Hlavní obsah

„Braňte své děti.“ Tisíce lidí v Praze brojí proti povinnému očkování

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Snímek z dnešní demonstrace Chcípl pes.

Reklama

U sochy svatého Václava se sešly asi čtyři tisíce lidí. Policisté je vyzývali k dodržování protipandemických pravidel, ale účastníci je vypískali. Pak vyrazili přes úřad vlády na Hradčany. Policie zatím zadržela jednoho muže.

Článek

V Praze protestují odpůrci protiepidemických opatření svolaní iniciativou Chcípl pes. Protest začal na Václavském náměstí. Poté se dav přesunul před Strakovu akademii a demonstrace má skončit na Hradčanech u sochy TGM.

Demonstrují proti povinnému očkování proti covidu-19 a proti údajnému porušování osobních svobod a české ústavy. Podle odhadu policie bylo kolem 14:30 na náměstí kolem čtyř až pěti tisíc účastníků protestu. Kolem 15:00 se vydali na plánovaný pochod k úřadu vlády a na Hradčany. Policisté zajistili jednoho člověka pro podezření z přestupku, údajně poškozoval auta.

Pod sochou svatého Václava se už půl hodiny před oficiálním začátkem akce ve 14:00 shromáždilo několik stovek lidí. Demonstraci zahájila píseň Karla Kryla a projev předsedy iniciativy Chcípl pes Jakuba Olberta, který přítomné přivítal „na ostrůvku svobody“. Demonstrující neměli nasazené roušky a nedodržovali ani rozestupy.

Policisté vyzývali protestující k respektování platných protiepidemických opatření, lidé je vypískali. Důvod k zásahu zatím policisté neměli, řekl ČTK kolem 14:30 mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle jeho odhadu se na náměstí shromáždilo kolem 4000 lidí.

„Nejsme proti dobrovolnému očkování, jsme pouze proti povinnému očkování, které se zde snaží zavést vláda s podporou Parlamentu ČR,“ uvedli organizátoři v pozvánce na demonstraci.

Z Václavského náměstí se demonstranti vydali k sídlu úřadu vlády ve Strakově akademii a odtud na Hradčany. Akci plánují ukončit u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Zatím poslední velkou akcí iniciativy Chcípl pes bylo koncem listopadu shromáždění na pražské Letenské pláni. Podle odhadu policie se na něm sešlo zhruba 2500 až 3000 odpůrců vlády a opatření proti pandemii covidu-19.

Další protestní akci iniciativa chystá na poslední den letošního roku na Staroměstské náměstí. Účelem je podle předsedy iniciativy Olberta a místopředsedy Jiřího Janečka dodat lidem naději a víru do příštího roku. Zástupci iniciativy Chcípl pes také oznámili, že 20. prosince budou na Staroměstském náměstí rozlévat rybí polévku.

Reklama

Doporučované