Hlavní obsah

Žalobce Bodlák se soudcem nestane, prezident ho odmítl jmenovat

Foto: Profimedia.cz

Státní zástupce Marek Bodlák.

Reklama

Marek Bodlák je nyní ředitelem odboru závažné hospodářské a finanční kriminality na pražském vrchním státním zastupitelství, kam si ho přivedla Lenka Bradáčová.

Článek

Státní zástupce Marek Bodlák se soudcem nestane, protože ho prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat. Webu Česká justice to řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek za ODS, který se Zemanem o jmenování nových soudců jednal.

Bodlák, který v pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, figuruje v seznamu 51 kandidátů na nové soudce, který ve středu projedná vláda. Měl posílit senát obvodního soudu na Praze 2.

„S panem prezidentem jsem projednal další etapu jmenování soudců. Sdělil mi, že nejmenuje soudcem státního zástupce Marka Bodláka, včetně důvodů, proč se tak rozhodl,“ řekl Blažek.

Podle České justice se jako důvod nabízí „odveta“ za to, že pražské vrchní státní zastupitelství dozoruje a žaluje případy, které se týkají trestné činnosti v Lesní správě Lány. A tým Lenky Bradáčové údajně směřoval i k nejvyšším spolupracovníkům prezidenta, uvádí web.

Ostatní bez výtky

Prezident s ostatními kandidáty problém nemá. „Jsem každopádně rád, že pan prezident jmenuje ostatní navržené kandidáty a že se jmenování nových soudců nebude zbytečně zdržovat,“ doplnil Blažek.

Nová vlna jmenování soudců se týká výhradně hlavního města a severní Moravy a Slezska. Na pražské obvodní soudy mělo zamířit 31 nováčků, zbytek k okresním soudům spadajícím pod Krajský soud v Ostravě.

Mezi kandidáty tradičně převažují ženy, je jich 35. Nejmladším uchazečům je 30 let, což je nejnižší možná hranice pro věk soudce.

Nejstarším z kandidátů byl právě státní zástupce Bodlák, kterému je 47 let a měl posílit Obvodní soud pro Prahu 2.

Soudce obecných soudů jmenuje podle Ústavy prezident republiky. Jeho rozhodnutí vyžaduje spolupodpis premiéra, proto seznam kandidátů vždy projednává vláda.

Reklama

Doporučované