Hlavní obsah

Stát nabízí chaty i zotavovny. Z bydlení v horách mají ale uprchlíci obavy

Foto: Seznam Zprávy

Třeba v Malé Úpě by se sice uprchlíkům nabízela krásná panoramata, ale cizinci mají tendenci držet se měst, kde je dobrá infrastruktura.

Reklama

Lidé prchající z Ukrajiny před ruskou agresí nacházejí střechu nad hlavou i v řadě státních zařízeních. Ministerstva a jejich organizace nabídly na sedm tisíc lůžek. O některé ale zájem není, volná jsou především místa na horách.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Zotavovny vězeňské služby, zámecký hotel, rekreační chalupy v českých horách, diplomatické služební byty, Justiční akademie, ale i další objekty poskytla pro ubytování uprchlíků jednotlivá ministerstva či jimi zřizované organizace.

Některé objekty, zejména byty ve městech, jsou už plné, část nabídnutých prostor však nejspíš stát ani nevyužije. Malý zájem je o ubytovací kapacity na horách.

Ministerstvo životního prostředí a jím řízené organizace a instituce nabídly přes 500 lůžek v celkem 25 ubytovacích zařízeních. „Jde o ubytovny, terénní stanice či základny,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Charvát.

Své prostory uvolnily třeba národní parky, které pod rezort životního prostředí spadají. A plno zatím nemají. „Nabídli jsme dvě naše ubytovací zařízení v Malé Úpě, každé o 20 až 25 lůžkách. Pokud se dnes něco nezměnilo, tak ještě nejsou využité,“ uvedl mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Malá Úpa je malebná obec na hranici s Polskem, druhá nejvýše položená v Česku, oblíbená mezi lyžaři, ale i pěšími turisty, kteří ji využívají jako základnu pro zdolání Sněžky. „Může tam ale být problém s hůře dostupnou infrastrukturou, když je potřeba vyřizování na úřadech a podobně,“ dodal Drahný. Horské středisko s okresním městem Trutnov spojuje autobusová linka, která jede zhruba čtyřikrát denně.

Jen ze čtvrtiny je zatím zaplněna kapacita, kterou nabízí Správa Národního parku Šumava. Ta uvolnila něco málo přes stovku lůžek v celkem pěti objektech, které má ve svém vlastnictví. Zatím ubytovala 22 lidí v budově v Hartmanicích. Městečko na okraji národního parku disponuje alespoň základní infrastrukturou, kterou Ukrajinci mohou využít.

„Tento týden by se pak 30 lidí mělo nastěhovat do Českých Žlebů. Tam to je už s infrastrukturou horší, když člověk nemá auto. To se ale teprve bude řešit,“ vysvětluje mluvčí šumavského parku Jan Dvořák. České Žleby leží uvnitř národního parku, zhruba dva kilometry od hranice s Rakouskem.

A zájem není ani o další horská střediska, kde své prostory pro ukrajinské uprchlíky vyčlenila přes svého zřizovatele Horská služba. „Nabízíme 80 lůžek napříč všemi horami, kde působíme, ale není o to zájem,“ potvrdil náčelník Horské služby René Mašín. Důvod uvádí stejný jako Radek Drahný z KRNAPu – nedostatečná infrastruktura, která se nevyrovná městům.

Mašín zároveň upozorňuje na to, že v ubytovacích prostorách základen Horské služby by utečenci před válkou stejně nemohli zůstat natrvalo. Své prostory horští záchranáři nabízeli spíš jako dočasné nouzové řešení. „Aby ti lidé nemuseli spát někde v tělocvičnách, tak mohli zůstat u nás, než si najdou něco trvalého.“

Kde vybraná ministerstva ubytování nabízejí

Ministerstvo zahraničí

- byty diplomatické služby, chata v Harrachově, zámek Štiřín

Ministerstvo životního prostředí

- terénní stanice, chaty správ národních parků

Ministerstvo kultury

- malá zařízení vlastních kulturních institucí. (Část pokojů úzce vázaných na provoz muzeí a dalších institucí, chce využít pro pracovníky z řad uprchlíků, které dané instituce i zaměstnají.)

Ministerstvo průmyslu a obchodu

- závodní báňská záchranná stanice Odolov, rekreační zařízení Puncovního úřadu

Prostory Horské služby podle něj zůstanou k dispozici ještě zhruba tři týdny pro akutní potřebu. Poté je záchranáři využijí jinak, u některých třeba již mají naplánované rekonstrukce. „Samozřejmě, kdyby se zvedla další uprchlická vlna, vše znovu přehodnotíme,“ dodal Mašín.

Máme obsazeno z poloviny, říkají Lesy ČR

Na 200 lůžek ve svých ubytovacích kapacitách nabídly i Lesy České republiky. Už dříve uvedly, že z nabídky vyřadily špatně dostupné objekty uprostřed lesů či různé chaty bez elektřiny či pitné vody.

I tak mají obsazeno zhruba z poloviny. Mluvčí státního podniku Eva Jouklová potvrzuje, že vytipovali objekty dopravně dostupné veřejnou dopravou, umístěné v obcích, kde je škola, školka, lékař a další infrastruktura.

„Jde o rekreační zařízení a inspekční pokoje či byty na lesních správách. Z více než 200 nabídnutých lůžek je zatím obsazeno 93. Nelze říct, že jsou lokality, kam se uprchlíci ‚nehrnou‘, i když se stalo, že ubytovaní očekávali jiný standard, takže lůžka uvolnili. Obsadili jsme je tedy jinými zájemci,“ uvedla mluvčí.

Podle informací, které si od ministerstev vyžádaly Seznam Zprávy, rezorty a jejich organizace nabídly asi sedm tisíc lůžek po celé republice. V počtu lůžek chybí údaje od Ministerstva zdravotnictví. To odmítlo redakci čísla poskytnout.

Nejvíce míst pro uprchlíky nabídly silové rezorty. Ministerstvo vnitra a jeho organizace vyčlenily 1589 lůžek, obrana pak k tisícovce postelí, především v různých rekreačních objektech, které organizace spadající pod obě ministerstva provozují.

„V tuto chvíli máme plně obsazenou ubytovnu v Moravské Třebové a Karlových Varech, dokončujeme například ubytovnu v Lázních Bohdaneč a Vyškově. Souběžně s tím pracujeme na vyčlenění kapacit v dalších lokalitách,“ uvedla mluvčí Ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Na 600 míst pak nabízí Ministerstvo financí spolu se svými organizacemi. Celní správa má momentálně plně obsazené školicí středisko v Miletíně a ve Skočicích, kde je ubytovaných 102 lidí, kteří uprchli před válkou rozpoutanou Ruskem.

„Plnit se aktuálně začíná účelové zařízení v Dolní Lomné pro dalších 30 uprchlíků. Pro účely ubytování nabídla Celní správa ještě další čtyři objekty,“ napsala mluvčí rezortu financí Nikola Morava. Ministerstvo nabízí lůžka i v rekreačních zařízeních Státní tiskárny cenin a objekty nabídl i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Většinu z 204 nabídnutých lůžek má už zaplněnou Ministerstvo práce a sociálních věcí. To lidí ubytovává v několika centrech sociálních služeb, ubytování ve svých objektech zajistila třeba i Česká správa sociálního zabezpečení.

Rezort spravedlnosti pak nabídl 393 lůžek v budovách Justiční akademie v Kroměříži a v zotavovnách Vězeňské služby. Ministerstvo zahraničí pak kromě 20 míst v bytech diplomatické služby nabídlo i svoji chatu v Harrachově a 30 lůžek na zámku Štiřín, který slouží jako čtyřhvězdičkový hotel s golfovým hřištěm.

Reklama

Doporučované