Hlavní obsah

Vražda seniora: soud bude řešit pochybnosti kolem žalobce

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Odsouzení David Šimon a Maroš Straňák svoji vinu popírají.

Reklama

aktualizováno •

Dva muži odsouzení k mnohaletým trestům po zjištěních reportérek Seznam Zpráv usilují o obnovu procesu v případu vraždy seniora ve Slopném. Krajský soud ve Zlíně vyslechl důležitého svědka, jehož výpověď vedla k odsouzení dvojice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I po 13 letech od vraždy seniora Miroslava Sedláře, který upravoval zbraně pro lidi z podsvětí, justice i policie řeší okolnosti brutálního činu. Sedmasedmdesátiletý muž násilně zemřel doma ve Slopném na Zlínsku v září 2011. V případě nových, dříve neznámých skutečností může justice rozhodnout o znovuotevření případu.

Krajský soud ve Zlíně v pondělí vyslechl důležitého svědka Ludvíka Rakaše (s novým příjmením Mencl) a jednání odročil na 4. dubna. Chce si obstarat další důkazy.

Tresty 24,5 roku a 20,5 roku vězení si odpykávají v minulosti odsouzení Maroš Straňák ze Slovenska a Čech David Šimon. Od počátku vinu odmítají a usilují o obnovu procesu.

K usvědčení dvojice vedly pachové stopy a výpověď recidivistů Milana Rakaše a jeho bratrance Ludvíka. Oba policii řekli, že se jim Straňák za mřížemi k činu přiznal. Reportérkám Seznam Zpráv však loni tvrdili něco jiného.

Právě Ludvík Rakaš k pondělnímu jednání po dřívější omluvence dorazil. A vrátil se k výpovědi, kterou před deseti lety řekl policistům. „Co jsem vypovídal u soudu v roce 2014, za tím si stojím,“ sdělil soudci.

V roce 2023 přitom redaktorkám Seznam Zpráv při schůzce řekl, že se mu Straňák k vraždě nikdy nepřiznal a naopak ji popíral. „Co jsem říkal ženským ze Seznamu, nebyla pravda. Chtěl jsem se jim pomstít za to, co psaly v jiné mojí kauze v roce 2011. Vymýšlel jsem si. Říkal jsem jim pohádky. Myslel jsem, že je poškádlím,“ odkázal na svůj dřívější případ s milionovými podvody.

Tvrdil, že jej médium v článku poškodilo údajným nadhodnocením škody. „Dodnes je tam napsáno 35 milionů,“ řekl u soudu. Před více než deseti lety však Seznam Zprávy neexistovaly. Patrně tak odkazoval k jinému textu.

Proč novinářkám sdělil verzi, při níž zpochybnil svou výpověď, nedokázal příliš vysvětlit. „Tenkrát jsem to nedomyslel. Nevěděl jsem, že mě nahrávají. Když jsem je spatřil, byl jsem mimo,“ řekl v pondělí u soudu.

Ludvík Rakaš také uvedl, že si po deseti letech nepamatuje, jak se mu Straňák k vraždě seniora přiznal. Sdělil pouze, že strávil s odsouzeným asi týden na jedné cele. „Jen vím, že jsem u soudu mluvil pravdu. Nikdo mě nenabádal.“

Případ táhne veřejnost, do soudní síně dorazilo více než 50 lidí. Rakaš mluvil tiše, často tvrdil, že si detaily nepamatuje. Vypovídal téměř tři hodiny.

Oba odsouzení svědectví Ludvíka Rakaše před soudem odmítli. „Svědek lhal, že bych se mu někdy přiznal. Není to pravda. Nahrávka ukazuje pravdu. Vraždu jsem nikdy neudělal. Zničili mi život. Odpustil jsem jim (Rakašovým). Musí s tím žít do konce života,“ podotkl Straňák.

„Nic jsem nespáchal. Nevím, co k tomu pana svědka vede. Můžeme se jen domnívat. Zvýhodňování odsouzených ve výkonu trestu se děje,“ navázal Šimon.

Sporné výpovědi

Motivací k Ludvíkově původně křivé výpovědi mu měl být vzkaz od bratrance Milana Rakaše, který proti Straňákovi vypovídal také. „Dostal jsem vzkaz od Milanova advokáta, že mám vypovídat taky a tak, abych šel už na půlku z vězení domů,“ řekl loni redaktorkám Ludvík Rakaš.

Soud se případem znovu zabývá poté, co na nesrovnalosti v případu upozornily reportérky Seznam Zpráv Adéla Jelínková a Christine Havranová. Prezentovaly je v investigativní podcastové sérii Seznam Zpráv Slopné: Kdo je vrah? Jejich poznatky se zásadně liší od oficiální verze policie a justice.

Bratranec Ludvíka Rakaše, Milan, v únoru u soudu sdělil, že jeho dřívější propuštění z vězení s případem ve Slopném nesouvisí. „Když se to řešilo, už jsem byl z vězení doma,“ tvrdil.

Zároveň připustil, že mu nedělá problém lhát. „Novinářce můžu tvrdit cokoli, to je jedno,“ přiznal Milan Rakaš. Také potvrdil, že je nyní nepravomocně odsouzený kvůli podvodu se směnkami.

V únoru u soudu řekl, že se s údajným Straňákovým přiznáním vraždy před lety svěřil faráři. Svitavský farář Václav Dolák přes videohovor se soudci v pondělí potvrdil, že s Milanem Rakašem jeho svědčení řešili. Ale nevěděl prý, v jaké věci. Farář přesně neurčil, kdy se takto bavili. Tvrdí, že to bylo po Rakašově propuštění z vězení.

„Žádal mě, jestli má svědčit ve vážné věci. Pořád to opakoval, ale obsah nesdělil. Nabyl jsem dojmu, že se mu svědčit nechce. Říkal jsem mu, že si má být jistý za pravdu. Že odmítnout svědectví není křesťanské. Až když se člověk dívá zpět, mohl bych usuzovat, že šlo o tuto kauzu,“ sdělil farář. Dodal, že se s rodinou Rakaše zná dlouhodobě.

Před soudem v pondělí vypovídal také kaplan Jaromír Smejkal, který od roku 1997 dochází do vazební věznice v Brně. Při předložení fotografie Milana Rakaše si jej nevybavil. Obhájce Robert Cholenský se jej poté konkrétně ptal, zda se mu Straňák s přiznal k vraždě a plakal, že dostane 30 let, jak Rakaš dřív vypověděl. „O tom nic nevím,“ odvětil Kaplan.

Svědectví Ludvíka Rakaše

  • Před soudem v roce 2014 uvedl, že se mu Maroš Straňák přiznal k vraždě důchodce v obci Slopné na Zlínsku.
  • V roce 2023 redaktorkám Seznam Zpráv řekl, že se mu Straňák k vraždě nikdy nepřiznal a naopak ji popíral.

Podezřeními vyplývajícími z podcastové série se nedávno zabývala také Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Detektivové prověřovali možnost, zda se dozorující žalobce případu Leo Foltýn nemohl dopustit zneužití pravomoci či navádění ke křivé výpovědi. A podle zjištění Seznam Zpráv prověřování nyní nepravomocně odložili.

V usnesení, které má redakce k dispozici, se přitom spokojili se slovy soudně trestaných mužů, kteří u výslechu začali tvrdit, že v podcastu reportérkám cíleně lhali. Reportérky přitom nevyslechli.

Soudce si nyní obsah spisu z okresního státního zastupitelství v Karviné vyžádá.

„Z usnesení vyplývá, že dlouho popíraná komunikace žalobce Foltýna ve prospěch Rakaše existuje. Usnesení ji cituje jen velmi útržkovitě. Podle mého názoru mají odsouzení plné právo se seznámit s tím, jaká komunikace a hlavně kdy tam probíhala,“ sdělil obhájce Cholenský.

Novinářky mimo jiné doložily, že žalobce kauzy Leo Foltýn před vrchním soudem zatajil informace o ztotožnění DNA nalezené na kukle nedaleko místa činu. Soudu o tom neřekli ani zlínští kriminalisté. Genetická informace, kterou kromě Sedlářovy krve vyšetřovatelé na pletené kukle našli, nepatřila totiž Straňákovi ani Šimonovi, ale slovenskému recidivistovi Zoltánu Kovácsovi.

Svědectví Milana Rakaše

  • Milan Rakaš v roce 2014 před soudem tvrdil, že se mu Maroš Straňák přiznal k zavraždění penzisty Miroslava Sedláře v obci Slopné na Zlínsku. Krátce před jeho svědectvím mu byl přerušen trest, po svědectví se už do vězení, údajně kvůli zdravotním komplikacím, nikdy nevrátil. Jeho svědectví spolu s výpovědí jeho bratrance Ludvíka bylo pro odsouzení Straňáka se Šimonem klíčové.
  • V roce 2023 v rozhovoru s reportérkami serveru Seznam Zprávy uvedl, že u Straňákova přiznání byl i kněz ve vězeňské kapli. Ten ale popřel i to, že by se odsouzení mezi sebou i jenom bavili.

Krajský soud před lety nejdřív zprostil dvojici obžaloby pro nedostatek důkazů. Do vězení ji poslala právě svědectví bratranců Rakašů.

Odsouzení podle justice napadli sedmasedmdesátiletého seniora v jeho domě v září 2011. Pachatelé muže surově bili, z místa činu podle rodiny zmizely tři tisíce korun a šperky. Příbuzní nejdřív nahlásili, že muž upadl na schodech a dům po činu uklidili.

Násilnou smrt odhalila až po několika dnech pitva, což vyšetřování případu ztížilo.

Podcastová série Slopné: Kdo je vrah?

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní série Seznam Zpráv a podcastu 5:59.

Reportérka Adéla Jelínková a fotografka Christine Havranová víc než rok pátraly po okolnostech vraždy, která se odehrála v roce 2011 v obci Slopné na Zlínsku. Soud poslal za brutální ubití staršího muže do vězení dva mladíky, kteří i po 11 letech za mřížemi stále tvrdí, že jsou nevinní. Oba dostali výjimečné tresty v délce přes 20 let.

Autorky podcastu mluvily s vyšetřovateli případu, s odsouzenými Marošem Straňákem a Davidem Šimonem i svědky. Především ale přicházejí s novými důkazy a vyvracejí některá původní svědectví – což zásadním způsobem mění pohled na případ vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali právě kriminalisté, žalobce nebo soudy.

Příběh navíc v detailech přináší mrazivé souvislosti o českém justičním systému. Odpykávají si trest za vraždu ve vězení skutečně ti praví pachatelé?

Šestidílná investigativní série Slopné: Kdo je vrah? vyšla v podcastu 5:59. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované