Hlavní obsah

Soudce chtějí svléknout z taláru kvůli účasti na zakázané oslavě

Foto: ČTK / Šálek Václav, ČTK

Soudce Miroslav Čapek.

Reklama

Před kárný senát přijde soudce Miroslav Čapek z Teplic. Podle kárného návrhu by mohl přijít o místo, protože lhal o svojí účasti na zakázané oslavě podnikatele Petra Bendy, která se konala v době vyhlášených opatření proti covidu.

Článek

Po více než dvou letech od narozeninové oslavy severočeského podnikatele Petra Bendy, která se navzdory platným opatřením proti šíření covidu konala v teplickém hotelu Prince de Ligne, se bude z účasti zodpovídat další z prominentních gratulantů.

Poté, co přišli kvůli účasti na oslavě o místo mimo jiné ředitel teplické věznice Petr Blažek či ředitel krajské policie v Liberci Vladislav Husák, předstoupí v úterý před kárný senát Nejvyššího správního soudu teplický soudce Miroslav Čapek.

Účast na oslavě sice soudce celé dva roky odmítá, kárná žaloba podaná jeho někdejším nadřízeným, předsedou teplického soudu Janem Tichým, však uvádí, že má o Čapkově účasti na zakázané akci důkazy.

Jedná se například o policejní dokumenty nebo o záběry z kamer, které přímo snímají prostor před hotelem, kde se oslava prominentů v lednu 2021 konala.

V žalobě, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, se díky zmíněným záběrům detailně uvádí, že Čapek k hotelu přijel vozem taxi v pátek v 16:26 hodin. A že zůstal na oslavě přes půlnoc až do 2:18 hodin, kdy ho zase taxikář z místa odvezl.

Kárně stíhaného soudce přitom autor v kárné žalobě identifikuje, i když osobě považované na videu za Miroslava Čapka není přímo vidět do obličeje.

„Ze samotného záznamu je zřejmé, že se jedná právě o něj,“ uvádí se přesto v kárné žalobě. „Kárně obviněný (Miroslav Čapek) má specifickou postavu a typický styl chůze, pročež je možnost záměny s jinou osobou prakticky vyloučena. Oblečen byl do kratší světle hnědé bundy, kterou běžně nosíval, a na záznamu lze krátce po jeho vystoupení z vozidla taxislužby spatřit i pleš,“ uvedl soudce Tichý, který je dnes předsedou soudu v Děčíně.

Čapek však opakovaně tvrdí, že se v době oslavy staral o svoji matku.

Když se ho nyní Seznam Zprávy chtěly znovu na účast zeptat, omluvil se. „Jsem zrovna za volantem, nezlobte se, řídím,“ řekl na konci minulého pracovního týdne Čapek. Poté už telefon nezvedal a od pátku nereagoval ani na otázky zaslané e-mailem, ani na dotazy položené v SMS.

Čapkův advokát Stanislav Balík pak uvedl, že se kvůli mlčenlivosti nemůže k věci vyjadřovat.

Autor kárné žaloby Jan Tichý je přesvědčen, že Miroslav Čapek by měl přijít o místo soudce.

„Důvěru veřejnosti v nezávislý a nestranný výkon soudnictví a důstojnost soudcovského stavu totiž primárně narušuje fakt, že se (Miroslav Čapek) zúčastnil hromadné narozeninové oslavy Petra Bendy, to je člověka se značně kontroverzní pověstí, který má dlouhodobě vytvářet a udržovat klientelistické vazby, a dále fakt, že o své (ne)účasti následně veřejně lhal,“ uvádí se v kárné žalobě.

Čapkův bývalý nadřízený v ní také navrhuje, aby v této věci vypovídali jako svědci taxikáři, organizátor oslavy Petr Benda nebo další její účastníci – třeba už zmíněný bývalý šéf teplické věznice Petr Blažek.

Mluvčí Nejvyšší správního soudu Sylva Dostálová potvrdila, že byli pozváni čtyři svědci. „Předvoláni byli z důvodu zjišťování skutkového stavu projednávané věci,“ uvedla Dostálová. Konkrétní jména svědků ale říct s odkazem na nadcházející kárné řízení odmítla.

Petr Benda pak přímo nevyloučil, že pozvánku jako svědek dostal. „Je to moje soukromá věc a já se k tomu nebudu vyjadřovat. Už nejsem osoba veřejně a politicky angažovaná,“ odpověděl podnikatel na dotaz Seznam Zpráv.

Petr Benda, který dnes podniká zejména v realitách, byl v minulosti krajským i teplickým zastupitelem. Vedl také sociální demokracii v Ústeckém kraji.

Kdo je soudce Miroslav Čapek

Miroslav Čapek je soudcem od června 1986. Mezi červencem a prosincem 1988 působil u ústeckého krajského soudu. Poté byl šest let do roku 1996 poslancem za KSČM a Levý blok. Soudcem byl opět jmenován v listopadu 1997. Od té doby, s určitými přestávkami, vykonává funkci soudce u Okresního soudu v Teplicích. V letech 1999, 2001, 2002, 2003, 2004 a 2005 absolvoval i několik krátkodobých stáží u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Mezi roky 2009 a 2011 byl dočasně přidělen k Ministerstvu spravedlnosti.

Případem Bendovy oslavy v hotelu Prince de Ligne se už dříve zabývali také policisté, kteří díky záběrům z kamer nebo z fotografií, které se objevily v médiích, zjistili, že na oslavě byla řada prominentů.

Mimo jiné místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr, bývalý předseda Národní sportovní agentury a poslanec ANO Milan Hnilička, expremiér Jiří Paroubek či už zmínění Vladislav Husák či Petr Blažek.

Dále se oslavy účastnil také dnes už bývalý ředitel fotbalového klubu z Teplic Petr Hynek, tehdejší zastupitel města Teplice Michal Kasal a také Bendova rodina.

Miroslav Čapek nebude v kárném řízení u Nejvyššího správní soudu prvně. Další jeho případ se řešil, když v říjnu 2014 v první den komunálních voleb rozeslal fiktivní přepisy odposlechů tehdejšího primátora Teplic Jaroslava Kubery. Za což následně přišel na čtvrt roku o deset procent platu.

Za další pochybení, kdy neoprávněně uvalil vazbu na jednoho z obviněných, pak přišel v září 2017 na čtvrt roku o patnáct procent platu. Opakovaně dostal také výtky kvůli neopodstatněným průtahům, které byly způsobeny při jeho práci.

Reklama

Doporučované