Hlavní obsah

V Říčanech je nejlépe, ukazuje žebříček kvality života. Skokanem roku je Cheb

Podívejte se, které obce v ČR mají nejlepší a nejhorší kvalitu života. Video: Jan Marek

 

Reklama

Nejlepší kvalitu života mají podle žebříčku již pošesté v řadě středočeské Říčany. Skvěle si vede i Praha, oproti loňskému roku si nejvíc polepšil západočeský Cheb. Nejhůře se naopak žije občanům Karviné.

Článek

Žebříček měst podle kvality života sestavuje projekt Obce v datech na serveru Aktuálně.cz ve spolupráci se společností Deloitte. Index zachycuje různé fenomény, jako např. dostupnost škol, lékařů, obchodů či kulturního vyžití.

První místo žebříčku i letos – už pošesté v řadě – opanovaly středočeské Říčany následované Prahou. Okolí hlavního města obecně si drží vysokou kvalitu života dlouhodobě. Významný je ale růst fenoménu menších měst, který je dán nedostupností bydlení v metropolích.

Největšími „skokany“ jsou oproti loňskému roku Cheb (o 85 pozic) a Karlovy Vary v západních Čechách nebo Třebíč a Náměšť nad Oslavou na východě Vysočiny.

Oproti předchozím ročníkům se poprvé změnila poslední pozice, moravskoslezskou Orlovou vystřídala nedaleká Karviná. Největší propad (o 68 pozic) zaznamenaly Nýřany na Plzeňsku.

Kvalitu života mapovaly i Seznam Zprávy:

Kvalita života ve městech a obcích v Česku se mění a projevuje se to v mnoha různých oblastech, od vzdělání a zdravotní péče až po dopravu a pracovní příležitosti. Podívejte se, jak je na tom vaše obec.

Reklama

Doporučované