Hlavní obsah

Sochu rudoarmějce někdo polil barvou, na podstavec nakreslil pračku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Eva Břeňová, mluvčí Litoměřic

Poničená socha v Litoměřicích.

Reklama

Rudá barva stékající z hrudi, na podstavci nakreslená pračka. Tak momentálně vypadá socha rudoarmějce v Litoměřicích. Na místě není kamerový systém, město tak případ nejspíš s policií řešit nebude.

Článek

Socha vojáka Rudé armády je v Jiráskových sadech.

„Podstavec je opravdu nastříkaný tak, aby to evokovalo pračku, a socha je částečně politá červenou barvou,“ popsala Seznam Zprávám mluvčí města Eva Břeňová.

„Pan starosta to už řešil s ředitelem technických služeb. Budou zkoumat, jaká chemikálie byla použita. Pokud to půjde odstranit, tak se tak učiní v nejbližší době,“ dodala s tím, že o poničení sochy radnice ví od pondělí. Viník není znám.

Nejedná se o první podobný případ. Začátkem roku v Kuřimi někdo na náměstí Osvobození poničil sochu rudoarmějce sprejem. Případem se zabývali policisté.

Sochy rudoarmějců se staly cílem útoku odpůrců Ruska i v minulosti. V roce 2019 někdo červenou barvou polil pomník rudoarmějců v Brně-Králově poli. Bylo to v době, kdy zastupitelstvo Prahy 6 rozhodlo - navzdory protestům ruské strany - o odstranění sochy maršála Koněva z náměstí Interbrigády.

Na podstavec sochy rudoarmějce na Moravském náměstí v Brně v květnu 2015 někdo namaloval metr vysoké srdce v barvách Ukrajiny. Bylo to v době, kdy se připravovaly oslavy 70. výročí konce druhé světové války.

Foto: Eva Břeňová, mluvčí Litoměřic

Poničená socha rudoarmějce v Litoměřicích.

Reklama

Doporučované