Hlavní obsah

Do popelnice ne. Pět možností, jak naložit s vysloužilým vánočním stromkem

Foto: Pixabay.com

Vánoční stromek by se měl vyhazovat řádně odstrojený.

Reklama

Vánoční svátky jsou pryč a to znamená i likvidaci vánočních stromečků. Tradičně se jich lidé zbavují na Tři krále. Podívejte se, kam a jak jej správně vyhodit a co naopak nedělat.

Článek

1. Uložit k popelnici

Ve městech je nejrychlejším a nejsnazším řešením odnést stromek k popelnici na směs, nebo ke stanovišti kontejnerů na tříděný odpad. Pokud se nachází uvnitř vnitrobloku, v kleci nebo jsou jinak nepřístupné, je třeba odnést stromeček na veřejně přístupné stanoviště s tříděným odpadem.

Některé obce chtějí předejít hromadění stromků na ulici, a tak zřizují speciální místa pro jejich odložení. Jiné zase žádají o odnášení odstrojených stromečků ke sběrným místům jen v konkrétní dny. Vždy je tak důležité informovat se na stránkách své obce, jaká nastavila pravidla.

Nikdy by však stromek neměl skončit přímo v popelnici nebo kontejneru, nádobu totiž ucpe a znemožní tak do ní odkládat další odpad.

2. Zavézt do kompostárny nebo sběrného dvora

Pokud se stane, že propásnete termíny svozů nebo chcete ulevit technickým službám, je možné zavézt stromeček přímo do sběrného dvora nebo kompostárny. Takových míst je po republice celá řada. Na mapě najdete konkrétní kompostárny:

3. Využít na vlastní zahradě

Lidé žijící mimo město pak mohou být s likvidací vánočního stromku kreativnější a ekologičtější. Řadu využití najde třeba na zahradě. Kmen stromu si lze naštěpkovat a použít při mulčování záhonů, osekané větve zase poslouží při ochraně některých rostlin před mrazem. Řešením je také odložit ho do vlastního kompostu.

Kam vánoční stromek nepatří

Do zoo - během svátků mohli návštěvníci v některých zoologických zahradách vidět, jak si na řezaných stromcích pochutnávají její obyvatelé. K tomu ale zoo využívají nejčastěji nepoužité vánoční stromky, které se prodejcům nepodařilo prodat. U nich totiž nehrozí, že by zvířata ohrozila zapomenutá ozdoba, háček nebo chemikálie. Od lidí je proto už většinou nepřijímají.

Foto: Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V pražské ZOO si zvířata pochutnávají pouze na neprodaných vánočních stromcích.

Zpátky do lesa - stejné nebezpečí hrozí i lesní zvěři, pokud lidé odloží odstrojený vánoční stromek přímo v lese nebo u krmelců. Ani tam tedy nepatří.

4. Spálit

Pro majitele kamen nebo krbů se pak nabízí vysloužilý vánoční strom nechat vyschnout, nařezat a použít jako topivo.

5. Zasadit z květináče do přírody

Trendem posledních let jsou stromečky v květináči. Ty lze při správné péči buď znovu použít, anebo zasadit na vlastní zahradě. Aby vydržely i poté, co stráví Vánoce v teplém bytě nebo domě, je třeba jim dopřát pomalou teplotní aklimatizaci, řádně ho zalévat a zajišťovat vzdušnou vlhkost.

Existují také speciální projekty, v rámci kterých lze stromky z květináče zasadit přímo do lesa. Tradičně jej pořádají například Lesy hl. m. Prahy. K tomu je ale třeba mít zakoupenou sazenici přímo od pořadatelů projektu.

A co s umělým vánočním stromečkem?

Řada lidí dává na Vánoce přednost umělým stromků, které mohou jednoduše použít znovu a znovu. Ani takové ale nevydrží věčně. Pokud přišel čas na výměnu, je třeba s ním také správně naložit. Umělé stromky rozhodně nepatří k nebo do popelnic na směsný nebo tříděný odpad. Je třeba je odvézt přímo do sběrného dvora.

Reklama

Doporučované