Hlavní obsah

Skončí Babiš před soudem? Žalobce Šaroch má novou lhůtu, v pořadí už šestou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Advokáti obou obviněných v kauze Čapí hnízdo se byli již seznámit se spisem. Nyní se už čeká jen na rozhodnutí státního zástupce. Lhůta mu vyprší v polovině dubna.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Žalobce Jaroslav Šaroch má necelé čtyři týdny na to, aby definitivně oznámil, jak rozhodl v kauze Čapí hnízdo. Jde o případ, v němž čelí obvinění poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová) kvůli podezření z dotačního podvodu při získání dotace necelých padesáti milionů korun na stavbu středočeského multifunkčního kongresového centra.

Poté, co se advokáti obou obviněných ve čtvrtek seznámili se spisem, se už čeká jen na to, jak Šaroch rozhodne. Seznam Zprávy zjistily, že má do 14. dubna čas, aby řekl, zda Babiše s Mayerovou obžaluje, tedy pošle jejich případ k soudu, nebo stíhání obou zastaví.

Advokát Josef Bartončík, který Mayerovou zastupuje, potvrdil, že si spis prostudoval. „Žádné nové návrhy podávat nebudu,“ uvedl Josef Bartončík.

Seznámit se spisem byl již také jeho bratr Michael Bartončík, který zastupuje bývalého premiéra Andreje Babiše. Před několika dny uvedl, že chce doplnit svůj dřívějších návrh na zastavení trestního stíhání Babiše. Což podle informací Seznam Zpráv ve čtvrtek také udělal.

Mluvčí pražského městského státní zastupitelství Aleš Cimbala v pátek uvedl, že se k tomu, zda se advokáti seznámili se spisem, nemůže vyjádřit. „Jsem dnes mimo práci,“ doplnil.

Před několika dny připustil, že Šaroch oznámí, jak rozhodl, během několika týdnů. „Vydání rozhodnutí bude realizováno bez zbytečného odkladu, a to v řádu týdnů, a to ryze s ohledem na aktuální procesní stav, který bude v dané době ve věci panovat,“ uvedl Cimbala. Konkrétní termín pro rozhodnutí, který zjistily Seznam Zprávy, ale tehdy ani nyní neuvedl.

Nová lhůta je minimálně šestá, kterou vyšetřovatelé dostali poté, co bývalý šéfžalobce Pavel Zeman zčásti zrušil první rozhodnutí Šarocha, který obvinění všech obviněných zastavil. Zeman v prosinci 2019 potvrdil, že pro Babišovu rodinu případ končí, ale rolí Babiše a Mayerové se musela policie zabývat dál.

Bývalému pražskému detektivovi Pavlu Nevtípilovi poté Šaroch čtyřikrát lhůtu pro ukončení vyšetřování prodloužil. Jak již Seznam Zprávy popsaly, několik měsíců se čekalo na právní pomoc ze Slovenska. Bez ní nemohl Nevtípil dokončit takzvanou analýzu vztahů.

Ta měla zjistit, zda v únoru 2008, kdy byla podána žádost o dotaci ve výši 50 milionů korun, byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu jako právě rekreační a kongresový komplex Čapí hnízdo.

Nevtípil nakonec vyšetřování ukončil loni v květnu. Navrhl Šarochovi, aby Babiše a Mayerovou obžaloval. O den později odešel od policie do civilu.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Žalobce pak měl čas do konce loňského srpna, aby v této kauze rozhodl. Jenže k tomu nedošlo, protože se během prázdnin ozvali dva noví svědci – syn bývalého premiéra Andrej Babiš mladší a bývalý manažer a člen širšího vedení Farmy Čapí hnízdo. Oba pak na začátku září vypovídali na policii.

Než Šaroch stihnul rozhodnout, tak se na začátku října konaly volby do Poslanecké sněmovny. Andrej Babiš po nich získal nový mandát a s tím i imunitu. A kvůli tomu se čekalo několik měsíců, než bude znovu vydán k trestnímu stíhání. To se stalo teprve před čtrnácti dny.

V případu Čapího hnízda detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované