Hlavní obsah

Soud už chystá pověření pro exekutora, aby mohl zahájit řízení se Zemanem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Na rakovnický soud se v případě prezidenta Miloše Zemana obrátil soudní exekutor. Žádá soud, aby mu dal pověření. Díky němu pak bude moci zahájit exekuční řízení se Zemanem a dát mu případně pokuty.

Článek

Soudní exekutor Dušan Šnaider udělal první krok k tomu, aby mohl zahájit exekuční řízení s Milošem Zemanem. Důvodem řízení proti Zemanovi je to, že se navzdory pravomocnému rozsudku neomluvil ve stanovené lhůtě bývalému členovi Rady České televize Zdeňku Šarapatkovi.

Ve čtvrtek odpoledne se exekutor obrátil na Okresní soud v Rakovníku. Tedy na soud, v jehož působnosti jsou Lány, kde si Miloš Zeman nechal postavit dům a od loňského září zde má trvalé bydliště.

„Místně příslušný k projednání věci je Okresní soud v Rakovníku. Nyní bude soudem vyhotoveno pověření pro soudního exekutora, které mu bude následně zasláno,“ uvedl mluvčí rakovnického okresního soudu Marcel Lehečka.

Podle něho bude toto pověření odesláno exekutorovi stejně jako v jiných případech ve standardní době. Tedy půjde o několik dní.

Až soudní exekutor pověření dostane, bude moci činit další kroky. Například může Zemanovi udělit pokuty za to, že se neomluvil. „První nesmí přesáhnout výši 100 tisíc korun,“ uvedl už dříve Šarapatkův advokát Artur Ostrý.

Podle pravomocného rozsudku soudu Zeman Šarapatku pomluvil, když o něm ve vysílání televize Barrandov řekl, že byl v minulosti jako člen sboru jeho poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost.

Vedle omluvy soud přikázal přímo Zemanovi, aby zaplatil také náklady řízení. Celkově šlo o 29 027 korun. Jak Seznam Zprávy už napsaly, Zeman nezaplatil tuto částku z vlastních peněz, uhradila ji Kancelář prezidenta republiky.

Miloš Zeman ve věci podal dovolání k Nejvyššímu soudu a zároveň žádá také o odklad vykonatelnosti. Tedy aby se nemusel omluvit do doby, než bude o dovolání rozhodnuto.

Dovolání však nemá pro omluvu odkladný účinek a navíc není zatím jasné, jestli Nejvyšší soud žádosti Zemana o odklad vyhoví.

V tomto případě už soudy dříve za Zemanův výrok Šarapatkovi jednu satisfakci přiznaly. Za prezidenta se ale omluvilo Ministerstvo financí, které se poté obrátilo na Ústavní soud a ten určil, že v tomto případě má být o omluvu žalován přímo prezident. Šarapatka tak začal usilovat o omluvu přímo od Zemana. A nyní definitivně uspěl.

Reklama

Doporučované