Hlavní obsah

Výpověď Babiše mladšího proti otci nepotvrzena. Znalec „kapituloval“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš byl vydán k trestnímu stíhání a je opět vyšetřován kvůli podezření z dotačního podvodu.

Reklama

Znalecký posudek měl zjistit, zda podpis na smlouvě ke koupi akcií firmy Farma Čapí hnízdo nebyl zfalšován. Jenže odpověď je nejednoznačná.

Článek

Měl to být důkaz, na který se v případu Čapí hnízdo velmi čekalo. Znalecký posudek, zda je pravý, či zfalšovaný podpis Andreje Babiše mladšího pod smlouvou o nabytí čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo, však vyšetřování významně neposunul.

Znalec Aleš Čulík, který na posudku pracoval několik týdnů, uzavřel podle zjištění Seznam Zpráv práci s tím, že pravost podpisu není možné jednoznačně určit.

Seznam Zprávám tuto informaci potvrdily dva zdroje z justice, které výsledek posudku znají. „Znalec uvedl, že není možné říct, že je ten podpis Andreje Babiše mladšího, ale ani nelze prokázat, že by jeho nebyl,“ řekl jeden z nich.

Pravost svého podpisu zpochybnil loni v létě ve svědecké výpovědi Andrej Babiš mladší s tím, že o svém vlastnictví akcií vůbec nevěděl. Kdyby tato slova nyní znalec potvrdil, měl by žalobce v ruce nový důkaz proti obviněnému Andreji Babišovi staršímu. Zpochybnilo by to totiž jeho tvrzení, že Farma Čapí hnízdo patřila jeho dětem a že tedy šlo o malou společnost, která oprávněně žádala o veřejnou podporu.

Podle zdrojů Seznam Zpráv mohl být problém znalce v tom, že ke srovnání, a tudíž k jednoznačnému závěru neměl dostatek textu ke srovnání.

Samotný znalec Aleš Čulík však něco takového nepotvrdil – k případu se vůbec nevyjadřuje s odkazem na to, že je vázán mlčenlivostí.

Zareagoval však po zveřejnění zprávy. Uvedl, že to, jaké informace podaly zdroje redakce, „neodpovídá realitě“. Co odpovídá realitě však neuvedl – opět s odkazem na mlčenlivost, jíž je vázán. „Mohu jen uvést, že zveřejněné informace nejsou pravdivé, hrubě a možná úmyslně zkreslují výsledek znaleckého zkoumání,“ uvedl znalec.

Zdroje redakce, které jsou s průběhem případu seznámeny, však své informace o znaleckém posudku opakovaně potvrdily.

Seznam Zprávy však už loni v listopadu napsaly, že si znalec tehdy vyžádal od Babiše mladšího další podpisové vzory.

„Klient v této souvislosti musel napsat několik svých podpisů a také část prostého textu,“ uvedl advokát Vítězslav Dohnal, který Babiše mladšího zastupuje.

Babiš mladší byl v té době ve Švýcarsku, a tak musel podpisové vzory vyžádané policií do Česka odeslat.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

S podobou Čulíkova znaleckého posudku se kromě lidí pracujících na případu mohli seznámit členové poslaneckého mandátového a imunitního výboru. Je totiž součástí spisu, který nechal dozorující žalobce Jaroslav Šaroch převést od Poslanecké sněmovny kvůli hlasování, zda má být bývalý premiér a nyní poslanec Andrej Babiš po zisku nového mandátu (v loňských volbách) opět vydán k trestnímu stíhání.

Naopak obvinění Andrej Babiš a bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová, jak tvrdí jejich obhájci, posudek zatím neviděli. Budou ho však moci prostudovat za několik dní, kdy jim žalobce Šaroch umožní se naposledy seznámit se spisem.

Poté lze očekávat, že státní zástupce oznámí, jak v tomto případě rozhodl. Může kauzu s obviněným Babišem poslat k soudu. Tedy že Babiše a Mayerovou obžaluje, jak mu navrhla policie. Šaroch však může jejich stíhání zastavit.

Před rozhodnutím se však čeká také na to, zda se neobjeví nové návrhy od obviněných a jejich advokátů nebo třeba noví svědci.

Žalobce své rozhodnutí oznámí nejspíše na konci března. Předtím se bude muset ještě vypořádat s doplněním návrhu, který mu chce předložit Babišův advokát Michael Bartončík.

„Počítáme s tím, že budeme doplňovat náš návrh na zastavení trestního stíhání, který jsme už dříve podali,“ uvedl Bartončík.

V kauze Čapí hnízdo detektivové už řadu let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle závěru policistů na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena a jak bylo deklarováno. Podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Zprávu jsme doplnili o vyjádření znalce Aleše Čulíka, které poskytl poté, co byl text publikován.

Reklama

Doporučované