Hlavní obsah

Roman Janoušek je na svobodě

Foto: ČTK / Deml Ondřej, Profimedia.cz

Roman Janoušek opouští ruzyňskou věznici.

Reklama

aktualizováno •

Lobbista Roman Janoušek je venku z vězení. Odvolací soud vyhověl stížnosti odsouzeného lobbisty proti tomu, že ho Obvodní soud pro Prahu 6 nepustil na podmínku. Hned odpoledne byl propuštěn z ruzyňské věznice.

Článek

Pražská městská soudkyně Jaroslava Lišková krátce před Vánocemi rozhodla, že lobbista Roman Janoušek odsouzený za vážnou dopravní nehodu, už dál nezůstane ve vězení.

„Bez dalších podrobností mohu potvrdit, že soudem byl příslušné věznici zaslán příkaz k propuštění jmenovaného na svobodu,“ uvedl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Seznam Zprávy zjistily, že vězeňská služba informace o propuštění Janouška získala od soudu po 15. hodině. Věznici v pražské Ruzyni Janoušek nakonec opustil kolem 16:30 hodin.

Janouškův advokát Martin Sadílek uvedl, že detaily rozhodnutí soudu nezná. „Nemohu věcně rozhodnutí Městské soudu v Praze komentovat. Výsledek mě i klienta samozřejmě lidsky těší,“ podotkl Sadílek.

Poslechněte si díl podcastu Prohnilí o Romanu Janouškovi

V neveřejném jednání tak soudkyně Lišková potvrdila, že se vyhovuje Janouškově stížnosti na verdikt Obvodního soudu pro Prahu 6. Tamní soudce v listopadu zamítl Janouškovu žádost o podmínečné propuštění.

Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Janoušek nemá na podmíněné propuštění automaticky nárok jen proto, že se chová ve vězení dobře. Že musí navíc také prokázat, že se polepšil.

Podnikatel a lobbista si za mřížemi odpykal už více než polovinu ze 4,5letého trestu.

+5

Roman Janoušek nejprve strávil za mřížemi zhruba čtvrtinu uloženého trestu, pak měl výkon trestu ze zdravotních důvodů dlouhodobě přerušen. Následně se však objevily pochybnosti, zda je jeho zdravotní stav skutečně tak závažný.

Policisté totiž například Janouška v létě 2019 zastihli při cyklistice v okolí Prahy. Seznam Zprávy pak získaly a zveřejnily také fotografie odsouzeného lobbisty při sáňkování na dovolené v Alpách.

Zpět do vězení nastoupil Janoušek v červenci 2021, když Krajský soud v Brně vydal příkaz, aby byl zadržen a převezen do nejbližšího vězeňského zařízení. Policie sice vyhlásila po lobbistovi i celostátní pátrání, avšak Janoušek se nakonec vrátil za mříže dobrovolně.

Od té doby, co se vrátil, dostal odsouzený podnikatel v pankrácké věznici nejméně sedm odměn a nebyl kázeňsky potrestán. Podle svého obhájce navíc prokázal polepšení.

Reklama

Doporučované