Hlavní obsah

Vítr v sobotu ještě zesílí. Ráno kvůli spadlému stromu havaroval vlak

Foto: České dráhy

Po srážce vlaku se stromem u Stráže nad Ohří došlo k poškození vozu RegioShark. Podle Českých drah se ale nikomu nic nestalo.

Reklama

Provoz na železnici mezi Stráží nad Ohří a Perštejnem na západě Čech ráno zastavil spadlý strom, který poškodil troleje. Narazil do něj osobní vlak, nikomu se ale nic nestalo. Podle policie strom nejspíš vyvrátil vítr.

Článek

Obnovení provozu Správa železnic očekává až kolem půlnoci, škodu na trati odhaduje na sedm milionů korun, řekl mluvčí správy Jan Nevola pro ČTK. Omezení se týká hlavní trati mezi Chebem a Chomutovem.

Podle Nevoly na místě nehody byli kriminalisté kvůli podezření na cizí zavinění. Podle prvotních informací policie ale stromy nejspíš vyvrátil vítr.

Podle webu Českých drah do spadlého stromu krátce po 05:30 narazil osobní vlak. „Po srážce vlaku se stromem u Stráže nad Ohří se naštěstí nikomu nic nestalo. Došlo však ke značnému poškození motorového vozu RegioShark. Jeho návrat na tratě bude trvat delší čas a oprava bude nákladná,“ napsal dopravce na twitteru.

„Poškozená je kabina, čelní sklo, automatické spřáhlo,“ popsal mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Poškozeno je také zhruba sto metrů trakčního vedení nad kolejemi, odhad škody je sedm milionů korun.

„Případem se policie zabývá, aby objasnila příčinu pádu stromů. Podle prvotního ohledání ale šlo zřejmě o poryv větru, který vyvrátil stromy. Některé spadly na elektrickou trakci, některé na koleje. Stromy byly ale vyvráceny i s kořeny, takže zřejmě nešlo o zavinění osobou,“ řekla mluvčí policie Ústeckého kraje Miroslava Glogovská.

Orkán zastavil lanovku na Sněžku

Vítr o síle orkánu dnes zasáhl Sněžku, nad ránem dosáhl v nárazu rychlosti přes 123 km/h, vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky. Hranice orkánu je 117,7 km/h. Horní úsek kabinové lanovky na Sněžku z Růžové hory kvůli větru není v provozu, dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu jede, uvedli na webu vlekaři.

Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Podle předpovědi meteorologů má vítr v Královéhradeckém kraji během dne dál zesilovat, k večeru může v nárazech dosahovat přes 50 km/h, na horách okolo 90 kilometrů v hodině.

Vítr o síle orkánu na Sněžce naměřili letos už několikrát. Sněžka s výškou 1603 metrů nemá podle Správy KRNAP ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

Silný vítr hrozí v sobotu na většině území Česka

V jihozápadní polovině Česka dnes odpoledne zesílí vítr, místy mohou nárazy dosahovat až 90 kilometrů v hodině, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V sobotu ráno a dopoledne vítr podle meteorologů částečně zeslábne, ale odpoledne opět zesílí a foukat bude už na většině území. Zvolna slábnout by měl na konci víkendu.

„Bude docházet k lámání větví a vývratu stromů na podmáčené půdě. Vítr a déšť budou na horách způsobovat rychlé odtávání sněhové pokrývky,“ uvedli meteorologové. Varují také před poškozením lesů a stromů a menšími škodami na budovách, lidé by si měli dávat pozor na větrem unášené předměty a zlomené větve.

Opatrní mají být řidiči, na horách by lidé měli omezit túry a neměli by chodit na hřebeny.

Výstraha před silným větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí od dnešních 14:00 pro Prahu, celý Plzeňský a Karlovarský kraj a pro většinu Jihočeského a Středočeského kraje a část Ústeckého kraje, večer pak začne foukat ve zbytku Jihočeského kraje, na Vysočině a na Znojemsku v Jihomoravském kraji.

V sobotu odpoledne už bude foukat téměř na celém území. „Na konci víkendu bude vítr zvolna slábnout. Výstrahu budeme podle potřeby upřesňovat,“ uvedli meteorologové.

Reklama

Doporučované