Hlavní obsah

Ve všech lékárnách penicilin nebude. Podle Válka to jinak nejde

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví upozorňuje pacienty, že i v dalších týdnech léky nenakoupí v každé lékárně.

Reklama

Za penicilinem i dalšími nedostatkovými léky budou muset pacienti jezdit jen do některých lékáren. Podle Ministerstva zdravotnictví nelze zásobovat lékárny rovnoměrně.

Článek

Páteční informace Ministerstva zdravotnictví pacienty příliš neuklidnila. Třicet tisíc balení nedostatkového penicilinu se sice příští týden objeví v Česku, ke všem pacientům se ale nedostane.

„Současná legislativa mi neumožňuje, abych nařídil distributorům dodávky rozložit,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

I v dalších dnech se tak pacienti nevyhnou hledání léků po různých lékárnách. Do každé se totiž penicilin nedostane.

„Pokud si nějaká skupina lékáren objedná lék ve velkém množství, řekněme spotřeba je 30 tisíc balení a lékárna si objedná 10 tisíc, tak pochopitelně 10 tisíc balení bude chybět ostatním lékárnám,“ vysvětluje ministr pacientům, proč se ani v příštím týdnu léku ve své lékárně nemusí dočkat.

A potvrzují to i distributoři.

„Nemůžeme samozřejmě vždycky uspokojit všechny lékárny. Když si uvědomíte, že existuje 2600 lékáren a my dostaneme 7 tisíc balení, tak jsou to zhruba tři balení na lékárnu,“ počítá Jan Rohrbacher, ředitel jedné z distribučních firem Alliance Healthcare.

Jsme až poslední, stěžují si malé lékárny

V prvním sledu firmě připadne z 30 tisíc dodaných penicilinů právě toto množství, které uspokojí jen část lékáren.

Tento stav kritizují lékárníci, kteří nejsou součástí velkých řetězců nebo nemocnic. Na trhu jsou podle svých slov znevýhodněni, stejně jako jejich pacienti v okolí, kteří pak musí jezdit pro léky do velkých měst.

„Zásobují se přednostně nemocnice, protože dodávky jsou vysoutěžené na základě výběrového řízení i se smluvní pokutou, potom řetězové lékárny a my jsme až poslední v řadě,“ vadí předsedovi Grémia majitelů lékáren Marku Hampelovi, který zastupuje nezávislé lékárny.

Jejich majitelé jsou odsouzeni k tomu, že neustále, a většinou také marně, shánějí nedostatkové léky.

„Paradoxně jsme přišli s kolegou na to, že se okénko na objednávky objevilo ve čtyři hodiny ráno, jen proto, že přišel do práce o trochu dřív. Musíte v tu chvíli rychle objednat, abyste vůbec něco měli. Nápor na majitele nezávislých lékáren je obrovský z hlediska času, personálu i organizace práce. Neděláme nic jiného než neustále voláme, píšeme maily, pořád dokola,“ zlobí se Hampel.

Další lékárníci v rozhovoru pro Seznam Zprávy například popisovali, jak denně před půlnocí ještě proklikávají stránky distributorů, jestli by nedostatkové léky nešly objednat. Sem tam se jim totiž takový pokus už vyplatil. S nekonečným bojem o objednávky by měla podle Ministerstva zdravotnictví pomoci novela zákona o léčivech, která je právě ve Sněmovně.

„Součástí novely jsou i řešení výpadků některých léků, penicilin je jeden z nich,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Válek.

Kritici ale upozorňují, že novela vůbec nemusí pomoct v dodávkách léčiv do všech lékáren. Už v současném znění zákona je například institut chráněného distribučního kanálu, podle kterého by měli pacienti sehnat léčivo v kterékoliv lékárně. Nejen lékárníci, ale například i část poslanců kritizují státní orgány, že nařízení nevymáhají.

Reklama

Doporučované