Hlavní obsah

„Aspoň už neprší.“ Fanoušci si užívají biatlon i bez sněhu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tisíce fanoušků přišlo v pátek na mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Reklama

Mistrovství světa v biatlonu je v plném proudu i přes nepřízeň počasí. Sníh je jen na tratích. Českým i zahraničním fanouškům to ale nevadí. Reportéři Seznam Zpráv sledovali atmosféru přímo v Novém Městě na Moravě.

Článek

Žádný řidič už ve Žďáru nad Sázavou nemůže přehlédnout cedule, jakým směrem je šampionát v biatlonu. Jedním příkladem za všechny je velkoplošná obrazovka s červeným nápisem biatlon na místním kruhovém objezdu.

Mistrovství světa v biatlonu hostí Nové Město na Moravě už podruhé a páteční sprint žen si nenechaly ujít tisíce fanoušků z Čech i zahraničí. Závod začíná v 17:20, fanoušci se ale pohybují ve městě už několik hodin předem. Společným znakem fanoušků biatlonu je batoh s vlajkou.

Už krátce po 13. hodině narážejí reportéři v Novém Městě na Moravě na dva muže s českou vlajkou. Právě si byli koupit prut v rybářských potřebách. Ubytováni jsou v apartmánu ve městě.

„Jsme z obce Dolní Kalná a jsme tady na prodloužený víkend. Počasí? Je dost zázrak, že se to vůbec uskuteční, že zásobníky drží a že dokážou postavit tratě. Základnu máme ve městě, šli jsme si koupit prut na vlajku, jsou tady totiž rybářské potřeby. Samozřejmě ceny jsou nadsazené, je to jasné, mají kšeft. Ceny jsou dvojnásobné, než je standard,“ říká fanoušek Honza.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Fanoušek Jan si koupil v pátek prut v rybářských potřebách kvůli vlajce.

Velkým tématem šampionátu je teplé počasí. Kolem 14. hodiny je na místě v pátek odpoledne 9 stupňů. Při průjezdu městem jsou na každém rohu vidět fanoušci biatlonu hlavně ze severu Evropy, kteří často chodí jen v mikině.

Samozřejmostí jsou obchody s potřebami pro fanoušky. Cestou k Vysočina Areně není problém jich na několik narazit.

U cesty má provizorní prodejnu skupina mužů z Olomouce. Na stole mají vyskládané předměty pro milovníky biatlonu. „Prodáváme české vlajky v několika rozměrech nebo trubky. Kolega prodává dresy a čepice. Letos prodáváme poprvé a budeme tady celý týden. Ceny máme osm let stejné, inflace nás nezajímá,“ říká s úsměvem na tváři pan Jiří, který sedí u stolu a za sebou má dodávku.

S počasím si hlavu neláme. „Je alespoň teplo a kdyby náhodou, tak máme slivovici. Začínáme prodávat tři hodiny před závodem. Poté zabalíme a jedeme domů,“ dodává.

Podívejte se, jak si fanoušci užívali páteční závod na šampionátu v biatlonu:

+12

Před vstupem do arény nechybí velký stan pro fanoušky. Kolem prochází zrovna pár z Lysé nad Labem.

„Přijeli jsme vlakem, ale je dost drahý dneska. Jsme tady poprvé a fandíme. Počasí je, jaké je, zima není. Přijeli jsme na jeden den, večer jedeme domů. Koupili jsme si tady trumpetu a vlaječku,“ říká fanoušek pan Václav.

Kromě českých fanoušků nechybí ani ti zahraniční. Na místě jsou vidět vlajky fanoušků ze Slovenska, Estonska, Švédska nebo Norska. Norka Anita sedí ve stanu před závodem se svojí kamarádkou Bjorg. Na sobě má červené tričko s nápisem Norsko a šedivou sukni, na které má několik norských vlajek.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Norky Anita a Bjorg si užívají mistrovství světa v biatlonu.

„Přijeli jsme včera a budeme tady do pondělí. Neprší, takže to je super. Jsme ze severu Norska, na nás je teplo,“ říká Norka Anita a ukazuje, že má jen tričko. „Když neprší, tak jsme spokojené. České pivo je absolutně perfektní a levné. Bydlíme v bungalovu.“

Velké zastoupení na šampionátu mají také Němci. „Budeme tady do neděle. Bydlíme dvacet kilometrů od Nového Města na Moravě, je to penzion. Jsme tady poprvé, je to dobré. Jen je trochu horko,“ říká mladá Němka, která přijela se svými rodiči.

Další skupina Němců je poznat podle klobouků. Jeden z Němců je zeť paní Hany, která bydlí na Šumavě.

„Přijeli z Durynska. Budou tady do neděle, jsme ubytováni v penzionu. Z Německa jeli asi pět hodin. I když třeba ve středu pršelo, tak nám to nevadilo, přijeli jsme totálně mokří. Nevadí mi, že naši nevyhráli. Fandíme všem. Obdivuji za tu dřinu, že udržují ten sníh,“ popisuje paní Hana.

Video: Podívejte se, jaká byla atmosféra mezi fanoušky

Norští fanoušci na šampionátu v biatlonu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Před vstupem do Vysočina Areny je důkladná bezpečnostní kontrola. Fanoušci odevzdávají lahve s pitím, reportér Seznam Zpráv si nemůže vzít dovnitř deštník. Po kontrole je možné jít do areálu, kde je po cestě opět hodně stánků s občerstvením.

V samotném areálu je pro fanoušky připravený zábavný program a hodinu a půl před začátkem závodu do areálu proudí tisíce fanoušků. Je možné si koupit sportovní vybavení nebo si vystřelit květinu jako na pouti.

Největší nával je u stánků s jídlem a pitím. Nechybí klobásy, grilované maso, langoše, trdelník nebo pivo.

Ceny za jídlo a pití u stánků

Pivo 0,5 l - 80 Kč

Kukuřice - 75 Kč

Bramborové spirály velký kornout - 110 Kč

Trdelník - 100 Kč

Domácí langoš - 140 Kč

Grilovaná klobása + chléb - 150 Kč

Grilované vepřové koleno 100 g - 99 Kč

Párek v rohlíku - 50 Kč

Espresso - 60 Kč

Zdroj: Ceny uvedené ve stáncích s občerstvením

Krátce před závodem si krátí čas u jídla pan Petr s rodinou z Královéhradeckého kraje.

„Budeme tady do neděle a příští víkend pojedeme znovu. Jsme ubytováni u Žďáru nad Sázavou. Je tam dostupná cena. Zázemí pro fanoušky je super. Počasí dobré, snad vydrží. Hlavně, že je sníh na trati,“ říká s pivem a zvonem v ruce.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Pan Petr bude šampionát v biatlonu sledovat s rodinou do neděle.

Páteční závod navštívilo podle tiskového šéfa šampionátu Tomáše Hermanna kolem 25 tisíc fanoušků.

„I ve středu byla kvalita tratě vysoká, byť byl celý závod znepříjemněný deštěm, toho jsme dnes ušetřeni. Mluvil jsem i s českým týmem a se sportovci a trať je pevná a rychlá a věřím, že nám to vydrží celý víkend,“ popisuje a dodává, jakou formou dopravy je nejjednodušší se na mistrovství světa dostat.

„Nejjednodušší cesta je samozřejmě hromadná doprava. Zejména ze Žďáru nad Sázavou, který je důležitý dopravní uzel v regionu, tak máme dvě kyvadlové linky. Všechno je uvedeno na našem webu. Doporučujeme všem fanouškům, kteří přijedou auty, aby sledovali navigaci a doporučení buď policie, směrování, nebo pořadatelů, kteří je nasměrují na odstavná parkoviště. Vše je v docházkové vzdálenosti, je to pěkná procházka,“ radí Hermann.

Reklama

Doporučované