Hlavní obsah

Ve volbách kandidují Wonder Women ze Bzence i strana za práva koček

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Komunální volby proběhnou 23. a 24. září. Ilustrační foto.

Reklama

Do komunálních voleb kandiduje přes 23 000 politických subjektů, povětšinou takových, o nichž není ve vyšších patrech politiky slyšet. Řada z nich postavila svoji kampaň na nezvyklém názvu, jímž se chtějí jasně odlišit od rivalů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zkusíme to lépe. Pod tímto názvem kandiduje do místního zastupitelstva v Grygově nedaleko Olomouce devítka žen a mužů. Uskupení se o přízeň voličů uchází už podruhé, přičemž před čtyřmi lety hlasování v obci zhruba s 1 500 obyvateli vyhrálo.

Grygovští rozhodně nejsou v Česku jediní, kdo se snaží zaujmout neotřelým názvem, jak Seznam Zprávy vyčetly z kandidátek.

Například Libeňský mourek se označuje jako strana pro lidi i kočky z Prahy 8. Původně šlo o satirické uskupení, nyní ale kandiduje do zastupitelstva městské části. Podle své vize chce dosáhnout „o fous lepší Prahy 8“.

Strana Wonder Women z jihomoravského Bzence zase – oproti své filmové předloze – bojuje za snížení rychlosti v obci. A také za kvalitu jídla ve školní jídelně. Na svém Facebooku uvádí, že o obecních záležitostech rozhodují v Bzenci pouze muži, strana tak jde do voleb s cílem to změnit.

Souboj mezi pohlavími se odehraje i v Nových Dvorech u Kutné Hory. Tam se o pozice v zastupitelstvu utká Strana novodvorských žen s politickým uskupením Novodvorští muži.

Na netradiční název ale občas vsadí i zavedené subjekty. Například regionální klub (jinak parlamentního) hnutí SPD v Dlouhé Loučce v Olomouckém kraji kandiduje jako Svěží vítr z hor. „Někomu možná vyloudí úsměv na tváři – někdo pochopí,“ píše na svých stránkách.

Komunální volby 2022

Kompletní přehled kandidátů i kandidátek nabízí web volby.cz. Jak se bude na konci září volit, se dozvíte v článku:

Kdo je kdo?

V mnoha obcích si lze názvy kandidujících stran snadno splést. Příkladem je Raduň na Opavsku, kde mají tři kandidátky s takřka totožným jménem – Společně pro občany Raduně, Společně dál pro občany Raduně a Společně dál pro všechny občany.

Podobné je to i v Tvořihrázi u Znojma. K jednotě mezi přibližně 400 obyvateli vybízí Za jednotnou Tvořihráz. Pod tímto názvem zde kandidují hned tři různá uskupení, odlišená pořadovými čísly 1, 2 a 3.

Další podobné strany najdete v galerii.

+2

Krátká hesla i dlouhé názvy

Jinde chtějí voliče zase zaujmout jednoduchým a jasným heslem. Jednou z nich je třeba velvarská strana Taky něco pro ženy, za kterou kandiduje pouze jedna kandidátka.

Jiné strany zase chtějí dát jasně najevo, jaká témata jsou pro ně nejzásadnější. V pražské části Řeporyje jde do boje proti současnému starostovi strana Občané za lepší Řeporyje bez zbytečného betonu a neúspěšných komiků. V čele radnice je v současnosti bývalý bulvární novinář Pavel Novotný (ODS), který se proslavil spory s Ruskem o výstavbu pomníku vlasovcům.

V Českých Budějovicích cílí na místní voliče strana Budějce srdcem a rozumem, v západočeské obci Hrob se bude o hlasy ucházet HROB ŽIJE!.

V metropoli pak kandiduje strana, která o žádné hlasy nestojí. Už ve svém názvu to uvádí Urza.cz: Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit… Máme jinou vizi, jdeme jinou cestou. Ve svém programu odmítá existenci všech politických funkcí.

Do obecních zastupitelstev kandiduje také mnoho uskupení, jež se odvolávají na místní spolky nebo zájmové aktivity. Nejvíce je hasičů, kterých kandiduje na 624 politických uskupení. Na sport se ve svém názvu odkazuje 320 politických stran, 40 stran se pak ve svém názvu odkazuje k myslivosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované