Hlavní obsah

Učitelka omylem vybrala testy dřív. Děti budou přijímačky opakovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Žáci, kteří se hlásí na teplické gymnázium, měli testy hotové dřív než za stanovených 70 minut. Což učitelku zmátlo a zkoušku předčasně ukončila. Test z matematiky se proto musí opakovat.

Článek

Několik žáků, kteří se ucházejí o místo na Gymnáziu Teplice, bude moct ještě jednou opakovat přijímací test z matematiky. Místo 70 minut totiž dostali na zkoušku jen hodinu času. O případu jako první referoval server iDnes.cz.

„Já to nehodnotím jako nějaký vážný incident,“ říká pro Seznam Zprávy ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman.

Opakování na konci dubna

Učitelka, která organizovala zkoušku z matematiky v učebně s 15 žáky, od nich vybrala záznamový arch o zkoušce z matematiky o deset minut dříve, než uplynul 70minutový limit.

„Učinila tak proto, že už to všichni měli dopsané, že už všichni zkoušku ukončili. Nicméně od učitelky to byla chyba, protože tam s nimi měla zůstat ještě deset minut a třeba by si ještě někdo na něco rozpomněl, něco dopsal,“ popisuje ředitel.

Učitelka žáky pustila na chodbu a teprve v tu chvíli si podle Bergmana jeden z nich uvědomil, že měli ještě deset minut sedět ve třídě.

„Pak se domáhal, že by chtěl ještě deset minut psát, že byl o deset minut ošizen. To jsme mu neumožnili, protože mezitím byla přestávka, během které si o těch příkladech mohli povídat na chodbě. Tak jsme to ve spolupráci s Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT, pozn. red.) řešili tím způsobem, že jsme všem 15 žákům nabídli náhradní termín, který bude 29. a 30. dubna,“ upřesnil ředitel.

Někteří žáci podle něj tuto možnost odmítli, další ji zvažují. Zkouška se pro ně anuluje a dostanou náhradní termín. 15. dubna, kdy k omylu došlo, už se jednalo o druhý, náhradní termín. Zájemci o opakování testu z matematiky z této jedné třídy tak nad rámec dvou pokusů dostanou navíc ještě třetí.

Testy jsou předem připravené pro ty, kdo se v náhradním termínu 15. dubna nemohli dostavit například ze zdravotních důvodů. Mluvčí CERMAT Jana Patáková pro Seznam Zprávy uvedla, že neví o žádném jiném takovém případu opakování testů kvůli nedodržení podmínek.

„Děti dostaly možnost ten test napsat znovu, takže si to škola vyřeší touto cestou. Nás se to vlastně netýká, je to řízení mezi tou školou a uchazeči,“ řekla mluvčí.

Reklama

Doporučované