Hlavní obsah

Za covidu neposílala dceru do školy, soud jí potvrdil podmínku

Foto: Uryupina Nadezhda, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Krajský soud v Brně ve středu potvrdil podmíněný trest 43leté ženě z Prostějovska. Za pandemie koronaviru kvůli povinnému testování a nošení respirátorů záměrně neposílala dceru do školy, dívka zameškala 450 vyučovacích hodin.

Článek

Matka se k soudu bez omluvy nedostavila, veřejné zasedání se ale mohlo konat bez její přítomnosti.

Krajský soud zamítl odvolání ženy proti červnovému rozsudku prostějovského okresního soudu jako nedůvodné, potvrdil jí tak trest deset měsíců vězení podmíněně odložených na dva roky.

Testování bylo ve školách povinné od září 2021, pokud jej dítě neabsolvovalo, muselo nosit respirátor.

Podle obžaloby žena neposílala dceru do školy od té doby až do 12. ledna 2022. „Činila tak přesto, že na neomluvenou absenci a současně na nutnost zajišťovat školní docházku své dcery byla ze strany základní školy a také odboru sociálních věcí opakovaně upozorňována,“ uvedla předsedkyně senátu Šárka Dufková.

Nabídky školy ignorovala

Podle soudkyně škola navíc učinila vůči ženě velmi vstřícné kroky, nabídla jí například k zapůjčení notebook a internet zdarma pro on-line výuku dívky, nabízela i přezkoušení dívky ve venkovních prostorách či zanechávání úkolů v boxech.

Žena ale podle soudkyně žádné z možností nevyužila a školu ignorovala.

Dívka tak nyní musí opakovat šestý ročník. Soudkyně uvedla, že dívka přitom podle svědectví kamarádek projevila zájem do školy chodit a řekla jim prý, že je doma jako ve vězení.

Soudkyně také přečetla argumentaci matky u soudu prvního stupně a z jejího odvolání. Matka uváděla, že se nemusí podřizovat škole, že škola nemá právo jí diktovat podmínky, za jakých bude její dítě do výuky chodit. Uváděla také, že se bojí nakažení covidem. Přitom jiné své dítě podle soudu v dotyčné době do školy posílala.

Reklama

Doporučované