Hlavní obsah

Olena Zelenská pro manželovo vyznamenání k Zemanovi nepůjde

Foto: Profimedia.cz

Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská.

Reklama

Státní vyznamenání pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského převezme podle informací Seznam Zpráv ukrajinský chargé d’affaires Vitalij Usatyj. První dáma Ukrajiny se slavnosti nezúčastní, měla by ale promluvit v neděli.

Článek

Miloš Zeman má udělit nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva – svému ukrajinskému protějšku zítra na Pražském hradě v den státního svátku. Nicméně na dotaz, kdo vyznamenání pro Zelenského převezme, nechtěl odpovědět ani mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, ani mluvčí ukrajinského velvyslanectví Tetiana Okopna.

„Aktuálně nemůžeme zítřejší událost komentovat,“ sdělila jen.

Zeman se pro udělení vyznamenání rozhodl už letos v březnu, kdy tento záměr oznámil už během prvních dnů ruské invaze na Ukrajinu.

„Jedna z našich poslankyň vystoupila s návrhem, abych udělil nejvyšší české vyznamenání ukrajinskému prezidentovi, a já jsem se rozhodl tomuto návrhu vyhovět. Je tomu tak proto, protože Zelenskyj projevil odvahu a statečnost a třebaže mu Spojené státy nabízely evakuaci, zůstal v hlavním městě své země, odkud řídí její obranu,“ řekl Zeman během opakovaně odloženého slavnostního večera, kdy předával vyznamenání za uplynulé dva roky.

Zelensky se už na začátku války rozhodl, že Ukrajinu neopustí. Je tudíž zřejmé, že vyznamenání bude prezidentovi předáno v zastoupení.

Podle informací Seznam Zpráv Hrad chtěl, aby si ocenění na ceremoniálu 28. října převzala přímo Zelenského manželka Olena, která od počátku války zastupuje svého muže na řadě zahraničních diplomatických cest. Toto přání se ale podle informací, které se podařilo Seznam Zprávám získat, nejspíše nenaplní.

Z několika zdrojů se totiž proslýchá, že řád od Zemana nejspíše převezme diplomatický poddůstojník Vitalij Usatyj. „Zřejmě to bude ukrajinský chargé d’affaires, ale ještě to není definitivně potvrzené,“ uvedl zdroj blízký Hradu.

První dáma Ukrajiny

Kde se ale Olena Zelenská jednoznačně chystá vystoupit – byť jen formou videohovoru, je nedělní demonstrace Milionu chvilek na Václavském náměstí. Její organizátoři chtějí upozornit na proputinovské nálady v české společnosti a vyjádřit solidaritu napadené zemi. A bude to právě Olena Zelenská, kdo by měl ke shromáždění pronést poselství z Ukrajiny.

Na jedné z posledních zahraničních cest Zelenská začátkem října děkovala za podporu na bezpečnostní konferenci ve Varšavě polským politikům i daňovým poplatníkům. Od počátku invaze má ale za sebou celou řadu dalších diplomatických výjezdů, včetně návštěvy Spojených států i zářijového zasedání Evropského parlamentu.

Cesta českých ministrů na Ukrajinu

Zahraniční cesta v pondělí čeká i část české vlády, která se chystá na dlouho plánovanou návštěvu Kyjeva. Se svými ukrajinskými protějšky chtějí vládní představitelé diskutovat dopady ruské agrese i poválečnou obnovu země.

„Společným zasedáním české a ukrajinské vlády navážeme na konzultace, které jsme premiér a já vedli během našich návštěv v Kyjevě. Během jednání budeme řešit zapojení českých nevládních organizací a firem do poválečné obnovy Ukrajiny i podporu země při integraci do EU,“ řekl Seznam Zprávám v polovině října ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), který měl být jedním z členů české vládní delegace.

Do Kyjeva mělo podle původního vyjádření zamířit hned šest ministrů. Nicméně bezpečnostní situace v ukrajinském hlavním městě se během uplynulých týdnů zhoršila natolik, že není jisté, kdo z ministrů na Ukrajinu nakonec odletí.

Reklama

Doporučované