Hlavní obsah

Uprchlíci oživují český fotbal. Kluby je lákají na TikTok i ubytování

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Ukrajinský tým Polissja Žytomyr po začátku války trénoval v Hradci Králové.

Reklama

Od loňské ruské invaze se v Česku zaregistrovalo více než 2600 fotbalistů z Ukrajiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Maksym trénoval ve fotbalové škole v jihoukrajinském Mykolajivu a hrál tamní amatérskou ligu. Loni v únoru se ale ze dne na den ocitl doslova pár kilometrů od válečné fronty. Od začátku letošní fotbalové sezony už nastupuje v nejnižší pražské soutěži za nově založený klub jménem PerfectLanD.

„Do České republiky jsem se přestěhoval hned po začátku války. Přijel jsem k mamince, která v Praze žije už dlouho,“ popisuje pro Seznam Zprávy.

Většina jeho spoluhráčů jsou Ukrajinci. Serhij v Česku žije už několik let, vystudoval v Praze střední školu a nastoupil na univerzitu. „Na Ukrajině jsem hrál za svou vesnici a po přestěhování do Česka jsem hrál asi rok a půl za Mezinárodní fotbalovou akademii MSM,“ vypráví.

Také Mykyta přijel do Prahy za studiem. „Na Ukrajině jsem do 16 let trénoval ve sportovní škole a potom hrál na amatérské úrovni,“ říká. Trojice mladíků, kterým je kolem 20 let, se chce zlepšovat a postoupit se svým týmem do co nejvyšší soutěže.

Maksym, Serhij i Mykyta patří mezi 3947 hráčů ukrajinské národnosti, kteří jsou zaregistrováni u Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Od loňské invaze jich v Česku přibylo přes 2600, z toho 980 letos.

Fotbalistů přibývá i bez Ukrajinců

Fotbal je v Česku i na Ukrajině nejpopulárnějším sportem. K jeho provozování navíc není potřeba skoro nic – stačí pár kopaček, trenýrky a tričko.

Český vesnický fotbal pravidelně žehrá na stárnoucí hráče a nedostatek čerstvé krve. Zachraňují ho tedy uprchlíci z Ukrajiny? Mluvčí FAČR Martin Gregor říká, že skutečnost je trochu složitější.

„Nejvíce ukrajinských hráčů skutečně nastupuje v okresních soutěžích, nicméně rozdíl není tak markantní a nárůst počtu hráčů z Ukrajiny byl rovnoměrný do jednotlivých soutěží. Mnoho jich nastupuje i ve třetí lize a divizích,“ vysvětluje.

Celkové počty hráčů navíc v Česku v posledních letech rostou. V roce 2020 FAČR registrovala 334 314 fotbalistů, z toho 166 281 mladých hráčů ve věku do 18 let. Předloni už to bylo 343 122 hráčů (z toho 174 070 do 18 let) a loni dokonce 358 436 registrovaných fotbalistů, 187 458 ve věku do 18 let.

Podle mluvčího FAČR je to způsobeno tím, že fotbal právě teď začínají v Česku hrát populačně silné ročníky. „Je pravdou, že v některých okresech může klesat počet soutěží, což ale kopíruje celospolečenské trendy stárnutí populace v okresech v porovnání s městy,“ říká Gregor.

Ukrajinští uprchlíci v Česku

Ministerstvo vnitra odhaduje, že zhruba třetina ukrajinských uprchlíků se už vrátila domů. Většina těch zbylých návrat plánuje. V Česku už potřebují méně finanční podpory, spíš jim chybí lékařská péče a odpovídající zaměstnání.

Sociální sítě jako klíč

Tuzemský fotbal jako takový by tedy ani bez Ukrajinců neskomíral. Pro jednotlivé kluby ovšem jde o příležitost, jak rozšířit kádr o šikovné nové hráče.

Yuriy Skalozubov přišel do Česka před čtyřmi lety z Kazachstánu. Stal se členem kádru SK Petřín Plzeň, který hraje čtvrtou nejvyšší soutěž, letos se ale rozhodl založit v Praze vlastní fotbalový klub, již zmíněný PerfectLanD.

„Fotbal je můj život, hraju ho odmala. Organizoval jsem různé turnaje, kterých se účastnilo hodně lidí, takže se založením nového klubu jsem neměl problém. Zájemců bylo hodně. Teď jsou to z 90 procent Ukrajinci,“ říká Yuriy.

Nabízí i vlastní recept, jak sehnat nové hráče: „Děláme fotbal nejen tím, že hrajeme, ale také s pomocí všech sociálních sítí. Máme vlastní YouTube, TikTok, Instagram. Zkrátka všechno, co mají mladí rádi.“

V ruskojazyčné komunitě je tato strategie velice úspěšná. „Narazil jsem na stránku PerfectLanD na Instagramu a napsal jsem jim, jestli se můžu připojit. Hledal jsem skupinu, kde bych mohl po dlouhé pauze začít zase hrát fotbal,“ svěřuje se Serhij.

Maksym se zase seznámil s ředitelem klubu při natáčení videa pro youtubový kanál.

Na uprchlíky z Ukrajiny nicméně cílí i další kluby. Zejména ty, které mají s cizinci velké zkušenosti, případně jsou přímo spojené s nejrůznějšími cizojazyčnými komunitami v Česku.

Velký počet ukrajinských hráčů dokázaly získat i tradičnější české kluby, například TJ Spoje Praha. Větší kluby s vyššími ambicemi a plnější pokladnou nelákají hráče na TikTok, ale na ubytování a peníze. A to nejen v hlavním městě.

„Na příchod ukrajinských hráčů mělo samozřejmě velký vliv to, co se odehrálo v únoru 2022. Přes Polsko k nám přišli tři Ukrajinci a všichni tři mají kvalitu na krajský přebor. Jsou v kádru A mužstva, “ pochvaluje si předseda Spartaku Police nad Metují Karel Klimeš.

Klub je známý tím, že angažuje – na české poměry – vysoké počty zahraničních hráčů. Všem třem ukrajinským hráčům je kolem 20 let. Lidé z klubu jim pomohli sehnat ubytování a práci ve firmě mecenáše místní kopané.

„Jsou to mladí kluci, můžou se ‚zbláznit‘ a přestat hrát. Nebo se mohou vrátit na Ukrajinu, až se tam situace uklidní. Ale zatím jsou podmínky vytvořené tak, aby v Polici byli spokojení,“ objasňuje Klimeš.

„Dali jsme šanci všem“

Mezi uprchlíky, zejména těmi mladšími, loví i nejambicióznější kluby. SK Slavia Praha ubytovala v hotelu přímo uprostřed tréninkového areálu stovku utečenců z Ukrajiny a přirozeně jim poskytla i sportovní vyžití. Děti dostaly přístup do bazénu nebo na basketbalové a fotbalové tréninky.

„Když ti kluci hned na začátku války utíkali, přišli sem a chtěli hrát fotbal, tak jsme několika desítkám umožnili u nás trénovat. V té první fázi jsme v podstatě dali šanci všem, kdo se přihlásili. Poskytli jsme jim ubytování, stravu, pomohli jim se školou a tak dále. Postupně jsme se podle jejich sportovní úrovně rozhodovali, jestli bychom si je nechali v akademii, nebo jim doporučili nějaký jiný klub,“ přibližuje manažer slávistické fotbalové akademie Petr Hurych.

Kromě toho akademie monitorovala i další mladé ukrajinské fotbalisty, kteří zamířili do jiných tuzemských klubů.

Hurych pohotově jmenuje několik hráčů, kteří prošli věhlasnými ukrajinskými kluby. „Anton Martyniuk, ročník 2008, Dynamo Kyjev. Ten je na top úrovni, rádi bychom ho tady udrželi, je v mladším dorostu U16. Yaroslav Kozhushko, ročník 2009, Šachtar Doněck, velmi dobrý, top hráč U15. Byl tu ještě brankář s profesionální smlouvou v Šachtaru, ročník 2006, Marko Kessel, kterého jsme hodně chtěli. Ale s tím byl Šachtar neustále v kontaktu a stáhl si ho k sobě,“ dodává šéf akademie.

Reklama

Doporučované