Hlavní obsah

Vrchní soud řekl, že obžaloba na podnikatele Sisáka se bude řešit v Praze

Foto: ČTK, ČTK

Podnikatel Petr Sisák v doprovodu policistů.

Reklama

Spis, který v kauze kolem obžalovaného podnikatele Petra Sisáka čítá přes 40 tisíc stránek, se tento týden přemístil z Českých Budějovic k soudu v Praze.

Článek

Obžalobu na podnikatele Petra Sisáka, advokáta Ivo Halu nebo bývalou soudkyni Marii Červinkovou a dalších dvanáct lidí nebude nakonec řešit Krajský soud v Českých Budějovicích.

Spis, který v této kauze čítá přes 40 tisíc stránek, se tento týden přemístil do Prahy.

Došlo k tomu poté, co pražský vrchní soud vyhověl žádosti soudkyně Soni Biskupové Fišerové, která měla původně tento případ řešit, aby kauzu projednali jinde.

„Rozhodnutím vrchního soudu je věc přikázána k vyřízení Krajskému soudu v Praze,“ uvedla mluvčí českobudějovického krajského soudu Ivana Vobejdová.

Biskupová Fišerová letos v srpnu pro Seznam Zprávy řekla, že není vhodné, aby právě v Českých Budějovicích obžalobu projednávali.

Zdůvodnila to tím, že právě tento krajský soud se podle znění obžaloby stal částečně místem trestné činnosti. A navíc mezi obžalovanými figuruje také zmíněná bývalá českobudějovická soudkyně Červinková. Někteří další soudci z Českých Budějovic pak mají vypovídat jako svědci.

Mluvčí pražského krajského soudu Jiří Wažik potvrdil, že k nim spis v úterý doputoval. „Spis jsme dostali cestou rozhodnutí Vrchního soudu v Praze o jeho delegaci,“ uvedl Wažik. Kauzu tak bude nyní řešit senát soudkyně Ivy Říhové.

Podle závěru vyšetřovatelů skupina obviněných inscenovala a manipulovala insolvenční řízení. Údajně se zaměřila na dosažení neoprávněného zisku a na vyvádění zbylého majetku ze společností v úpadku, které byly ovládané jednou z obviněných osob.

Hlavní aktéři této kauzy – Hala i Sisák – dříve obvinění odmítli a označili jej za nesmyslné.

Seznam Zprávy už také popsaly některé podrobnosti této kauzy. V roce 2013 hrozilo, že dva věřitelé pošlou do konkurzu českobudějovickou společnost Via Chem, přes kterou Sisák Spolchemii v Ústí nad Labem vlastnil.

Sisákův advokát Ivo Hala proto soudkyni Marii Červenkovou začal přesvědčovat, ať insolvenci nevyhlašuje – protože není důvod. Dovezl jí i na flash disku připravené usnesení, jak by měla rozhodnout. Se všemi Sisákovými argumenty.

Podle policistů tak šlo o zneužití pravomoci. Červinková se prý nechala ovlivnit. Advokát soudkyně to odmítl a dříve řekl, že k tomu neměla důvod.

Policie tuto kauzu řešila téměř pět let. Škoda byla dříve vyčíslena na 161 milionů korun. Hlavním obviněným v případě odsouzení hrozí vězení od 10,5 roku do 16 let.

Reklama

Doporučované