Hlavní obsah

Rus dostřílel? Hrad hledá nového šéfa lánské obory

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Nynějšího ředitele Lesní správy Lány Pavla Rusa do funkce dosadil ještě Vratislav Mynář. Je v ní necelý rok.

Reklama

Prezidentská kancelář hledá nového ředitele prezidentské obory. A to poté, co Seznam Zprávy upozornily na sérii přešlapů současného šéfa Pavla Rusa. Týkala se veřejných zakázek či lovů trofejní zvěře za statisíce.

Článek

Pavla Rusa do funkce jmenoval ještě kancléř Vratislav Mynář. Jeho nástupkyně Jana Vohralíková ale Rusa v křesle ponechala s tím, že se snaží po svém předchůdci Miloši Balákovi dávat věci do pořádku. Rus tak kancléřku společně s prezidentem Petrem Pavlem ještě před měsícem provázel po oboře.

Ve středu ovšem prezidentská kancelář na Rusovu pozici vypsala výběrové řízení. Stalo se tak po sérii investigativních textů Seznam Zpráv, které rozkryly podezření kolem Rusova úřadování. Ta připomínají časy právě jeho dvakrát odsouzeného předchůdce Baláka. Poslední zjištění Seznam Zprávy zveřejnily právě ve středu.

Hrad hledá nového ředitele po necelém roce Rusova působení. Vítěz tendru by měl nastoupit od Nového roku. Seznam Zprávy to zjistily z inzerátu, který se ve středu objevil na serveru Personalka.cz a na úřední desku ho vyvěsila i samotná Lesní správa Lány.

Proč vypisujeme soutěž? Rozhodli jsme se tak

Proč ke kroku Hrad přistoupil, prezidentská kancelář přes dotazy Seznam Zpráv nezdůvodnila.

„Kancelář prezidenta republiky se rozhodla vyhlásit transparentní výběrové řízení, do kterého se může přihlásit kdokoliv, včetně Pavla Rusa,“ konstatovala pouze Mária Pfeiferová z odboru komunikace prezidentské kanceláře.

A zatím ani neupřesnila, kdo přesně bude nástupce vybírat. „Nového ředitele vybere výběrová komise, o jejímž složení rozhodne vedoucí Kanceláře prezidenta republiky,“ dodala Pfeiferová.

Pokud Hrad najde pro pozici jiného vhodného uchazeče, podle Pfeiferové to bude znamenat, že Rus s koncem roku v křesle ředitele lesní správy skončí.

Prezidentská kancelář v inzerátu hledá vysokoškoláka s minimálně osmi lety odborné praxe, který bude tisíce hektarů půdy a roční rozpočet zhruba 80 milionů korun spravovat. Zájemci se mohou hlásit do 27. listopadu. Prezidentská kancelář si zároveň nárokuje právo soutěž kdykoliv zrušit.

Foto: personalka.cz/727573

Inzerát, ve kterém Hrad hledá nového ředitele Lesní správy Lány.

Rus na dotaz, zda se do tendru plánuje přihlásit, do vydání textu neodpověděl.

Lov pro sponzora, zakázky pro spolužáka

I po nástupu Petra Pavla na Hrad tekly peníze ze zakázek dál ke známým odsouzeného exšéfa Lán Baláka. Jeho nástupce Rus se beze smlouvy ubytoval na zámečku Amálie, nájemné splatil až po dotazech Seznam Zpráv, zpětnou nájemní smlouvu mu podepsala ale už kancléřka Vohralíková. Část zaměstnanců lesní správy proti Rusovi sepsala petici.

Reportéři také popsali případ, jak si v oboře uspořádal lov významný sponzor Petra Pavla. Objednávka a smlouva na naháňku zvěře za 700 tisíc však vznikla a byla vložena lesní správou do registru smluv až potom, co se o akci začaly zajímat Seznam Zprávy. Vohralíková nakonec novinářům řekla, že šlo o administrativní pochybení, ze kterého nebude vyvozovat žádné důsledky.

To, že Pavel Rus po jejím nástupu na rozdíl od jiných manažerů Hradu zůstal, zdůvodňovala nová kancléřka i argumentem, že nemá informace o tom, že by jeho výběr byl v éře Vratislava Mynáře zmanipulovaný. Jana Vohralíková také dodávala, že v Mynářově výběrové komisi seděli i lidé, kteří nebyli zaměstnanci Hradu.

Seznam Zprávy však vypátraly, že dva členy komise, kteří přišli zvenčí a jmenování Pavla Rusa Mynářovi posvětili, Lesní správa Lány hostila v prezidentské oboře. Okolnosti tamních lovů dlouhodobě prověřuje policie a oba zmínění členové výběrové komise o nich mlží.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v Lánech prověřuje nejenom činnost Baláka, ale i samotného nynějšího ředitele Rusa. Reportéři například informovali, že jeho syn se s puškou vyfotil v prezidentské oboře u mrtvého stříbrného daňka v hodnotě zhruba 40 tisíc korun. Rus tvrdí, že zvíře ale střelil on, a to ještě před nástupem do funkce. Na pozvání Vratislava Mynáře a zadarmo.

Reklama

Doporučované