Hlavní obsah

Video: Nově i do zákopu. Armáda vybudovala pro Ukrajince na cvičišti novinku

Projděte si, jak vypadají nové zákopy ve vojenském prostoru Libavá.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká armáda vylepšila podmínky pro výcvik ukrajinských vojáků. Ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku vybudovala zákopy, ve kterých trénují útok na ruské pozice.

Článek

„Naše zákopy jsou širší a taky méně hluboké, než bývá obvyklé,“ vysvětluje voják, se kterým sestupujeme do zákopů.

Dospělému člověku vykukuje hlava. Na zemi je bláto a louže po dešti, po stranách jsou zákopy vyztužené dřevěnými prkny.

Koridory jsou rovné vždy jen pár metrů, a pak hned někam zatáčí. „Systém zatáček je tam schválně, aby se případně bránící vojáci mohli krýt a ustupovat. Tento zákop je budován na nácvik útoku, většinou se útočí po čtyřech až osmi lidech,“ říká Jiří Peníška, velitel 3. mechanizované roty u 72. mechanizovaného praporu.

Pohybovat se spletitými uličkami nevyvolává v člověku příjemné pocity, člověku se hned vybavují záběry z filmů z první světové války.

„Zákopy jsou dlouhé zhruba 200 metrů, na hloubku mají asi 1,5 metru. Jsou trochu širší pro účely výcviku, než je v reálu,“ vysvětluje velitel.

Armáda je vybudovala za pomoci bagrů teprve v září a to tak, aby se co nejvíc podobaly těm na Ukrajině.

Ve čtvrtek dopoledne čeká u zákopů už několikátá skupina ukrajinských vojáků, kteří v Česku zdokonalují své schopnosti předtím, než se postaví Rusům ve své zemi. Jejich věkový průměr je 45 let a na Ukrajině absolvovali zatím jen základní výcvik. Ve válce tedy ještě nasazení nebyli, jedná se o nováčky.

Podívejte se, jak vypadá výcvik ukrajinských vojáků v Česku:

+10

Menší skupina ukrajinských vojáků v plné polní včetně helem a batohů cvičí útok na zákop. Střílí se samozřejmě slepými, mezitím vybuchují dýmovnice a scénář má co nejvíc navodit atmosféru války.

Během natáčení reportáže platí přísný zákaz focení obličejů ukrajinských vojáků kvůli jejich bezpečnosti i rodinám. Mluvit přímo s nimi a ptát se jich z bezpečnostních důvodů nejde. Pouze jeden určený voják s kuklou na hlavě poděkoval v krátkém vyjádření Česku a resortu obrany za pomoc Ukrajině.

Na Libavé je už několikátá skupina vojáků z Ukrajiny. V obrovském vojenském prostoru je několik stanovišť, kde se vojáci trénují v nejrůznějších dovednostech. Od střelby po poskytnutí lékařské pomoci.

Vojáci střílí z RPG, kulometů nebo odstřelovaček

Přesunujeme se na stanoviště, kde se ukrajinští vojáci pod dozorem českých instruktorů učí střílet z RPG na vzdálenost 250 metrů. Vedle zase jiná skupina vojáků střílí z kulometů nebo samopalů.

„Probíhají tady střelby pěší roty. Je to základní výcvik vojáků ukrajinské armády. Jsou to jejich první střelby, zbraně mají zapůjčené od Armády České republiky. Myslím, že jim to jde dobře, snaží se,“ hodnotí výkony ukrajinských nováčků velitel 1. roty 72. mechanizovaného praporu Jan Páral.

Během výcviku jsou k dispozici tlumočníci z češtiny do ukrajinštiny. „Výcvik tady trvá jeden měsíc. Mění se to, oproti minulým turnusům teď dojela pěší jednotka, minule jsme měli mechanizovanou,“ dodává Páral.

Na stanovišti, kde se cvičí vybraní ukrajinští vojáci střelbu z odstřelovačky, jsou vedle sebe vyskládané karimatky a na nich batohy, helmy a samotné odstřelovací pušky.

„Účinná střelba u této zbraně se zaměřovačem je přibližně 600–⁠700 metrů. Zásobník je na deset nábojů. Střelec je vybaven několika zásobníky,“ říká jeden z instruktorů, který si z důvodu bezpečnosti přál zůstat v anonymitě.

Vláda začátkem října schválila prodloužení mandátu na výcvik ukrajinských vojáků na území Česka do konce roku 2024, jednat o něm následně bude Sněmovna. Aktuální mandát vyprší na konci letošního roku. Návrh umožňuje pobyt v Česku vojákům Ukrajiny ale také členských států Evropské unie a NATO.

Podle návrhu bude v jeden moment na území Česka moci pobývat 800 vojáků, stejně jako to bylo v roce letošním. Rozšíří se o instruktory z členských států NATO pro výcvik mimo asistenční misi EU pro Ukrajinu.

Reklama

Doporučované