Hlavní obsah

Jaká je to péče? Stát chce ulehčit rozhádaným rodičům

Foto: Shutterstock.com

(Ilustrační snímek)

Reklama

Ministerstvo spravedlnosti chce zrušit zažité pojmenování péče o děti, když se rodiče rozejdou. Žádná střídavá nebo výlučná péče. Oba budou rodiči a pouze se stanoví, kdo se které dny o děti stará. Má to zabránit zbytečným emocím.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Ministerstvu spravedlnosti se připravuje novinka, která má zjednodušit už tak často náročné spory o péči o děti. Stát chce zrušit stávající formy, těmi jsou střídavá péče, společná nebo výlučná (podrobněji viz box níže).

„Nálepkování péče rodičů o dítě po rozvodu eskaluje konflikt,“ říká poslankyně Eva Decroix (ODS), která změnu v takzvané rozvodové novele občanského zákoníku prosazuje.

Na konci ledna proto podle jejích slov došlo u kulatého stolu s odborníky k finální dohodě, že se názvy péče přestanou používat.

„Jak je péče pojmenovaná, indikuje, že je jeden rodič hlavní, lepší nebo pečující rodič. A to vyvolává silné emoce hlavně tam, kde jsou oba rodiče na výchově dětí zainteresovaní,“ souhlasí Andrea Vyskočilová, advokátka a mediátorka specializující se i na rozvodové spory.

Markéta Nováková z organizace Cochem.cz, která pomáhá rodičům při rozvodu, zmiňuje, že často se jedná o poziční spor nejen samotných rodičů.

„Některé ženy si nemohou dovolit připustit, aby jejich děti skončily ve střídavé péči, protože je za to odsoudí okolí. Dostanou nálepku, že jsou špatná matka. U muže to často bývá tak, že pokud si nevybojuje střídavku, tak je nula. Není správný chlap, není moderní,“ říká.

Současné formy péče o dítě

Rozlišení jednotlivých péčí o dítě po rozvodu vychází z občanského zákoníku. Podle něj soud může svěřit dítě do péče jednoho z rodičů, do střídavé péče, nebo do společné péče.

  • Výlučná péče / Péče jednoho z rodičů

V tomto případě soud svěří péči o dítě jednomu z rodičů a u druhého se pak mluví o „styku“ s dítětem. Neznamená to ovšem, že by druhý rodič ztrácel rodičovská práva.

Samotný styk rodiče s dítětem může být například formou strávení společného víkendu, stejně tak ale mohou být určené i pravidelné dny v týdnu. V praxi se pak v takových případech péče blíží ke střídavé.

Důraz na oba rodiče

Nic se nemění na tom, že nadále se budou rodiče moci domluvit, jak si péči o děti rozdělí.

„Jestli to bude půl na půl, nebo jestli to bude nerovnoměrně a jeden bude pečovat více, protože má na to více času, a druhý je třeba vytížený pracovně. To je právě ponecháno na rodičích, aby se dohodli. Když se nebudou schopni dohodnout, tak o tom rozhodne soud,“ ujišťuje poslankyně Decroix, že změna tkví pouze v rušení názvu péče.

Podle Ministerstva spravedlnosti je záměrem úpravy také zdůraznit, že o dítě mají pečovat oba rodiče.

„V zásadě vždy mají o dítě pečovat oba rodiče, neboť rodičovská odpovědnost náleží oběma rodičům bez ohledu na jejich případný rozvod. V zásadě oba rodiče tak mají ze zákona nejen právo, ale i povinnost o dítě pečovat,“ poznamenává mluvčí Vladimír Řepka.

V důsledku tedy zmizí rozlišování mezi „rodičem, který má dítě v péči“, případně „rezidentním rodičem“ nebo „primárním rodičem“, a „rodičem, který má právo styku s dítětem“, či takzvaně „nerezidentním rodičem“ nebo „sekundárním rodičem“.

Poslankyně Eva Decroix předpokládá, že změna by mohla být účinná od ledna 2026. Záležet ale bude na tom, jak rychle se podaří legislativní úpravu předložit na vládu. Zároveň popisuje, že je potřeba i soudům nechat dostatečný čas, nejen rodičům, aby se na změnu mohly připravit.

Eva Decroix doplňuje, že konec názvosloví neovlivní zpětně už určenou péči o děti.

Výživné, daně, ale i obavy otců

Odbornice Martina Nováková a advokátka a mediátorka Andrea Vyskočilová záměr vítají, obě zároveň zmiňují i fakt, že na názvy péče jsou navázaná další systémová opatření jako například daňové zvýhodnění nebo sociální dávky i právo - například právo dítěte na dvě základní školy.

A právě tyto návaznosti bude ještě potřeba dořešit. „Ta redefinice není nijak velká,“ nebojí se ovšem Martina Nováková.

Andrea Vyskočilová popisuje, že podle návrhu, se kterým se měla možnost seznámit, bude i nadále soud rozhodovat i o výživném. To potvrzuje i poslankyně Eva Decroix.

Obezřetný je vůči plánované novince Valentin Papazian, předseda spolku Unie otců – otcové za práva dětí.

„Údajně má být upřednostněna péče obou rodičů. Kdyby praxe odpovídala tomuto záměru, tak bychom byli rádi, nicméně tam vidíme nebezpečí, aby jediný výsledek nebyl, že bude zrušena střídavá péče,“ obává se předseda spolku bojujícího za práva otců.

Vysvětluje, že ke střídavé péči už existuje i řada nálezů Ústavního soudu. „Třeba že to, co se léta vydávalo jako překážky ve střídavé péči, je nesmysl. Například když má někdo směnný provoz,“ poukazuje na obavy, jakým způsobem budou u soudu oba rodiče respektováni.

Zmiňuje strach z navrhované formulace, že soud vezme v úvahu, jak každý z rodičů dosud o dítě pečoval. „Může se stát, že otec za to, že od rána do večera pracoval, aby zajistil rodinu, bude za to ještě potrestán při rozvodu či rozchodu rodičů,“ líčí.

Poslankyně Eva Decroix ale i v tomto ohledu ujišťuje, že cílem má být rodičovství sdílené.

Reklama

Doporučované