Hlavní obsah

Ústavní soud: Operace nebude podmínkou úřední změny pohlaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Požadavek chirurgického zákroku a kastrace kvůli úřední změně pohlaví je v rozporu s lidskou důstojností, uvedl soud. Ilustrační fotografie.

Na Ústavní soud se obrátil člověk úředně evidovaný jako žena, usiluje o změnu pohlaví, ale nehodlá podstoupit chirurgický zákrok. Soud rozhodl, že operace nebude podmínkou úřední změny pohlaví. Politici musí přijmout novou úpravu.

Článek

Operace už nebude podmínkou úřední změny pohlaví. Současná právní úprava neobstála před Ústavním soudem (ÚS), který sporné paragrafy zrušil s platností od poloviny roku 2025. Požadavek chirurgického zákroku a kastrace kvůli „statusové“ změně pohlaví je v rozporu s lidskou důstojností, uvedl ÚS. Současný stav považoval za neudržitelný, upozornil na dlouhodobou nečinnost politiků. Nyní musejí projednat a přijmout novou úpravu. Do té doby platí dosavadní podmínky, protože vykonatelnost dnešního nálezu je odložená.

Na ÚS se obrátil člověk, který je úředně evidovaný jako žena, usiluje o změnu pohlaví, avšak nehodlá podstoupit chirurgický zákrok, a proto na matrice ani u správních soudů neuspěl. Jeden ze tříčlenných senátů ÚS jeho podnět postoupil plénu, tedy sboru všech ústavních soudců a soudkyň. Plénum mu vyhovělo výraznou většinou. Odlišná stanoviska uplatnili dva soudci z 15, konkrétně Josef Fiala a Milan Hulmák.

Z občanského zákoníku škrtl ÚS větu, že „změna pohlaví člověka nastává chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce a přeměně pohlavních orgánů“. V zákoně o specifických zdravotních službách zrušil větu, podle které „změnou pohlaví transsexuálních pacientů se pro účely tohoto zákona rozumí provedení zdravotních výkonů, jejichž účelem je provedení změny pohlaví chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce“.

Doporučované