Hlavní obsah

Obrana rozjíždí nový český „Top Gun“. Zájem o studium je obrovský

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Univerzita obrany v Brně rozjíždí od září nový studijní program. Absolventi budou mít možnost usednout do stíhaček F-35 nebo amerických vrtulníků.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do konce března je možné podat přihlášku do nového studijního programu Vojenský letový provoz. Na rozdíl od stávajícího pětiletého magisterského bude pouze bakalářský a o rok a půl kratší. Po absolvování a následném výcviku u příslušných útvarů budou moci noví piloti usednout třeba do nové letecké techniky.

Podle armády je důvodem otevření nového studijního programu potřeba zefektivnit doplňování personálu pro nově pořizovanou leteckou techniku – zejména pro americké stíhačky F-35 nebo vrtulníky Venom a Viper z USA.

„Reagujeme na požadavky a potřeby Ministerstva obrany a Vzdušných sil Armády ČR na přípravu vojenských pilotů v co nejkratším čase tak, aby jim bylo poskytnuto nezbytné teoretické vzdělání a praktický letecký výcvik,“ vysvětluje Michal Kudyn z Velitelství vzdušných sil.

Zájem je pětinásobný

Vladimír Smrž z katedry letectva Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany v Brně v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že se hlásí víc zájemců, než je možné přijmout. „Studium ve specializaci Vojenský pilot patřilo vždy k prestižním oborům a byl o ně vždy značný zájem. Je tomu tak i nyní, kdy v současné době již registrujeme více než pětinásobný zájem počtu přijímaných.“

Z jakého důvodu Univerzita obrany otevírá nový studijní program Vojenský letový provoz? Je to hlavně z důvodu výcviku budoucích pilotů na stíhačky F-35?

Nový studijní program vychází z požadavků zaměstnavatele budoucích absolventů – Vzdušné síly Armády ČR – na podstatné zkrácení doby studia a zvýšení poměru dotace odborné přípravy během studia pro budoucí vojenské piloty a řídící letového provozu v porovnání se stávajícím studijním programem.

Nový studijní program

Nový bakalářský studijní program Vojenský letový provoz nahradí specializace Vojenský pilot a Řídící letového provozu.

Ke studiu v akademickém roce 2024/25 bude přijato pro obě specializace celkem 20 studentů, z toho 12 pro všechny druhy letectva, tedy taktické, dopravní a vrtulníkové.

Stávající studenti magisterského oboru jej dostudují, noví se už přijímat nebudou a program bude s tímto rokem uzavřen.

Zdroj: Army.cz

Tyto požadavky souvisí především se změnou filozofie přípravy těchto vojenských odborností. Již není požadováno odborné vzdělání na magisterské úrovni na začátku jejich profesní kariéry u leteckých základen. Ale naopak je požadováno dosažení potřebné úrovně vycvičenosti v co nejnižším věku pilota nebo řídícího letového provozu. A to proto, aby bylo využito nejvhodnější období pro jejich profesní výcvik a maximálně využito období jejich produktivního věku. Pro splnění uvedených požadavků je nový studijní program bakalářský, profesně zaměřený, se standardní délkou studia 3,5 roku.

Od kdy do kdy je možné podávat přihlášky a jaká je maximální kapacita?

Přihlášky lze podávat od 1. března do 31. března. Do studijního programu Vojenský letový provoz budeme přijímat 12 uchazečů ve specializaci Výkonný vojenský letec a 8 uchazečů ve specializaci Řídící letového provozu.

Kolik máte zatím přihlášek? Je o obor už nyní velký zájem?

Studium ve specializaci Vojenský pilot patřilo vždy k prestižním oborům a byl o ně vždy značný zájem. Je tomu tak i nyní, kdy v současné době již registrujeme více než pětinásobný zájem počtu přijímaných.

Splnění akademických podmínek, které se skládají z těchto částí:

  1. Test studijních předpokladů, který je zaměřen na ověření matematických znalostí a dovedností, logického a numerického myšlení a odpovídá znalostem a dovednostem získaným během středoškolského studia;
  2. Test z anglického jazyka na úrovni obtížností B2 - čtení s porozuměním, gramatika, slovní zásoba;
  3. Ověření tělesné zdatnosti – tři disciplíny ověřující vytrvalost (12minutový běh), sílu (sed-leh za 1 minutu) a dynamiku a prostorovou orientaci (člunkový běh 4 x 10 metrů);
  4. Test profesních předpokladů - písemný test:
  • ověření kognitivních schopností (schopnost prostorové představivosti a schopnosti v oblasti fluidní inteligence),
  • ověření základní orientace v letecké problematice (základní znalosti zeměpisu ČR a oblasti přírodních věd souvisejících s letectvím).

Zdroj: Univerzita obrany

Budou absolventi programu poté dále pokračovat ve výcviku a v budoucnu pilotovat americké vrtulníky nebo stíhačky F-35?

Absolventi jsou předurčeni k pokračování ve výcviku započatém během studia na Univerzitě obrany. U absolventů specializace Výkonný vojenský letec je v případě jejich zařazení k taktickému nebo vrtulníkovému letectvu a splnění předepsaných požadavků vysoká pravděpodobnost, že budou pilotovat vrtulníky platformy H-1 – Venom a Viper – nebo stíhačky F-35. Absolventi zařazení k dopravnímu letectvu budou mít také možnost pilotovat moderní dopravní letoun, jako například aktuálně plánovaný Embraer C-390 Millennium.

Setkají se studenti v programu pouze s teoretickou, nebo i praktickou výukou?

Studijní program samozřejmě obsahuje odbornou praxi, která se svojí dotací liší podle specializace. Studenti specializace Výkonný vojenský letec absolvují během studia 32 týdnů praktického leteckého výcviku. Studenti specializace Řídící letového provozu 23 týdnů praktického výcviku v řízení letového provozu v certifikovaných leteckých výcvikových zařízeních.

Jaké změny musí přijmout Univerzita obrany? Musí přijmout více pedagogů, bude výuka probíhat v nových prostorách?

Nový bakalářský studijní program se ve své odborné části příliš neliší od stávajícího magisterského studijního programu (Vojenské technologie – strojní, specializace Vojenský pilot a Řídící letového provozu), je pouze kratší a má vyšší dotaci odborné praxe vzhledem k celkové délce studia.

Sám o sobě tedy nevyžaduje dodatečné nároky na akademické pracovníky nebo prostory, zvýšené nároky na lidské zdroje budou kladeny pouze po dobu souběhu stávajícího a nového studijního programu tam, kde se tyto programy odlišují, tyto nároky jsou dopředu známy a jsou průběžně řešeny.

Podívejte se, jakou novou techniku vojáci obdrží:

Co bude následovat pro studenty, kteří dokončí úspěšně bakalářské studium?

Studenti tohoto studijního programu, tak jako všichni studenti vojenských studijních programů na Univerzitě obrany, jsou vojáci z povolání, kteří se připravují pro konkrétní vojenskou odbornost. Na konci studia absolvují personální pohovory, během kterých jsou na základě výsledků teoretické a praktické přípravy přiděleni ke konkrétnímu vojenskému leteckému útvaru, kde po úspěšném ukončení studia zahájí svoji profesionální kariéru.

Splnění podmínek pro povolání do služebního poměru

  • Všichni uchazeči o vojenský typ studia na Univerzitě obrany absolvují ve vojenské nemocnici vyšetření zdravotního stavu, zda splňují podmínky vyhlášky MO o zdravotní způsobilosti k výkonu vojenské činné služby.

Reklama

Doporučované