Hlavní obsah

Soud k vraždě ve škole bude pokračovat. Odvolaly se obě strany

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Učeň zaútočil na svého pedagoga na konci loňského března.

Reklama

Učně Jaroslava Řeháka odsoudil pražský městský soud nepravomocně k 12 letům vězení za vraždu jeho učitele na střední škole. Státní zástupkyně Anna Murínová se proti verdiktu odvolala.

Článek

Soud v případě vraždy učitele mačetou na pražském učilišti nekončí. Odsouzený Jaroslav Řehák odešel od soudu s 12letým trestem vězení. K tomu mu soudce nařídil ambulantní léčení. Řehák se k vraždě přiznal.

Státní zástupkyně Anna Murínová ale podala vůči rozsudku odvolání.

„V dotazované věci státní zástupkyně zdejšího státního zastupitelství podala odvolání, a to v neprospěch obžalovaného do výroku o trestu. Další informace s ohledem na předmět trestní věci sdělovat v současné chvíli nebudeme,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Soud sice vyhověl návrhu státní žalobkyně a zpřísnil právní kvalifikaci činu na vraždu spáchanou surovým způsobem, zároveň ale uložil nepravomocný trest pod zákonnou sazbou 15 let. Murínová navrhovala trest odnětí svobody ve výši 14 let.

Předseda trestního senátu Tome Frankič odůvodnil snížení trestu zdravotním stavem obžalovaného, blízkému věku k hranici dospělosti i tomu, že čin spáchal v rozrušení.

Podle Řeháka ho učitel šikanoval. Jeho obhájce proto navrhoval, aby byl odsouzen za zabití. To ale podle soudce nebylo přijatelné. Obhajoba se tak rovněž odvolala.

„Odvolání jsme podali,“ potvrdil Seznam Zprávám advokát odsouzeného Martin Pavlík.

Státní zástupkyně během soudu uvedla, že čin není v žádném případě možné omlouvat tím, že k němu učitel mohl být někdy nespravedlivý. Zároveň podle ní učitel podcenil daná doporučení pro výuku pachatele, který trpí vývojovou dysfázií.

Řehák loni 31. března vzal na svého učitele mačetu. V kabinetu pedagogovi zasadil mnoho ran do hlavy, krku a zad. Podle soudních znalců šlo o vyvrcholení špatného vztahu, který mezi sebou měli. Povolaní lékaři už nemohli učiteli pomoci.

Reklama

Doporučované