Hlavní obsah

Situace s léky se zlepšuje, stále ale chybí sirupy pro děti

Foto: i viewfinder, Shutterstock.com

Oproti situaci na přelomu roku jsme úplně jinde, tvrdí lékárníci. Ilustrační snímek.

Reklama

Antibiotické sirupy jsou stále nedostatkovým zbožím. Starším dětem tak lékaři předepisují tablety, které se mohou půlit. Situace okolo dostupnosti léků se ale oproti přelomu roku obecně zlepšila, popisují lékárníci.

Článek

Penicilin v sirupu pro děti se potýká s výpadky už od podzimu a stále se nedaří jeho nedostatek pokrýt. Z nejčerstvější dodávky 20 tisíc balení by ještě v lékárnách měla být zhruba polovina, ale například v Praze už dostupný není.

Naopak dětské léky proti horečce se už sehnat dají.

„Co se týká antipyretik, u nich je už situace lepší. Ale s antibiotiky je to složitější. Chvíli jsou třeba dostupné, zanedlouho ale zase dojdou. To se týká hlavně penicilinových sirupů,“ popisuje pro Seznam Zprávy předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Stejně tak schází další dětská antibiotika v sirupu s obchodním názvem Sumetrolim. U něj se počítá s výpadkem až do poloviny dubna, ale některé lékárny ho ještě mohou mít na skladě. Starším dětem tak lékaři předepisují tablety, pokud je zvládnou spolknout.

„Samozřejmě nejsou ani některé skupiny širokospektrých antibiotik. Nemocnost ale stále zůstává poměrně vysoká. Hledáme alternativy, kde to jde, tak například půlíme tablety,“ dodává Hülleová.

Vždy dostupný není ani penicilin v tabletách, Ministerstvo zdravotnictví ale zajistilo speciální dodávku ze Slovenska, která je od 1. února plně hrazená ze zdravotního pojištění.

„Agenda dostupnosti léčiv je velmi živá, proto neexistuje žádný stabilní seznam léků, které jsou aktuálně nedostupné. Během jednoho dne se situace může změnit i několikrát,“ vysvětluje mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

Farmaceutické firmy sice mají povinnost nahlásit, které léky postihne výpadek dodávky, to ale neznamená, že je pacienti v lékárnách neseženou. Stejně tak ale – za současné epidemické situace – nemusí vystačit ani speciální dodávka antibiotik.

Ministerstvo zdravotnictví zjistilo, že současný systém mu nedává přehled o reálném nedostatku některých léčivých přípravků, sleduje proto údaje o výdejích léků na recept a informace pak putují k lékařům.

Chybí důležité kapky

Podle ministerstva na českém trhu stále není dostatek antibiotik, a proto minulý týden povolilo výdej dalšího tabletového přípravku dovezeného z Portugalska. Celkem jde o 50 tisíc balení.

Lékaři od loňského podzimu řeší u dětí i dospělých nárůst infekčních onemocnění, jejichž rozvoji v minulých letech bránila protiepidemická opatření kvůli šíření covidu-19. 

U tabletových antibiotik vzrostla spotřeba meziročně o 47 procent a u sirupů dokonce o 136 procent, informovalo ministerstvo už v polovině února. A nedostatek penicilinových antibiotik v minulém roce vedl lékaře k předepisování náhradních variant, i ty ale následně postihl výpadek.

„Oproti situaci na přelomu roku jsme úplně jinde. V každé skupině antibiotik máme nějaký lék dostupný,“ potvrzuje pozitivní vývoj viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

Výpadky ale i další léčivé přípravky nadále postihují, podle Kopeckého nicméně jde o běžnou situaci jako v minulých letech.

„Nejsou dostupná některá antibiotika pro děti. Ve spolupráci s lékařem to ale vždy dokážeme vyřešit a pacient nikdy není neléčen. S výpadky léků se potýkáme už několik let. Část dokážeme nahradit, u některých to ale nejde. Nyní se to týká kapek Kanavit,“ dodává Kopecký.

Zmíněné kapky se používají k léčbě poruch krevní srážlivosti kvůli nedostatku vitaminu K. Alternativa sice neexistuje, lékárníci si ale umí poradit a připravit přípravek pro pacienta individuálně. To se ale netýká jiných léků, jejichž dodávky jsou momentálně přerušené –jde například o často předepisovaný přípravek na podporu vykašlávání nebo další antibiotikum Augmentin.

Kritizovaná novela

Ministerstvo zdravotnictví chce do budoucna řešit situaci s nedostatkem některých léčiv novelou zákona, která by farmaceutickým firmám nařídila, aby držely pohotovostní zásobu až na dva měsíce dopředu.

Výrobci se ale proti tomuto plánu ohradili s tím, že změna naopak může celému systému uškodit – podle nich hrozí ukončení dodávek některých léků do Česka, případně jejich zdražení.

Ministerstvu navrhují jiné řešení. „Jednou z cest je inspirace na Slovensku, kde je přímo řízený kanál, kterému říkají emergentní systém,“ popsal ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu David Kolář pro SZ Byznys.

Ačkoliv by lék nebyl v Česku pro pacient dostupný, lékárna by prostřednictvím řízeného kanálu kontaktovala přímo výrobce a objednala ho. Farmaceutická firma by ho pak musela například do dvou dnů do lékárny doručit.

S čím novela počítá

Novela zákona uloží výrobcům povinnost držet měsíční až dvouměsíční zásobu všech léků. Zároveň bude na ministerstvu pracovat stálá skupina, která se bude snažit i z mezinárodních dat dostupnost léků předvídat. U potenciálně nedostupných pak může od lékáren a distributorů žádat data o spotřebě v posledních týdnech a předcházejícím roce.

„Na požádání lékárny bude muset distributor lék, který má skladem, do lékárny do 48 hodin dodat,“ řekl náměstek Jakub Dvořáček. U těchto léků by pak lékárny mohly objednat jen obvykle využité množství a nemohly by si dělat zásoby.

Vlastimil Válek by chtěl, aby novela šla do Sněmovny v prvním pololetí letošního roku a platila od července, nejpozději pak od začátku příštího roku. Do konce února ji ministerstvo předloží do připomínkového řízení.

Reklama

Doporučované