Hlavní obsah

Chybějící léky ničí život neohrozily, dušuje se Válek

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Reklama

aktualizováno •

Do lékáren míří několik desítek tisíc balení penicilinu. Antibiotikum pacienti marně sháněli dlouhé týdny, protože takřka nebylo k dostání.

Článek

Dodávky nedostatkového penicilinu jsou na cestě. Po víkendu by měli distributoři získat 30 tisíc balení antibiotika. Ne všude ale bude lék hned k dostání, jelikož distribuce potrvá několik dnů.

„Během pondělí bude penicilin rozvezen do lékáren v pořadí jejich objednávek,“ uvedl v pátek výkonný ředitel distributorské společnosti Alliance Healthcare Jan Rohrbacher.

Ministerstvo zdravotnictví čelí kritice za nedostatek penicilinu nejen od pacientů, ale také od lékárníků či opozičních politiků.

„Chci říct, že v České republice za celou dobu nedošlo k ohrožení žádného lidského života tím, že by chyběl jakýkoliv preparát,“ hájil se v pátek ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Kde je penicilin?

Navzdory marnému honu pacientů na penicilin, který popsaly také Seznam Zprávy, je podle Ministerstva zdravotnictví i v současné chvíli léků na českém trhu dostatek.

„Léky jsou, problém je, že nejsou v každé lékárně. Dovezli jsme dostatek léků,“ prohlásil ministr Válek.

Když se ale Seznam Zprávy dotazovaly Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má k dispozici všechna data, jestli může potvrdit, že léky jsou, jeho ředitelka Irena Storová uvedla, že přesné informace nemá.

„Nikdy nemáme konkrétní informace o tom, jaký je aktuální stav skladu té dané lékárny, nebo nemáme z našich informací ani data, který konkrétní distributor do které konkrétní lékárny dodává který konkrétní léčivý přípravek,“ popsala.

Takže kdyby se ministerstvem zmiňovaných 20 tisíc balení penicilinu, která mají být aktuálně k dispozici pro pacienty v Česku, ztratilo, SÚKL nemá žádné možnosti zjistit, kde aktuálně jsou. „Žádné takové zákonné nástroje nemáme,“ dodává Storová.

Válek: Neodstoupím, nebudu odvolán

Podle Ministerstva zdravotnictví nemůže dojít k tomu, že by antibiotika skončila jinde než v lékárnách.

„Penicilinu se dovezlo daleko více, než se vydalo. Penicilin je v lékárnách. Ani není pravda, že by se vyvážel do zahraničí. Tomu bychom zabránili. A ani není pravda, že by ho lidé mohli vykupovat, protože je na recept,“ pravil Válek.

Přesto ministr čelí velké kritice opozičních politiků, kteří vyzývají, aby sám rezignoval, případně ho premiér Petr Fiala (ODS) odvolal. Nejaktivnější je v tomto směru předseda hnutí ANO Andrej Babiš (ANO).

„Pan poslanec Babiš je bezesporu vynikající manažer a vynikající bývalý premiér, což prokázal v době covidu, kdy střídání ministrů v poměrně rychlé sérii vedlo k nejvyššímu počtu mrtvých v Evropě na počet obyvatel,“ poznamenal Válek ironicky k Babišově výzvě k rezignaci.

„Já si opravdu nemyslím, že premiér Fiala bude kráčet v jeho stopách,“ dodal s tím, že neočekává, že by byl odvolán.

Reklama

Doporučované