti výrazně levnějšího odstřelu daňků pro lovce zvenčí žádná zmínka.

Nad rámec dotazů Seznam Zpráv Pavel Rus zahrnul do odpovědi dva inzeráty, které nechal v létě zveřejnit v tištěném časopise Svět myslivosti a na serveru Myslivost a lovectví. Ty obecně hovoří o tom, že daňky je možné v Lánech při individuálních lovech střílet se slevou. Její výši ale neuvádějí.

Ředitel z Lán argumentuje, že na inzeráty byla malá odezva, a přistoupili tedy ke slevě i při hromadných naháňkách, které často přijdou na statisíce.

Využít slevu prý může každý. „S ohledem na neatraktivnost lovu trofejové zvěře při společných lovech je použita motivační sleva pro všechny lovce, lovecké kanceláře, agentury zprostředkovávající lov pro své klienty na Lesní správy Lány, ve výši 40 procent u dančích samců,“ napsal Pavel Rus v odpovědi vyžádané podle informačního zákona.

Zároveň však připustil, že WOOD & Company je jediná, kdo tak obří slevu dostal. Ostatní zákazníci prý ulovili jen jednotky kusů daňků.

Výmluva, řekl inspektor

S argumentem, že střelba trofejních daňků v prezidentské oboře, kde v minulosti lovili králové, ministři či generálové, je neatraktivní, ale všichni experti nesouhlasí.

„To je směšné se takto vymlouvat. Arogance úředníka. To je, jako by dávali slevu na zlaté vejce,“ řekl Seznam Zprávám bývalý vrchní lesní inspektor národního parku Šumava Petr Ješátko. A dodal, že pokud chce stavy dančí zvěře lesní správa redukovat, měla by střílet především samice, které rodí další mladé.

Hrad hledá nového ředitele obory

  • Prezidenská kancelář hledá nového ředitele Lesní správy Lány. Tendr vypsala v polovině listopadu. Vítěz by měl nastoupit od ledna. Kancléřka Jana Vohralíková to nijak nezdůvodnila.
  • Stalo se tak poté, co Seznam Zprávy upozornily na sérii přešlapů současného šéfa Pavla Rusa. Týkaly se veřejných zakázek či lovů trofejní zvěře za statisíce.
  • Sám Rus měl problém třeba s vysvětlováním svých bezplatných lovů v oboře. Tam lovil už v éře Miloše Zemana. A to na pozvání Vratislava Mynáře a svého dvakrát odsouzeného předchůdce Miloše Baláka.
  • Policie ale doteď prověřuje i okolnosti, za jakých v Lánech zadarmo lovil člen výběrové komise, která pro Mynáře Rusa vybrala do funkce. Nejasnosti jsou i kolem střelby Rusova syna.

Reklama

Doporučované